Blokování výstupu přijímače D.O.

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Venda

Blokování výstupu přijímače D.O.

#1 Příspěvek od Venda »

Zdravím všechny bastlíře a prosím o radu, mám 4kanál. stavebnici vysílače a přijímače 433MHz od pana Flajzara a chci tím řídit vozítko.

Problém je v tom, že ikdyž mi na dotaz psali, že to vyhodnocuje signály=tlačítka pouze postupně, současně spínat kanály že to neumí, bohužel to jde. A vzhledem k tomu že relátkama potřebuju přepínat směr jízdy připojením motoru změnou polarity, při sepnutí obou relé naráz se mi to vyzkratuje. Zkoušel jsem řídit oba tranzistory hradly XOR cmos4030, ale nějak se mi nedaří, občas to i kmitalo. Zkrátka potřebuju, aby při sepnutí jednoho výstupu přijímače, bylo to druhý blokovaný. Předem díky.
Přílohy
dalkac.JPG
(19.77 KiB) Staženo 90 x
Cust

#2 Příspěvek od Cust »

zkusil bych něco jako JK nebo RS...
Atlan

#3 Příspěvek od Atlan »

No ked uz ttam pouzivas relatkaa..nemas tam volny kontakt aby si prerusil ovladanie toho druheho rele resp. nevzjom blokovat
Venda

#4 Příspěvek od Venda »

Právě že mám kontakty relátek plně využitý, spíš mě napadlo dát ke každýmu tranzistoru jeden co ho zavře při aktivním druhým výstupu. Večer vyzkouším jestli se to nebude moc handrkovat, jinak zase budu muset do hradel. :nevim:
Přílohy
dalkac1.jpg
(16.4 KiB) Staženo 82 x
masar

#5 Příspěvek od masar »

Venda píše:Právě že mám kontakty relátek plně využitý, spíš mě napadlo dát ke každýmu tranzistoru jeden co ho zavře při aktivním druhým výstupu. Večer vyzkouším jestli se to nebude moc handrkovat, jinak zase budu muset do hradel. :nevim:

Tak tohle zapojení bude fungovat právě obráceně. Nezapomínej, že PNP tranzistory otevírá 0V na vstupu. A navíc se z něho bude kouřit :wink:

p.s. To co jsi nakreslil na prvním schematu je součástí přijímače (stavebnice) nebo je to součást vozítka? A také nevím, proč by zapojení s XOR mělo kmitat, pokud jsou zajištěné vstupní úrovně? (byly zajištěné?)
Přikládám schema přijímače. Myslím, že to řešení s XOR je vhodné, jen bych ho snad doplnil o integrační RC členy na vstupech hradla. :wink:
Přílohy
přijímač.png
(63.83 KiB) Staženo 96 x
Naposledy upravil(a) masar dne 02 zář 2009, 17:05, celkem upraveno 1 x.
Návštěvník

#6 Příspěvek od Návštěvník »

masar píše:
Venda píše:Právě že mám kontakty relátek plně využitý, spíš mě napadlo dát ke každýmu tranzistoru jeden co ho zavře při aktivním druhým výstupu. Večer vyzkouším jestli se to nebude moc handrkovat, jinak zase budu muset do hradel. :nevim:

Tak tohle zapojení bude fungovat právě obráceně. Nezapomínej, že PNP tranzistory otevírá 0V na vstupu. A navíc se z něho bude kouřit :wink:

p.s. To co jsi nakreslil na prvním schematu je součástí přijímače (stavebnice) nebo je to součást vozítka? A také nevím, proč by zapojení s XOR mělo kmitat, pokud jsou zajištěné vstupní úrovně? (byly zajištěné?)

Mám za to, že když příjde nízká úroveň třeba na horní "kanál" - otevře se horní trandík a sepne relé a zároveň se otevře spodní pomocný trandík a drží ten spodní zavřenej ať se děje co se děje, možná mi tam chybí nějaký odpůrky, to je fakt.

Na výstupu stavebnice jsou PNP tranzistory a spínají jednopólová relé, ale budu to brát na jinou desku a připojovat jiný.

S XOR jsem si hrál v simulátoru, hlavně se mi nepodařilo poskládat hradla tak aby to vůbec k něčemu bylo.

Venda
masar

#7 Příspěvek od masar »

Anonym píše:Mám za to, že když příjde nízká úroveň třeba na horní "kanál" - otevře se horní trandík a sepne relé a zároveň se otevře spodní pomocný trandík a drží ten spodní zavřenej ať se děje co se děje, možná mi tam chybí nějaký odpůrky, to je fakt.

Na výstupu stavebnice jsou PNP tranzistory a spínají jednopólová relé, ale budu to brát na jinou desku a připojovat jiný.

S XOR jsem si hrál v simulátoru, hlavně se mi nepodařilo poskládat hradla tak aby to vůbec k něčemu bylo.

Venda

Máš pravdu, přehlídl jsem to, ale ty odpůrky ti tam scházejí, jinak hrozí zničení přechodů b-e popř. toho, co je spíná.
A asi jsem se "ukecnul" i v tom "vychvalování" řešení s XOR. Takže radši zůstaň u těch tranzistorů. :wink:

Snad by se dalo použít i tohle:
Přílohy
blokování.png
(1.89 KiB) Staženo 82 x
Návštěvník

#8 Příspěvek od Návštěvník »

XORy se na to blokování moc nehodí, ale jedna z možností blokování je pomocí 4 NANDů:
Přílohy
blokovani.png
(1.29 KiB) Staženo 79 x
masar

#9 Příspěvek od masar »

Jo, to je to správné schema. :wink:
Návštěvník

#10 Příspěvek od Návštěvník »

Nand jsem zkoušel taky ale koukám že úplně blbě, díky moc, jdu to testnout. Venda
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“