Přestavuju teď oktávový ekvalizér Marantz EQ10, ale na tom konkrétním zařízení asi zas tak nezáleží, chtěl bych to vyřešit obecně pro NF linkové úrovně.
Již delší dobu jsem u tohoto jinak dost povedeného kousku pozoroval jakési divné zabarvení zvuku nebo spíš degradaci detailů, bylo to nejvíc zřetelné při přehrávání z gramofonu. Po docela rozsáhlém měření jsem určil jako jedinou velkou chybu značný výstupní odpor, cca 5kohm. Moje pokusy o vylepšení stávajícího řešení výstupního zesilovače v tomto ohledu dopadly neúspěšně, nejde to tu udělat jinak, aniž bych zasáhl do rozsahu korekcí a podobně.
To, že je moje myšlenka ohledně výst. odporu nejspíš správná jsem se přesvědčil při tom pokusu o úpravu zapojení, kdy se mi podařilo snížit výstupní odpor cca na 1/10 a zvuk se zřetelně "pročistil" (k okamžitému srovnání mi slouží kouzelné tlačítko DEFEAT které přemostí celý ekvalizér). Pak se ale průběh korekcí stal silně nelineární, protože jsem musel pohýbat s odpory, šlo to asi od +9dB do -1,5dB což je poněkud nepoužitelné
Takže jsem se rozhodl pro vestavění výstupního bufferu. Zapojení podle pana Macury je pěkné a pravděpodobně ve všech směrech výborné, ovšem pro mě v tuto chvíli finančně dost náročné, odkaz zde:
http://web.telecom.cz/macura/buffer.html
Chystám se vypustit onen poněkud drahý BUF634 a ponechat jen OPA134.
Datasheet je zde:
http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... Xrtrsq.pdf
Vstup bych nechal tak jak je. Jen teď řeším takový problém, a sice že ten OPA134 se v zapojení jako neinvertující sledovač chová do kapacitní zátěže dost divně. Moje kabely budou mít sice jen něco přes 100pF, ale stejně ten graf na straně 7 dole vypadá dost příšerně i při takové zátěži.
Na straně 9 je doporučené zapojení, ale moc jsem nepochopil jak tohle použít.
Napadá mě spíš použít invertující zapojení, pro zesílení -1 ten graf na straně 7 vypadá o dost přijatelněji. Jenže vzhledem k výstupní impedanci stávajícího řešení, tedy 5kohm by musely být odpory ve zp. vazbě takového stupně dost vysoké a nevím jaký vliv by to mělo na výstupní impedanci, chování do kapacitní zátěže, impulsní odezvu a další věci.
Jako kompromisní řešení se tu snad nabízí zapojení sériového odporu na výstup OZ o takové hodnotě, aby se vliv kapacity kabelu co nejvíc potlačil a přitom se výstupní odpor moc nezvýšil.
Toto celé beru spíš jako studii a dočasné řešení, než ušetřím nějakou tu zlatku na BUFy. Vzhledem k dalším projektům souvisejícím s tímto ta zlatka hned tak nebude a teď jak to mám rozdělané (a jsem pro to zapálený) bych ekvalizér chtěl aspoň kompromisně vylepšit. Bohužel nemám pořádný generátor impulsů nebo obdélníku takže jsem v měření impulsní odezvy apod. dost limitován, což je tady docela zásadní věc. Takže se spoléhám spíš na teoretický rozbor a případně zkušenosti zkušenějších
Budu vděčný za každou konstruktivní radu.
Dík Martin