Schéma antenního předzesilovače k autorádiu
Moderátor: Moderátoři
Schéma antenního předzesilovače k autorádiu
galjo píše:Cena za ktorú sa to predáva v obchode neni až taká , aby som to staval .. a je to aj v krabici a čo je hlavné.. je to naladené na kmitočet , čo asi doma neurobíš len tak...
Tady se to prodává kolem 500,-CZK, nechci to stavět kvůli ceně, spíš jsem si chtěl zabastlit=udělat pěknou destičku a trochu si s tím pohrát,
znáš to, ne ? Nebo si takovýhle ptákoviny radši kupuješ?
Crifodo píše:Ty dva tranzistory tam byly jako stabilizace napětí pro třetí?
neumím si představit, k čemu by bylo výkonové zesílení VHF signálu třemi tranzistory a navíc pro autorádio. Pokud by se to vůbec udrželo bez rozkmitání.
Právě že to nemělo vůbec žádnou stabilizaci, byla tam jenom jedna nebo dvě cívky s pár závitama a pár keramik, psali tam že je to vhodný právě pro autorádia s málo citlivým vstupem. Nemůžu najít žádný -ani složitější ant. předzesilovače do aut,asi to moc lidí nezajímá.
Toto mám ověřené, několika lidem jsem takto "zprovoznil" nesériové rádio, dodatečně vyměněné v nejrůznějších Ochcáviích nebo Fóbijích. Napájecí výhybka stojí kolem 100Kč, úprava (záporem je bohužel ztráta záruky) s využitím šuplíkových zásob stojí jen chvíli práce a hledání, kde je na DPS které napětí.
A kutilmile - nelituju tě
Něco jsem našel ve starší literatuře, je to zesilovač s pracovním pásmem 10-300MHz. Zapojení obsahuje sice dva tranzistory, vf zesiluje ale jen jeden - T2 typu BFT66. Pnp tranzistor T1 je pouze stabilizační - má za úkol stabilizovat pracovní bod vf tranzistoru. Napájecí proud je asi 5-6mA, kvůli stabilitě zapojení je potřeba konstrukci realizovat striktně podle zásad vf techniky - stínit, co nejkratší přívody k součástkám, používat bezindukční kondenzátory atd...
- Přílohy
-
Anténní zesík.jpg- (15.65 KiB) Staženo 17 x
A kutilmile - nelituju tě
EKKAR píše:Jenže ty antény ten zesík mají už v sobě - a co tam který výrobce skutečně nacpe, je ve hvězdách - vše je zastříknuté společně s upevňovacím/kostřicím šroubem a svodovým kabelem do plastu.
Něco jsem našel ve starší literatuře, je to zesilovač s pracovním pásmem 10-300MHz. Zapojení obsahuje sice dva tranzistory, vf zesiluje ale jen jeden - T2 typu BFT66. Pnp tranzistor T1 je pouze stabilizační - má za úkol stabilizovat pracovní bod vf tranzistoru. Napájecí proud je asi 5-6mA, kvůli stabilitě zapojení je potřeba konstrukci realizovat striktně podle zásad vf techniky - stínit, co nejkratší přívody k součástkám, používat bezindukční kondenzátory atd...
Paráda, díky mám se od čeho odpíchnout.
PS: BFT66 mají v GM za kilo, je fakt tak dobrej že to má význam, nebo stačí na experimenty začít třeba s BF199 , díky.