Pomoc s návrhem obvodu

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Jencek

Pomoc s návrhem obvodu

#1 Příspěvek od Jencek »

Zdravím,

chtěl bych poprosit zda by mi někdo neporadil s návrhem jednoduchého obvodu pro následující. V autě je stropní lampička, která se jako snad v každém voze rozsvítí s otevřením dveří, obvod je spínán dveřním spínačem - jak je obvyklé odpojuje se kostra.
Ke stropní lampičce bych rád připojil další osvětlení - potřebuji spínat 12V, problém je, že v obvodu je navíc stmívač - zkoušel jsem použít relé - to ale při stmívání/rosvěcení cvaká a bzučí.
Napadl mě nějaký obvod s MOSFET či jiným prvkem, bohužel jsem v tomto oboru amatér a nejsem schopen si to navrhnout sám :-(
Pomůže někdo ?

Předem děkuju
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Připoj to relé nikoliv k žárovce, ale přímo na dveřní spínač - tam máš jen kostru nebo +12V bez pomalého poklesu...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Jencek

#3 Příspěvek od Jencek »

EKKAR píše:Připoj to relé nikoliv k žárovce, ale přímo na dveřní spínač - tam máš jen kostru nebo +12V bez pomalého poklesu...

:idea: Díky - safra, to mě nenapadlo :lol: Jdu to prubnout
BTW: jak složité by to bylo připojit k té žárovce ?
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

Záleží na tom, jak výkonné je to přídavné světlo - jestli je to další 5W žárovka, klidně bych ho připojil paralelně ke stávající. Jestli je to něco silnějšího, radši bych to napojil na to relé.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“