Lisovaci dutinky na kabely
Moderátor: Moderátoři
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Lisovaci dutinky na kabely
Diky
Baďas o tom tady nebo na Slovanetu napsal pár velmi přesných poznámek.
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Crifodo píše:K čemu je dobré pájet do dps dutinky a ne rovnou lanko??
Dutinky jsou přece pro připojení do šroubovací svorky, kde by jinak nebyl zajištený kontakt všech žil lanka.
Prijde mi to pak odolnejsi. Ted lanko zapajim klasicky a pak zvrchu zapatlam tavnym lepidlem, aby to nedrzelo jen na lanku, ale i za izolaci. Takhle by to za izolaci drzela castecne i ta dutinka. Navic se to pak da lepsi vypajet a znovu zapajet, lanko natahne cin, rozsiri se a pak se to blbe znovu cpe do DPS, to s dutinkou nehrozi.
Crifodo píše:K čemu je dobré pájet do dps dutinky a ne rovnou lanko??
Dutinky jsou přece pro připojení do šroubovací svorky, kde by jinak nebyl zajištený kontakt všech žil lanka.
Ta dutinka může dělat :
1. vodivý spoj lanko - dutinka
2. drží lanko za izolaci a brání tak místo častého zlomu
3. Má zpětný háček a nevypadne z desky ani při pájení, ani při náhodném roztavení cínu (bezpečně umístěný vývod)
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Sendyx píše:Nemysli si, že "nějaké kleště" udělají kvalitní lisovaný spoj. Takové ty kleště za pár korun až pár set jsou spíš komedie než nástroj, v kombinaci s fastony z GM nebo od benzínové pumpy to vyrábí prakticky 100% zmetky (spoje, které se za krátký čas rozsypou).
Baďas o tom tady nebo na Slovanetu napsal pár velmi přesných poznámek.
Je pravda, ze mam kleste za par set, takovy ty s vymenitelnymi celistmi. Moc neverim tem izolovanym fastonum, ty s nima delam jen nerad, ale klasicky neizolovany se mi zdaji dobry. Kdyz konec lanka ohnes zpatky a povede se ti ty kridylka nasmerovat doprostred mezi lanko tam a zpet, tak to drzi dobre.
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Crifodo píše:Asi bych rozebíratelné spojení řešil konektorem nebo aspoň dutinkou v zapájené šroubovací svorce. Každopádně lanko odlehčit od tahu a ohybu.
Tavné upevňování jsem myslel je doménou na korejském poloostrově a dál na jih
Rozebiratelne to samozrejme resim pres svorkovnici, ale nekdy pajim treba lanko 1,5 mm2 do DPS primo a to mi to lepidlo pak pripadne jako celkem dobra vec na dodatecny zajisteni kabelu. Jinak to lepidlo pouzivam celkem casto, kdyz mam treba potaky mimo desku, tak ty tenoucky lanka k nim radsi prilepim za izolaci, nez to nechavat jen zapajeny.

forbidden píše:Rozebiratelne to samozrejme resim pres svorkovnici, ale nekdy pajim treba lanko 1,5 mm2 do DPS primo a to mi to lepidlo pak pripadne jako celkem dobra vec na dodatecny zajisteni kabelu. Jinak to lepidlo pouzivam celkem casto, kdyz mam treba potaky mimo desku, tak ty tenoucky lanka k nim radsi prilepim za izolaci, nez to nechavat jen zapajeny.
Mně cákance tavného lepidla silně připomínají čínsko-vietnamskou spotřební kulturu a rozebírat to jsem ochoten tak leda ve fázi před recyklací, ne při návratu do dalšího užívání. No, je fakt že snaha o efektivnost (katování kostů dle jistého webu) tlačí konstruktéry k mnoha prasečinám.
Vzorné v tomto ohledu jsou výrobky pro Wehrmacht, Luftwaffe, U-Bootwaffe atd., i když by je vlastně válečná mašinérie měla taky tlačit ke kompromisům
- forbidden
- Kontaktovat uživatele: