Grundig (a jiní) "dojeli" na své kvalitní práci?
Moderátor: Moderátoři
Grundig (a jiní) "dojeli" na své kvalitní práci?
To přijde člověku až líto, když si vzpomene kolik je trápení s laděním a stabilitou u předvoleb u výrobků Tesly, Videotonu a dalších a se stále chrastícími potenciometry. Tím tuzemského výrobce nezatracuji, holt nebyly devizy na získání kvalitnějších součástek za železnou oponou.
Kvalitou (a tím i vyšší cenou) si známí výrobci podřezali větev pod sebou a my nyní máme kam se podíváme jen čínský šmejd.
Jinak zrovna RTV700 byl podle našich tehdejších měřítek v elektroakustických parametrech na hranici přijímače první a druhé třídy, podle DIN byl hifi spolehlivě. Ovšem, jako naprostá většina německých výrobců, Grundig sázel na spolehlivost, resp. na co nejdelší střední dobu mezi opravami. Součástky předimenzované, nic nešponované na doraz, aby se z toho jako dostal co nejmenší šum, zkreslení, či nejrovnější charakteristika..., zkrátka práce robustní, poctivá a zákazníkem akceptovatelná za tu cenu, za kterou se to tehdy prodávalo. Tedy jejich zákazníkem. Ony ty parametry stačily na to, aby se na panel mohlo napsat HiFi.
Zákazník v RVHP dostal sice nejméně stejné parametry za nižší cenu, ale s větším rozptylem kus od kusu (i když v té době to zrovna s rozhlasovými přijímači Tesla šlo s kopce, jako by se zastavil vývoj v šedesátých a jen se měnily skříňky), výrazně vyšší poruchovostí a laciným designem... takže i u nás jsme měli HiFi, ale vždy jen chvíli a dlouho trvalo, než se tento termín směl objevit aspoň v návodech a na zadních stěnách, později na gramofonech a teprve pak na přijímačích. Nová norma nějak neřešila přijímače bez koncových stupňů...
Vidíš, taky nevím, jestli si stěžuji nebo si medím, podobně, jako ty. Nic jsme svými příspěvky nevyřešili, jen jsme zase vypustili bublinu nostalgie.
BTW víte kolik si průměrný dělník v číně vydělá? Denně? 50kč...
K tomu grundigu chci říct jen to,že se držel trendu kvality a nešel s trhem a to ho asi zničilo. Dnešní zákazník má požadavky jinde než před 20ti lety. Jiné značky taky v minulosti vyráběly kvalitněji než nyní,ale ustoupili dříve než je to zlomilo.
Nemám zájem o korekci pravopisu.
To proto, aby vás nevytrávili tím zkaženým, zeleným masem. .....
mám TV GRUNDIG, je to 3 roky stará 72cm flat CRT z TESCA, typ z hlavy nevím a tahat ze stolku se mi s ní nechce - váží pomalu tolik, co ruskej Elektron z 80. let... Počítám, že to bude taky nějakej ten šikmookej jen oštítkovanej na Grunďáka - ale zatím OK, jen čekám, kdy se začne sypat - jestli to bude dřív, než nám tady na východě Čech vypnou analog, nebo jestli to vydrží až do přechodu na DVB-T, abych zabil víc much jednou ranou koupí nějaké placaté TV už jen s digitálním tunerem...
A kutilmile - nelituju tě
Mě denně budí Sonoclock 500 radio budík myslím že bych dnes budík s podobnými parametry nesehnal 18 předvoleb stereo dva nezávislé budíky a spousta dalších vychytávek
Killroy píše:EKKARE, myslelo se od Grundiga, ne od turka. Beko chassis, Samsung sklo. Nedávno jsem jednu přesně takovou, asi tak rok po záruce poslal do SD. A tak doufej, že tahle ještě chvilku vydrží..
Killroy
A co jsem napsal?
EKKAR píše:...mám TV GRUNDIG... Počítám, že to bude taky nějakej ten šikmookej jen oštítkovanej na Grunďáka...
A kutilmile - nelituju tě