Periodický test PB stadby accu

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
czatlantis

Periodický test PB stadby accu

#1 Příspěvek od czatlantis »

Zdravím, mám tu v různých aplikacích (nějaký UPS, alarmy....) několik PB akumulátorů a chtěl jsem se zeptat, jak často by se měla dělat zkouška kapacity?
Jde mi o to, abych je zas nevybíjel co chvila-to by je zlikvidovalo, ale zas dostatečně často na to, abych mohl vyhodnotit vadný kusy-párkrát se mi stalo, že aku se v pořádku nabíjel, tvářil se jakoby v pohodě ale jakmile vypla elektrika tak ze sebe dal jen pár mAh a konec-tomu bych chtěl předejít.
Tak jsem všem změřil kapacitu a napsal si ju na ně-jak často bych měl tuhle zkoušku dělat- tak po 6měsících?

Díky za názory
Crifodo

#2 Příspěvek od Crifodo »

Mělo by stačit zatížit na pár minut větším odběrem a vyhodnocovat trend poklesu napětí. U aku který má degenerovanou účinnou plochu elektrod bude pokles U souviset s kapacitou. A potom taky test opravdu velkým proudem na pár sec. Tím otestuješ, jestli jsou už uhnilé spojovací můstky mezi články.
Piš radši Pb než PB, to je propanbutan :wink:
BOBOBO

#3 Příspěvek od BOBOBO »

Pouze poctivým vybitím zjistíš realitu , když po zjištěném poklesu napětí zjistíš kapacitu "nejslabšího článku . A perioda půl roku je hodně dlouhá doba . Nad čtvrt roku bych nešel , pokud chceš něco rozumně garantovat .
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od ZdenekHQ »

Většinou je to poznat už po pár vteřinách, okamžitě po připojení zátěže horší články pěkně padají na hubu, stejně tak velmi rychle po připojení nabíječky dosáhnou plného povoleného napětí, což je taky signál, že aku je po smrti. Ideální je malý externí modul, co měří napětí na aku a dokáže UPS zapnout do testovacího režimu....
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
czatlantis

#5 Příspěvek od czatlantis »

Já potřebuju zjišťovat kapacitu-ono zkusit pokles je jen takový rychlý vyhodnocení, jestli je aku na vyhození nebo ne, ale o kapacitě to moc neřekne.

Takže říkáte tak každý 3měsíce jo?
rnbw

#6 Příspěvek od rnbw »

UPS od APC robia test tusim kazde dva tyzdne. Na chvilu sa prepnu na bateriu a asi vyhodnocuju ubytok napatia.
czatlantis

#7 Příspěvek od czatlantis »

no úbytek...teď jsem si to tady simuloval a ony měří, jestli jsou schopný fungovat-tudíž napětí neklesne pod (tuším) 10,5V na baterku. To mi moc nepomůže, protože to vyhodnotí jako OK i baterky, co udrží PC 2minuty v chodu. Tam je spíš důležitější kalibrace (SMART modely) a ta se občas taky spustí, někde jsem četl, že každých 6měsíců
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“