mereni delky vstriku

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
apam

mereni delky vstriku

#1 Příspěvek od apam »

chtel bych postavit ekonometr vlastne ukazatel momentalni spotreby paliva do auta s vicebodovym vstrikovanim, potrebuju navrhnout prevodnik delky vstriku za jednu otacku na napeti, na vystup bych chtel pripojit LM3914. kdyby jste me mohli aspon nakopnout spravnym smerem.
gepard

#2 Příspěvek od gepard »

Zdárec,
tahle fráze je mi rozpodivná "prevodnik delky vstriku za jednu otacku", nestačil by průtokoměr s el. snímačem průtoku? Někde jsem je již viděl na netu - s různým průměrem vstupního + výstupního hrdla.
-- Gepard --
apam

#3 Příspěvek od apam »

prutokomer nepujde nebot palivo neustale koluje nadrz-vstrikovace-nadrz.

myslel jsem tim aby se na vystupu projevila zavislost delky vstriku na jednom valci za urcitou casovou konstantu (tedy jeden 4doby cyklus, otoceni klikove hridele o dve otacky do vychozi polohy) plynulym zvysenim napeti o nejakou hodnotu.
jelikoz je na vystupu bargraf tak nepocitam objem vstrikleho paliva. jinak bych nejspis musel pouzit nejaky pic a to nechci.

treba behem intervalu T sepne jednou vstrikovac na treba 50ms tim vstrikne urcite mnozstvi paliva a toto se projevi na vystupu treba napetim 0,2V kdyz seslapnu plyn doba otevreni vstrikovace se zvysi treba na 60ms a napeti na vystupu se musi zvednout o nejakou hodnotu.
nevim jestli to dovedu jeste presneji popsat.
jarda_k

#4 Příspěvek od jarda_k »

Teoreticky stačí impulzy vhodně natvarovat na konstantní úroveň a přehnat přes dolní propust. Jejím výstupem bude ss napětí závislé na střídě signálu. Problém by mohl nastat v případě malé střídy signálu. Jaký je poměr délky vstřiku k otáčce motoru?
Mendor

#5 Příspěvek od Mendor »

Pokud nechceš použít nějaký MCU který by zapojení zjednodušil, tak můžeš třeba použít integrační článek RC připojený k jednomu vstřiku. Na něm se bude měnit napětí podle délky pulsu.
EKKAR

#6 Příspěvek od EKKAR »

jarda_k píše:...Jaký je poměr délky vstřiku k otáčce motoru?

Si to spočítej - samotná doba vstřiku je v řádu milisekund, doba jedné otáčky je reciproká hodnota počtu otáček za minutu. Příklad:
1000ot/min => 1000 : 60 = 16,66667 otáčky za sekundu => 1 otáčka trvá 60ms

2000ot/min => 2000 : 60 = 33,33333 otáčky za sekundu => 1 otáčka trvá 30ms
A tak dále, přičemž samotná doba vstřiku je pouhý zlomek celkové doby trvání jedné otáčky...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Maskot

#7 Příspěvek od Maskot »

Nekde davno jsem zjistoval podobne a castejsi reseni byva mereni prutoku z nadrze a toho co se vraci zpet.Odecte se a je hotovo.
apam

#8 Příspěvek od apam »

zkusil jsem prizpusobit uroven a pustit pres RC bohuzel to neni podle mych predstav protoze pri nizkych otackach je hodnota vystupu zda se mi dost zkreslena a nestala. jak by jste to resili s tim mcu?
breta1

#9 Příspěvek od breta1 »

Nevim, co myslis tim, ze je hodnota vystupu zkreslena a nestala pri malych otackach. Signal pro vstrik jde prece vzdy upravit tak, aby to byl krasny obdelnik a pri zvoleni vhodne integracni RC konstanty bude zajistena prima umera vstrik - napeti.
Myslim si, ze je to metoda nejpresnejsi [tlak pro vstriky je totiz udrzovan konstantni] , mechanicke systemy prutoku na tom budou hure.
TomasX

#10 Příspěvek od TomasX »

Proč objevuješ Ameriku??
Na netu je několik už vymyšlených zapojení nebo použij tovární z nějakého auta.
Machr jsme každý, ovšem vždy v oboru někoho druhého ...
apam

#11 Příspěvek od apam »

uz je to dobry, mel jsem chybu v zapojeni.
reese

#12 Příspěvek od reese »

PE 9/2002
Odpovědět

Zpět na „Poradna“