napätia na sec.strane by mali byť cca 13Vss.Hodnota týchto napätí závisí aj od zenerovej diody v baze tranzistora.No ak sú hodnoty týchto okolitých súčiastok dobré mohol by byť problém už len v trafáčiku? Trafáčik navonok nevypadá byť zhorený.Ako zistím či vo vinutí nie je zavitovy skrat. Prosím poraďte ak máte niekto ine skúsenosti. rbalaz@stvakpod.sk
oprava ATX zdroje ? (přesunuto)
Moderátor: Moderátoři
oprava ATX zdroje ? (přesunuto)
napätia na sec.strane by mali byť cca 13Vss.Hodnota týchto napätí závisí aj od zenerovej diody v baze tranzistora.No ak sú hodnoty týchto okolitých súčiastok dobré mohol by byť problém už len v trafáčiku? Trafáčik navonok nevypadá byť zhorený.Ako zistím či vo vinutí nie je zavitovy skrat. Prosím poraďte ak máte niekto ine skúsenosti. rbalaz@stvakpod.sk
Vycházím rámcově ze schématu na
http://pavouk.comp.cz/hw/atxps.html
-
212.5.212.36
miroja píše:Myslim, ze keby si hladal na tomto fore, urcite najde odpovede na vsetky otazky,ale predsa. Tie napatia, ktore si nameral na zdroji ST-BY su urcite velke, standardne tam byva do +30 a +15. Hladaj najskor chbyu v pomocnom zdroji. Kondiky, zenerka v primarnej casti. Az potom sa pusti do zvysku, ved Ucc max. pre TL494 je 40V.
že tam má byť asi 30 a 15 V mi je jasné a pomocný zdroj skúšam ako som napísal (30v)naprázdno a k tým 15 tim mám pripojený 7805 so záťažou zenerku aj kondíky som vymenil ale to vlastne neviem či by som nemal pripojiť aj nejakú záťaž na ten 30V výstup
* Co je to za zdroj (typ a hlavně stáří - doba v provozu).
* Čím měříš napětí??? - dost podstatná otázka. Je třeba si uvědomit impulsní průběh napětí na sekundáru zdroje, běžné multimetry tady nejsou použitelné - ukazují mnohem více, reálnou představu dá jen osciloskop.
* na výstupu 5V ssb zdroje by měly být odpory jako předzátěž (sám uvádíš 270R), jinak zdroj musí dávat uvedené napětí už při odběru v řádu jednotek mA!, který zajistí vybíjení kondenzátorů od integrujících se přepěťových špiček. Vypočítej si výkon, který by na zatěžovacím odporu byl, kdyby napětí bylo skutečně takové, jak uvádíš a konfrontuj to s jeho teplotou.
Tu druhu uroven nepripajaj, aby si pripadne zachranil TL494.
-
212.5.212.36
miroja píše:Skusme uvazovat. Ak pripojis len vetvu z pohotovostneho zdroja urcenu na +5 STBY na vstup 7805-ky, minimalne tam by sa haldina mala dostat k tym 15V. Ak tam bude vela, tak je asi ten zdroj este stale nie OK. V najhorsom pripade to nevydrzi ta 7805-ka. Ako sa spravaju kondiky na sekundari toto zdroja? Na ake napatie ich mas? Tusim na hladine pre 7805 byvali na 25 V.
Tu druhu uroven nepripajaj, aby si pripadne zachranil TL494.
Mám to pripojené ako hovoríš so záťažou 7805-krátkodobo za ňou je 5V to je ok ale pred ňou 50V keď som menil hodnozu zeneky napätie sa mi znižovalo ale pri 3V-zenerka mi už šviho tranzistor 5V mi to znížila len o nejakých 10V to výstupné napätie je úmerné od záťaže? Určitá záťaž by mala byť vari len aby to vôbec kmitalo, nie?
-
212.5.212.36
brtnik píše:jen několik otázek:
* Co je to za zdroj (typ a hlavně stáří - doba v provozu).
* Čím měříš napětí??? - dost podstatná otázka. Je třeba si uvědomit impulsní průběh napětí na sekundáru zdroje, běžné multimetry tady nejsou použitelné - ukazují mnohem více, reálnou představu dá jen osciloskop.
* na výstupu 5V ssb zdroje by měly být odpory jako předzátěž (sám uvádíš 270R), jinak zdroj musí dávat uvedené napětí už při odběru v řádu jednotek mA!, který zajistí vybíjení kondenzátorů od integrujících se přepěťových špiček. Vypočítej si výkon, který by na zatěžovacím odporu byl, kdyby napětí bylo skutečně takové, jak uvádíš a konfrontuj to s jeho teplotou.
odpor v270 Ohm je až za 7805 a tam je to uz ok. tie napätia naozaj meriam digitálom, skusim , osciloskopom zatiať vám vdaka dnes musim koncit - zajtra ozaj je to tap EC model 200W
Sejny píše:hlavně vyměň elyt na primáru pomocného zdroje má 22uF/50V a na 99% to dělá on
Presne tak - je to tam v starsich EuroCase zdrojoch, ale aj inych. V EuroCase som videl zatial len 2 znacky - HEC (zatial vsetky zle) a Jamicon (zatial vsetky dobre, len trochu znizena kapacita, ale menim aj tak preventivne). Menim to za 33uF/63V (pozor na polaritu! treba ho zapojit rovnako ako ten stary, na plosaku to nebyva jasne oznacene). Pri tych napatiach bude zla aj TL494, tiez skontroluj hlavne spinacie tranzistory a tie male, co ich budia cez trafo.
Zenerka a dioda na primare budu pravdepodobne OK, kedze ten pomocny zdroj funguje - ked zhori, tak to ide vsetko spolu (dioda, zenerka aj tranzistor).
Čítam, že keď si znižoval zenerku tak do 3V to klesalo, potom odišiel tranzistor. Znižovaním Uz sa skracovala doba po ktorú bol tranzistor otvorený. Pri napätí Uz = 3V sa doba otvorenia dostala do rezonancie s LpCp t.j. primárne vinutie a kondenzátor zapojený v primári - RC člen zapojený v sérii s diodou. Podľa toho sa zdá, že C má malú kapacitu a obvod nakmitáva tlmenými kmitmi, čím sa zvyšuje napätie na výstupe. Podobne sa rieši VN v TV kde sa trafo ladí na 3. harmonickú, aby sa zvýšilo napätie.
Zväčši kapacitu v primári 2n2 - 4n7/1kV