Trnková medicína
Moderátor: Moderátoři
Trnková medicína
Nemyslím víno.Myslím klasický kvas vhodný pro pozdější destilaci a ještě pozdější konzumaci. Já do kvasu cukr zásadně nepřidávám.Mám slivovici raději kvalitnější i za cenu nižší výtěžnosti.vrky píše:Pokud myslíš víno tak ANO.
Nemám zájem o korekci pravopisu.
Když se ale zakládá kvas a je náhodou chladnější období, tak se dává cca 1kg cukru/metrák - pro urychlení začátku kvašení.
Jinak - pokud někdo přidává cukr pro zvýšení "výtěžnosti", sice ji zvýší, ale slivovice je pak více "ostrá" - není tak "lahodná", jako když cukr nedáváš.
Můj hlas v anketě: NE - a to jsem z Valachů
Taky jsem z Valašska a můj hlas byl samozřejmě NE. Nejlepší je najednou nasbírat celou bečku,ale pokud to nejde,tak ji dosypávám.Maximálně do jednoho týdne by měla být bečka plná a trnky by měly být pod šťávou.Pokud je vlastní šťávy nedostatek ,po rozbytí trnek,tak doleju vodou,tak aby vrch nebyl suchý.kokun píše:Pokud už sbíráš trnky už teď a zakládáš kvas, tak není třeba.
Když se ale zakládá kvas a je náhodou chladnější období, tak se dává cca 1kg cukru/metrák - pro urychlení začátku kvašení.
Jinak - pokud někdo přidává cukr pro zvýšení "výtěžnosti", sice ji zvýší, ale slivovice je pak více "ostrá" - není tak "lahodná", jako když cukr nedáváš.
Můj hlas v anketě: NE - a to jsem z Valachů
Každopádně - pokud to má být slivovice a ne lavorovice = samohonka, nemá tam řepný cukr co dělat ani na "rozjetí" kvasného procesu...
A kutilmile - nelituju tě
No on ten řepný cukr (sacharoza ) je obsažen i v trnkách v malém množství. Jde o to,že zákonem je zakázáno i jen přidávat cukr,ale vpodstatě neprokazatelné. Lidé mají různé recepty a samozřejmě všechny 100% fungujícíEKKAR píše:Trnkové kapky nepálím. Piju je pouze příležitostně.
Každopádně - pokud to má být slivovice a ne lavorovice = samohonka, nemá tam řepný cukr co dělat ani na "rozjetí" kvasného procesu...
- pavoucisit
pajosek2 píše:No on ten řepný cukr (sacharoza ) je obsažen i v trnkách v malém množství. Jde o to,že zákonem je zakázáno i jen přidávat cukr,ale vpodstatě neprokazatelné. Lidé mají různé recepty a samozřejmě všechny 100% fungujícíEKKAR píše:Trnkové kapky nepálím. Piju je pouze příležitostně.
Zákonem zakázána je už domácí destilace v množství nad 30l (nevím jestli je to už jen přestupek ale ještě před rokem to byl dle §194 trestný čin), takže nějaký cukr už to nevylepší.
Stát se sere lidem do života údajnou péčí o zdraví, boj proti alkoholismu=pracovním úrazům rozvráceným rodinám atd. blablabla a na druhou stranu si rád nechá strašit monopolem nebo aspoň spotřební daní jak sviňa... čili klasický farizejský postoj takže milý státe
Jediná rozumná cesta - minimalizovat roli státu.
§ 194a Nedovolená výroba lihu
(1) Kdo bez povolení ve větším množství pálí nebo jinak vyrábí líh, nebo kdo líh bez povolení vyrobený ve větším množství přechovává nebo uvádí do oběhu,bude potrestán, nejde-li o čin přísněji trestný, odnětím svobody až na jeden rok nebo peněžitým trestem nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty.
(2) Stejně bude potrestán, kdo neoprávněně zhotoví nebo přechovává zařízení na výrobu lihu.
Já pálívám rovnou 50-ku, respektive si ji v pálenici nechám "doředit" (destilovanou vodou - destil. aparát mají svůj, přímo v pálenici) tak cca o 0,25° silnější, páč prý tak cca tu 1/4° "ztratí" - líh vyprchá
Jinak, když je "trnková bída" (neurodí se), tak přijde za vděk i "kalvádos" - tedy pálenka z jablek. Nejlepší je z valašských "jaderniček", já mám na zahradě 2 stromy "jonatánů" - když je velká úroda a jsou drobnější, tak jdou do beček - loni před vánoci jsem z nich vypálil 65 litrů kalvádosu
Mám švagra (a manželka bratrance) v Čechách (Tanvald) - švagr tvrdí, že v Čechách je naše slivovice "nejlepším platidlem" (když něco potřebuje třeba vysoustružit, ...... )
K tomu cukru: jeden známý včelař používá namísto cukru něco ze starších zásob včelího medu - ta je pak teprve lahodná - ta "klouže do krku"