mohl by jste mi někdo osvětlit , jak se měří množství dodané elektřiny do sítě z měničů , ze solárních panelů. Přemýšlím jak je to dělané když se vlastně sejdou dva zdroje AC proudu které by měli mít hypoteticky stejné napětí , jak to ten měnič do sítě protlačí?
Pozná se to podle orientace napětí vůči proudu, viz. spotřebičová a zdrojová orientace. Protlačí to tím, že dodává o něco málo větší napětí než je v sítí.
copak to bych chápal, ale hypoteticky bydlím v ulici kde šikovný dealer přesvědčil 2 lidi aby měli na jednom vedení solární panely který bude mít mírně vyšší napětí?
hypotetické bydlení tě vůbec nemusí vzrušovat, protože prakticky a nehypoteticky si jistý monopolní energetický dodavatel dávno protlačil nutnost splnění x technických specifikací k tomu, aby někdo mohl do společného vedení přispívat. To prakticky vylučuje nějaké amatérské úvahy.
(Tím nenamítám ničeho proti spojování sousedů neoficiálně.)
no né mě jde o to praktické provedení čistě ze zájmu, nechci to vyrábět, pořád ještě nejsem přesvědčený o tom že je to tak děsně výhodné. Jenom jsem se nad tím zamýšlel když vezmu teorii o spojování zdrojů , tak mi prostě nějak neštymuje kolik toho vlastně třeba čez ode mne odebere , stále mi vychází, že jen to co mu bude zrovínka v dané lokalitě scházet , což je v létě kdy je nejvíc světla zrovna nejmíň , než v zimě kdy topím svítím a sluníčko ta mrcha není.
Nerozumím tomu, jakou roli v tom hraje lokalita. Pro směr proudu je rozhodující napěťový spád, za předpokladu soufázového průběhu. Takže jediné dvě věci co musíš dodržet je fáze (tím i kmitočet) a napěťová hladina. To je obojí otázkou řízení toho měniče.
Problém je v tomto případě daleko složitější v ostatních než technických záležitostech
Impedance sítě je velmi nízká, takže se napětí v místě nedá pár stovkami W nějak výrazně ovlivnit. Je to stejné (jen opačné) když zapneš vařič 1 nebo 2 kW. Změní se napětí místní sítě ?
Svět vypadá dobře jen při pohledu přes koňské uši.
i to bych pochopil , ale na druhou stranu, aby měnič něco do sítě s nízkou impedancí protlačil + o něco zvýšil napětí musí mít ještě nižší impedanci ne?
bu2520 píše:i to bych pochopil , ale na druhou stranu, aby měnič něco do sítě s nízkou impedancí protlačil + o něco zvýšil napětí musí mít ještě nižší impedanci ne?
A proč by musel? Nakresli si paralelní řazení dvou zdrojů se svými vnitřními impedancemi v sérii a budeš mít jasno.
Mě tedy přijde docela divný už jen to, že bych výkon do sítě dodával ze zdroje s vyšším napětí. Nefunguje to náhodou jako ten generátor s asynchroním motorem ? Když se roztočí nad provozní otáčky tak začne dodávat do sítě výkon. Neposouvá tedy ten měnič fázi výstupního napětí vůči síťovému napětí v závislosti na tom jaký výkon chce (může) uživatel dodávat ?