Toroidní jádra z PC zdrojů

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Opteron

Toroidní jádra z PC zdrojů

#1 Příspěvek od Opteron »

Ahoj všichni, neví prosím vás někdo na jaký kmitočet jsou určena toroidní jádra ze spínaných PC zdrojů? Mají žlutou barvu a jednu podstavu bílou.

Díky
Davidus
Zablokován
Zablokován

#2 Příspěvek od Davidus »

Železoprachový toroid AMIDON, do 1MHz, do měničů to moc není, je to v podstatě kovové kolečko když to opiluješ :( moc ztrátové, v jednodušších měničích se dá použít. Někteří radioamatéři používají i na KV, ale hřeje.
Opteron

#3 Příspěvek od Opteron »

Myslíš, že by se s tím dal realizovat spínaný zdroj na principu maticových transformátorů, kde by se výstupní napětí řídilo pomocí PWM?
Davidus
Zablokován
Zablokován

#4 Příspěvek od Davidus »

asi ne, zkoušel sem tím protáhnout něco na 20Khz a už od 10W tlumivka mění barvu a škvíří a smrdí. Je to opravdu jen pro filtraci. :cry:
Opteron

#5 Příspěvek od Opteron »

No to je škoda:( mám jich doma asi 10
Davidus
Zablokován
Zablokován

#6 Příspěvek od Davidus »

já jich mam spoustu od obrovskejch až po uplně prťavý a jsou na nic :(
Opteron

#7 Příspěvek od Opteron »

Nevíš jak rozlepit ty feritové trafa v těch PC zdrojích? Je to slepené a drží to jak čert, páčit se to nedá pač ten ferit praskne:(
Davidus
Zablokován
Zablokován

#8 Příspěvek od Davidus »

to mam na webu (viz dole), sou tam fotky.. akorát teď koukam že nejede.. hosting má problémy ..měl by být brzo funkční, mam tam i návod jak to rozdělat. Blbě se to popisuje bez fotek..

Nahřívat horkovzduškou a tlačit v určitých směrech..
takový ty návody jako "povař to v hrnci" mi nikdy nefungovaly
Opteron

#9 Příspěvek od Opteron »

Koukám na to, no jsem zvědav jak to půjde, já mám doma trafa která jsou tvořena dvěmi stejnými Éčky takže ten jeden spoj je schovaný uvnitř kostřičky...
PeteBurns
Zablokován
Zablokován

#10 Příspěvek od PeteBurns »

Mne zase "povar to v hrnci" fungovalo vždy, okrem toho je to určite šetrnejšia metóda, ako páliť to príliš horúcim vzduchom z teplovzdušky, treba to proste chvíľu variť, poskúšať, ak to stále nepovoľuje, tak znova, až kým sa to pekne nerozpadne...Páčiť nehrozí, ten ferit nič nevydrží, ja to pri povoľovaní namáham na šmyk, tam má najväčšiu pevnosť, pri pokuse oddialiť jeden koniec to takmer vždy skôr praskne než sa to celé rozlepí, hlavne vdaka tomu zlepenému stredu...
Davidus
Zablokován
Zablokován

#11 Příspěvek od Davidus »

já to několikrát kuchtil v konzervě a nic, furt drželo :roll: Mam tu ještě pár kousků, mužu zkusit ale už tomumoc šancí nedávam
nikdy se mi nepovedlo.
ty kostřičky docela vydrží teploty ale i s tou horkovzduškou se musí opatrně a pomalu. Ne to ohulit na 650 a koukat jak chytá jádro barvu pomeranče a zároveň se kostřička škvíří až z toho lítaj saze..
Odpovědět

Zpět na „Součástky“