Schéma antenního předzesilovače k autorádiu

Sháníte nebo nabízíte nějaký návod, schéma, manuál, katalogový list (datasheet) ?

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Venda

Schéma antenního předzesilovače k autorádiu

#1 Příspěvek od Venda »

Zdravím všechny, kdysi jsem někde na netu zahlídnul schéma na tenhle předzesilovač měl 2-3 tranzistory, povrchová montáž, ale jak to tak chodí, když to člověk potřebuje je k nenalezení. Nemáte někdo něco podobnýho - vyzkoušenýho a nejlíp osvědčenýho... , díky moc.
galjo

#2 Příspěvek od galjo »

Cena za ktorú sa to predáva v obchode neni až taká , aby som to staval .. a je to aj v krabici a čo je hlavné.. je to naladené na kmitočet , čo asi doma neurobíš len tak...
Venda

#3 Příspěvek od Venda »

galjo píše:Cena za ktorú sa to predáva v obchode neni až taká , aby som to staval .. a je to aj v krabici a čo je hlavné.. je to naladené na kmitočet , čo asi doma neurobíš len tak...

Tady se to prodává kolem 500,-CZK, nechci to stavět kvůli ceně, spíš jsem si chtěl zabastlit=udělat pěknou destičku a trochu si s tím pohrát,
znáš to, ne ? Nebo si takovýhle ptákoviny radši kupuješ? :nevim:
Crifodo

#4 Příspěvek od Crifodo »

Ty dva tranzistory tam byly jako stabilizace napětí pro třetí?
neumím si představit, k čemu by bylo výkonové zesílení VHF signálu třemi tranzistory a navíc pro autorádio. Pokud by se to vůbec udrželo bez rozkmitání.
Venda

#5 Příspěvek od Venda »

Crifodo píše:Ty dva tranzistory tam byly jako stabilizace napětí pro třetí?
neumím si představit, k čemu by bylo výkonové zesílení VHF signálu třemi tranzistory a navíc pro autorádio. Pokud by se to vůbec udrželo bez rozkmitání.

Právě že to nemělo vůbec žádnou stabilizaci, byla tam jenom jedna nebo dvě cívky s pár závitama a pár keramik, psali tam že je to vhodný právě pro autorádia s málo citlivým vstupem. Nemůžu najít žádný -ani složitější ant. předzesilovače do aut,asi to moc lidí nezajímá.
pepik9

#6 Příspěvek od pepik9 »

Venda

#7 Příspěvek od Venda »

Moc pěkný a asi taky mastný, to je nějaká novinka, nebo spíš úzký profil, že to u nás nikdo neprodává?
EKKAR

#8 Příspěvek od EKKAR »

Vendo - je důležité vědět, na jakou anténu přijímáš. Spousta aut má jednostupňový zesilovač s FETem přímo v plastikové patce antény, příkladem jsou třeba zrovna koncernové typy Škoda - VW. Tento zesilovač vyžaduje napájení +12V po svodovém kabelu, proud je asi 40-50mA. Pokud není napájen, chová se jako útlumový člen - takže ještě víc zhoršuje příjem. Originální rádia, montovaná na lince v automobilce mají už integrovanou napájecí výhybku, která napájení zesilovače zajistí. Pokud někdo originální rádio z libovolného důvodu nahrazuje jiným, koupeným "přes pult" v elektrokrámě, musí zajistit nějakým způsobem právě napájení onoho předzesilovače v patě antény. Udělat to jde buď externí napájecí výhybkou, která se prostě zapojí konektorem mezi anténní vstup rádia a banánek na konci anténního kabelu, nebo (elegantněji) úpravou, kdy se potřebné součástky vestavějí přímo dovnitř do skříně samotného autorádia. Samotnou napájecí výhybku jde koupit, určitě Ti ji pomůže najít Ujo Google. Bastl do rádia bys musel spáchat sám...
Toto mám ověřené, několika lidem jsem takto "zprovoznil" nesériové rádio, dodatečně vyměněné v nejrůznějších Ochcáviích nebo Fóbijích. Napájecí výhybka stojí kolem 100Kč, úprava (záporem je bohužel ztráta záruky) s využitím šuplíkových zásob stojí jen chvíli práce a hledání, kde je na DPS které napětí.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Venda

#9 Příspěvek od Venda »

Stačilo by mě schéma na ten jednostupňovej zesík od antény, kdyby někdo měl, je fakt že větší monstrum je zbytečný páchat, tohle by už mělo rádiu pomoct dostatečně.
EKKAR

#10 Příspěvek od EKKAR »

Jenže ty antény ten zesík mají už v sobě - a co tam který výrobce skutečně nacpe, je ve hvězdách - vše je zastříknuté společně s upevňovacím/kostřicím šroubem a svodovým kabelem do plastu.
Něco jsem našel ve starší literatuře, je to zesilovač s pracovním pásmem 10-300MHz. Zapojení obsahuje sice dva tranzistory, vf zesiluje ale jen jeden - T2 typu BFT66. Pnp tranzistor T1 je pouze stabilizační - má za úkol stabilizovat pracovní bod vf tranzistoru. Napájecí proud je asi 5-6mA, kvůli stabilitě zapojení je potřeba konstrukci realizovat striktně podle zásad vf techniky - stínit, co nejkratší přívody k součástkám, používat bezindukční kondenzátory atd...
Přílohy
Anténní zesík.jpg
(15.65 KiB) Staženo 17 x
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Venda

#11 Příspěvek od Venda »

EKKAR píše:Jenže ty antény ten zesík mají už v sobě - a co tam který výrobce skutečně nacpe, je ve hvězdách - vše je zastříknuté společně s upevňovacím/kostřicím šroubem a svodovým kabelem do plastu.
Něco jsem našel ve starší literatuře, je to zesilovač s pracovním pásmem 10-300MHz. Zapojení obsahuje sice dva tranzistory, vf zesiluje ale jen jeden - T2 typu BFT66. Pnp tranzistor T1 je pouze stabilizační - má za úkol stabilizovat pracovní bod vf tranzistoru. Napájecí proud je asi 5-6mA, kvůli stabilitě zapojení je potřeba konstrukci realizovat striktně podle zásad vf techniky - stínit, co nejkratší přívody k součástkám, používat bezindukční kondenzátory atd...

Paráda, díky mám se od čeho odpíchnout.

PS: BFT66 mají v GM za kilo, je fakt tak dobrej že to má význam, nebo stačí na experimenty začít třeba s BF199 , díky.
EKKAR

#12 Příspěvek od EKKAR »

BF199 stačí, ten BFT66 je extra low noise - zbytečně drahý na pokusy. JInak klidně i BFR90/91/93 a další podobný bipoláry s Ft do 1GHz.
Venda

#14 Příspěvek od Venda »

Díky, stavím ten s širším pásmem od Ekkara a uvidím jak se mi to s jiným BF podaří. Ještě si nejsem jistý, jestli je ta tlumivka na schématu 60mH, protože jsem tlumivky s indukčností desítek nanoHenry nikde neviděl.
Odpovědět

Zpět na „Návody, schémata, manuály, literatura, katalogové listy (pouze pro registrované)“