Odpojení země u sériové a parelelní komunikace, možné?

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
lowtower

Odpojení země u sériové a parelelní komunikace, možné?

#1 Příspěvek od lowtower »

Přeji hezké ránko :-). Vyrobil jsem si "chytrou krabičku", která se skládá z několika částí, z nichž jedna komunikuje s pc přes sériový port a má trvale připojený programátor přes port paralelní. Zařízení mám konstruované tak, aby se některé části daly odpojit a ušetřilo se cca 200mA(není to moc, ale adaptéru se trochu uleví a proč zbytečně plácat elektřinu, ne?). Odpojování(spíše připojování) mám dělané přes mosfety, které odpojují země(jednoduché a účinné), jenže jsem si neuvědomil, že pokud odpojím zem, tak proud poteče přes země sériového a paralelního portu přes pc. Dají se tyto země mezi "chytrou krabičkou" a sériovým a paralelním portem pc natrvalo přerušit? Jasně, že signál nějakou zem potřebuje, ale nestačila by jen jedna společná zem, když mám jak pc(je to nízkoodběrový alix 1d), tak i "chytrou krabičku" napájenou ze společného adaptéru?
kony2807

#2 Příspěvek od kony2807 »

Napadá mě oddělit komuniakční porty optočleny . A odměnou bude krom oddělení zemí i zvýšená bezpečnost proti zkratu (a možnému zlikvidování) LPT ;) .
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od ZdenekHQ »

Když odpojíš země, poteče ti proud přes všudepřítomné integrované ochranné diody na IO a nijak si nepomůžeš. Dej tam "péčkový" mosfety a odpojuj napájení.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
lowtower

#4 Příspěvek od lowtower »

Pro zjednodušení: mám žárovku, IRF4905 P-mosfet, IRLZ34N N-mosfet. Žárovku mezi na S IRF4905 a D IRLZ34N. Na G fetu IRF4905 budu mít pull-up rezistor, který tam bude dodávat napětí 10V a pomocí IO budu tranzistor spínat tak, že to uzemním a u IRLZ34N naopak pull-down rezistor a budu ho spínat přivedením +5V z IO. Chápu to správně? Jaký maximální proud tohle zapojení snese? 6A?
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od ZdenekHQ »

6A to snese (pokud ten fet bude opravdu sepnutý a ne jen pootevřený), jen ten P-mosfet musíš otočit, nezapomeň na substrátovou diodu
]
lowtower

#6 Příspěvek od lowtower »

Jasně, díkes. Bude ten P-mosfet při 10V úplně zavřený?
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od ZdenekHQ »

Při -10V bude úplně otevřený, zavřený bude při 0V, to ti zajistí ten odpor mezi "emitorem" a napájením :D
]
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“