Funkční generátor
Moderátor: Moderátoři
-
Tom20
Funkční generátor
Odkaz na uvedenou konstrukci v pdf.
- Přílohy
-
generator.pdf- (135.56 KiB) Staženo 240 x
Tento druh generátoru , pokud se jedná o zkreslení sinusového průběhu , nemá obecně nejlepší vlastnosti (ani na mnohem nižších kmitočtech) díky tvarování z obdélníku či trojúhelníku.
Zkreslení obdélníku či trojúhelníku může být ucházející tak asi do 100kHz.
Záleží na tom, jaké máš nároky a čemu říkáš malé/velké zkreslení a na co to potřebuješ.
-
Tom20
Nevíte někdo o nějakém slušném zapojení, které by mělo do max cca 500 Khz slušné průběhy. Ani to nemusí být jedno celkové zapojení, třeba i tři jednotlivé generátory (samozřejmě ne přehnaně složité zapojení).
Diky.
Vyloučeno to není, ale pokud by měl trochu slušné průběhy na 2MHz, hned by ho nazvali generátorem na 20MHz.Tom20 píše: Rád bych si postavil generátor funkcí takový, aby měl do 500 KHz takřka neskreslené průběhy. Proto jsem si myslel, že když je do 2 MHz, že na 500 KHz budou průběhy slušné. No asi ne.
....
Mám generátor s MAX038. Chodí údajně do 20MHz (což je pravda), ale tam už se průběhy jen velmi vzdáleně podobají tvarem průběhům třeba na 100kHz.
Na 500kHz má pochopitelně průběhy poměrně slušné.
Ale i tak nemá z principu tak čistou sinusovku jako wienův oscilátor.
Mně to stačí. Na to abych poznal, jaký má převod trafo , kolikrát zesilovač zesiluje nebo kdy limituje mi to stačí. Že má zkreslení 3% mi nevadí.
Ještě bys měl definovat číselně , kolik je tvá představa "takřka neskreslených průběhů".