Analogovy multimeter
Moderátor: Moderátoři
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
breta1 píše:Trochu si zapláču na cizím hrobě.
Jak může některý pitomec vyrobit i poměrně drahý digitál, když při využívání funkce akustické indikace (při měření zkratu) se pípnutí ozve až za půl sekundy? (každý opravář jistě ví, o čem mluvím).
Kéž by po půl vteřině. Byly superstroje, co zkrat "čítaly" i dvě vteřiny....
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
jezevec píše:Pořiď si Avomet DU10, nemá elektroniku, tak ho jen tak neodpálíš, je poměrně přesný a dá se levně koupit třeba na AUKRU. Určitá nevýhoda je torzní zavěšení systému citlivé na otřes, tak je potřeba s ním neházet.
Přesně tak, nebo možná ještě lépe DU20-ku
jezevec píše:Pořiď si Avomet DU10, nemá elektroniku, tak ho jen tak neodpálíš, je poměrně přesný a dá se levně koupit třeba na AUKRU. Určitá nevýhoda je torzní zavěšení systému citlivé na otřes, tak je potřeba s ním neházet.
Nejenom moje , ale i kolegů zkušenost s Avometem DU10.
V práci jsme měli v brašně a vůbec jsme si se s šetrným zacházením nedělali starosti.
Bez problémů vše ve zdraví přežil.
Pokud nevyzkoušíš nedělej předčasné závěry!
Trochu trpělivosti neuškodí .
Pokud nejde o život není kam spěchat.
BOBOBO píše:Na DU 10 jsem neměl štěstí , ale je na aukru PU 500 http://www.aukro.cz/item713858280_multi ... ml#gallery a když tak raději DU 20 , mám a ještě SANWU http://www.hd.cz/meraky/metra_du20.php
PU500 mám ale DU20 nejen v tomto případě nemá konkurenci .
U PU500 musíš mít baterii .Jinak je nefunkční.
DU10 a DU20 pokud neměříš odpory baterku nepotřebuješ..
Pokud nevyzkoušíš nedělej předčasné závěry!
Trochu trpělivosti neuškodí .
Pokud nejde o život není kam spěchat.
yakl píše:Zdá sa mi, že neviete, aký rozdiel je medzi digitálom a analógovým merákom napríklad v opravárskej praxi. Kto neskúsil dobrý analógový merák, tak ozaj nevie o čom je reč. Pohľad na analógový prístroj stačí, aby človek vedel, či nameral dobrú hodnotu a pritom vôbec nemusí presne vedieť, aká tá hodnota je, stačí približná. Pri pohľade na oveľa precíznejší digitál musí človek rozpoznať číselný údaj a vyhodnotiť ho, tam už neplatí nejaké "približne". To dosť zdržuje. Skúste priložiť diditálny prístroj na kolektor riadkového tranzistora v TV. Analóg to zvládne bez problémov a ešte aj ukáže zmysluplný údaj. Ohmetrom v analógovom prístroji sa dá vyhodnotiť kapacita kondenzátora od asi M1 do 2 až 3 m. Tým istým ohmetrom sa dá odskúšať obyčajná ledka, či svieti. Analógový motorček bez vstavaného regulátora z MG alebo VCR či DVD mechaniky sa musí začať točiť na najnižšom rozsahu PU120, ak sa netočí, tak ho treba rozobrať a vyčistiť. Je toho aj viac, určite je ťažko prejsť na digitálny prístroj, ak ste 20 rokov robili s analógovým.
Tohle všechno jsou většinou pověry. Zrovna jsem měl na půjčený stolní Xenet (korejský digitál) a bez problému - chci rychle odečítat - použiju bargraph, dokonce se dá ostatní vymáznout. Bargraph má zpoždění max. 50ms. Na řádkovém trandu mi to ukáže dc složku, ac složku a kmitočet (zároveň), nebo minimum a maximum složky (vyhodnocuje se puls o šířce cca 1us). Odolnost 4kV zaručeno bez poškození přístroje, indikace špiček. Diodový tester to má taky, LED rozsvítíš (1,5mA). Akorát stojí asi 400$, obdobný od renomované firmy bude stát asi víc.