Kontrola napeti
Moderátor: Moderátoři
-
Bohuš
BOBOBO píše:Nenapsal jsi , jak cheš aby ta indikace vypadala . Šlo by to i starším indikátorem z magiče + odpor(bočník) . Tak by jsi mohl indikovat fci třeba i tří paralelně řazených . Viděl by jsi sice jen chybový stav , ale už by jsi měl informaci o chybě .
hm, jenze ja bych takovejch cidel potreboval tak vzdy aspon 1000ks
Ono pak totiž vyjde moc drátů ke kontrolkám a navíc - koruna za kontakt ve výprodeji, to je na tisíci žárovek taky tisícovka...
U aut se to dělalo tak, že se na každý kontakt namotal přívod k jedné stoplampě a kontakty se pak spojily do série. Když nešla kterákoli žárovka, kontrolka v palubce se při šlápnutí na brzdu nerozsvítila.
Pak někdo přišel na to, že lze využít překmitu proudu při studené žárovce a indikovat obě jedním kontaktem omotaným společným přívodem už od brzdového policajta - při obou žárovkách dobrých svítí kontrolka po celou dobu společně se žárovkami ve stopkách. Při jedné jen blikne při sešlápnutí pedálu a zhasne. Ale na to se musí odzkoušet vhodný počet závitů.
A dál se to vylepšovalo - stejným způsobem se kontroloval odběr žárovek (či skupin žárovek) v přívěsu atd.
Jednoznačná výhoda této finty je, že sledovaným obvodem bezpodmínečně musí téci proud, aby něco dělal.
-
Bohuš
Takový blbý dotaz.Ty tu žárovku napájíš stříďákem,že Ti tady radí indukční smyčku?Možná mi něco uniklo.Bohuš píše:Musim kontrolovat kazdou zarovku zvlast. cili jedna zarovka == jedno cidlo s ukostrenim dalsiho dratu pri spalene zarovce..
Nemám zájem o korekci pravopisu.
-
Bohuš
teda včera jsem se asi pěkně zbumbrlíkoval (chlastačka na ukončení dovči) , když teď vidím, co jsem to tady uváděl za hovadiny ...
Je fakt, jak uvedl Hill, že nejjednodušším řešením bude jazýčkový kontakt.
Další verzí by mohlo být řešení např. (to už taky tady někdo uvedl) pomocí té fotodiody, fototranzistoru. Tedy verze bez úbytku napětí na té žárovce. Další variantou je zařazení oněch zmíněných diod s LEDkou nebo odporu, pro snímání proudu. Nevím, jak velký úbytek napětí na té žárovce by vadil. Pro info jsem ti Bohuši sem hodil ty dvě zmíněný varianty, schemata. Určitě mě zas někdo ukamenuje ...
- Přílohy
-
Sign.jpg- (23.53 KiB) Staženo 62 x
-
Sign 2.jpg- U toho fototrandu pozor na denní světlo.
- (30.36 KiB) Staženo 82 x
-
Bohuš