Rozborka spořivky Ikea

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
EKKAR

#16 Příspěvek od EKKAR »

Většinou právě odejdou ta žhavicí vlákna - měnič je zapojený tak, že když se jedno z vláken přeruší, úsporka nenabíhá. Takže lze postupovat dvěma způsoby - jeden je, že se v Bauhausu nebo Hornbachu koupí rovná trubice odpovídajícího příkonu a k destičce elektroniky se připojí izolovanými kablíky na plošky, na které je původně připojená ta vytvarovaná trubice úsporky, anebo (jak mi tvrdil jeden elektrikář) se vadné vlákno (zjistit ohmmetrem) nahradí v obvodu malým odporem s hodnotou 15-22Ω - měnič naběhne a trubice se zapálí pouhým vysokým napětím i při nažhaveném pouze jednom konci (prý) - tohle jsem nezkoušel, nahradit trubici ano - funguje to.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
rnbw

#17 Příspěvek od rnbw »

Alebo sa jednoducho kupi nova usporka :D V pripade, ze nema este dva roky, tak sa reklamuje (napisat si na kazdu datum a doklady odlozit).
Artaban001

#18 Příspěvek od Artaban001 »

To z tim odporem je pravda,ale jen to oddali totalni smrt. Vetsinou to druhy vlakno shori za chvili taky.
Zarivka,tlumivka,startovaci kond je soucasti rezonancniho obvodu. Tento obvod je tlumen vybojem v zarivce. Pokud jsou vlakna opotrebena,jde jima vetsi proud a vic zhnou. Pokud uz nestaci udrzet vyboj, shori a tim se rezonancni obvod rozpoji. Menic zdechne,protoze strati zpetnou vazbu. Pokud se funkce vlaken obejde,zarivka odejde dost neprijemnym zpusobem. Me praskla trubica.
Jinak muze shoret ten rezonancni kond.
Pokud byla usporka od solidnejsiho vyrobce,tak se da pouzit jako predradnik linearni trubice stejneho vykonu,jak bylo popsano vyse.
hafca

#19 Příspěvek od hafca »

To řešení s lineární trubicí používám už dlouho. Má to ale jednu nevýhodu, trubice odcházejí častěji než při použití v klasickém zapojení. Myslel jsem, že je to výrobcem, ale dělají to všechny bez rozdílu. Když se cca 15x za den rozsvítí, je za půl roku po ní. Ta výhoda okamžitého startu to ale vynahradí.
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Zmije

#20 Příspěvek od Zmije »

Je to jak píše EKKAR, jedno vlákno přerušené, druhé ok, po překlenutí odporem 15 ohm se rozsvítí, ale hodně prská při startu a po nažhavení si taky prskne, navíc se hodně hřeje trubice, tak raději nebudu riskovat prasknutí. Když už jsem to rozděla, tak bych mohl nakreslit schema, ale mám takový pocit, že jsem to tady už viděl.
rnbw

#21 Příspěvek od rnbw »

Carel

#22 Příspěvek od Carel »

Už jste někdo zkoušel,místo žhavení indukční zapalování,když je přerušené žhavicí vlákno?Udělat pár závitů na koncích trubic a zapojit paralelně na přívody žhavení.
BOBOBO

#23 Příspěvek od BOBOBO »

Nezkoušel , ale jestli docílíš stejného efektu jako emise z rozžhaveného povrchu..
Carel

#24 Příspěvek od Carel »

Nesmí být odpadlé žhavicí vlákna na vývodech v trubici,aby tam byla nějaká plocha pro emisi,která to následně zahřeje.
knedlajz

#25 Příspěvek od knedlajz »

Carel píše:Už jste někdo zkoušel,místo žhavení indukční zapalování,když je přerušené žhavicí vlákno?Udělat pár závitů na koncích trubic a zapojit paralelně na přívody žhavení.

Osobně jsem to nezkoušel, ale pár známých ano. Prý to jde, ale vydrží to pár hodin nebo dní, pak to odpálí měnič.
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od kulikus »

To Cartel:
na jednom pinu kazdeho zhaviciho paru je kovovy praporek.
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od jjilek »

Nejlepší je asi postup podle mbw, ale to by musel dělat skoro každý, aby se to v obchodě pocítilo. Možná by to chtělo pustit nějaký vtipný HOAX po Netu. To čte nejvíc lidí.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“