Posouzení složitosti konstrukce

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Tato konstrukce je :

Bez problémů, lze ji amatérsky vyrobit
15
26%
Složitá, ale lze ji amatérsky vyrobit
40
69%
Příliš složitá, nemám odvahu na podobné konstrukce
3
5%

Celkem hlasů: 58

Zpráva
Autor
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Posouzení složitosti konstrukce

#1 Příspěvek od ZdenekHQ »

Prosím všechny bastlíře - mrkněte na následující (velmi komprimované) schema a DPS a posuďte, jestli Vám konstrukce připadá příliš složitá nebo byste se do ní pustili, pokud byste chtěli něco podobného mít. Jedná se o detektor kovů. Anketa je nahoře na stránce.

Nejsou tam žádné záludnosti, funkce všech obvodů je popsaná v manuálu,vyšší složitost je vyvážená bezproblémovým oživením, pokud DPS správně osadíte. Na DPS je kromě klasiky asi dvacet 0805 SMD odporů a kondíků.

V podstatě mě jde o to, jestli má cenu pouštět do světa výrobní podklady k něčemu, co by nakonec nikdo nestavěl a raději si to koupí jako hotový modul. Přece jenom dát dohromady srozumitelné podklady není práce na hodinu.

Dík.
Přílohy
dps.jpg
(118.71 KiB) Staženo 186 x
schema.jpg
(149.1 KiB) Staženo 269 x
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od forbidden »

Zas tak slozity to neni, pri peclivym osazovani to sice nebude prace na chvili, ale amatersky se do zvladnout da. Zalezi ale samozrejme na cene osazenyho modulu. Pokud bych chtel detektor kovu vyrabet sam a nebyl by to muj navrh, tak se v ramci usetreni prace klidne snizim ke koupi hotovyho modulu. Vyhrat si s osazovanim mi nedela problem, ale jde o ten pomer cas/cena.
piitr
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od piitr »

Možné vyrobit to asi je a věřím, že se najdou nadšenci, kteří to zkusí. Já bych si ale asi nechal zajít chuť. Buď bych to koupil hotové, nebo bych postavil něco jednoduššího. Já ale nejsem nějak moc zručnej.
Crifodo

#4 Příspěvek od Crifodo »

Postavitelné to zajisté je, anketní možnost jsem ale nezaškrtl ani jednu protože by to bylo střílení do boku, na to není dost informací z těch sporých podkladů (např. jak snadno se vyrobí indukčnosti, jaké vybavení je potřeba k oživení...).
Rozhodující asi bude motivace. Kdo si pořídí složitou a asi ne levnou hledačku? Nejspíš amatérský zlatokop (ilegální archeolog) takže to bude brát jako nutnou investici do svého kšeftu.
Jinak bude určitě vždycky nějaké procento neposedných duší, které baví stavět pro samotné stavění. Kolik jich bude, toť otázka pro marketing :roll:
Počítám dobře že ta deska má po obvodu 15 přípojných svorkovnic??
masar

#5 Příspěvek od masar »

Myslím, že vzhledem k cílové skupině, jaké je toto zapojení určeno, se jedná o poměrně složité zapojení, které když se podaří bez chyby realizovat, dobře, když ale ne, obrovský problém. Toto zapojení vyžaduje nejen pečlivou práci, ale i dobrou znalost použitých obvodů a jejich funkce v přístroji. Nechci podceňovat cílovou skupinu, ale myslím, že její nemalou část tvoří lidé se zájmem hledat bez patřičných znalostí. Ani sebelepší manuál to nezmění. Přesto jsem volil prostřední variantu. :wink:
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od ZdenekHQ »

Crifodo píše:Postavitelné to zajisté je, anketní možnost jsem ale nezaškrtl ani jednu protože by to bylo střílení do boku, na to není dost informací z těch sporých podkladů (např. jak snadno se vyrobí indukčnosti, jaké vybavení je potřeba k oživení...).
Rozhodující asi bude motivace. Kdo si pořídí složitou a asi ne levnou hledačku? Nejspíš amatérský zlatokop (ilegální archeolog) takže to bude brát jako nutnou investici do svého kšeftu.
Jinak bude určitě vždycky nějaké procento neposedných duší, které baví stavět pro samotné stavění. Kolik jich bude, toť otázka pro marketing :roll:
Počítám dobře že ta deska má po obvodu 15 přípojných svorkovnic??

Počítáš dobře. 4 potenciometry, aku, repro, 2 cívky, tlačítko on/off, indikace kolabujícího aku a dva přepínače módů. Ne všechno musí každý využít.

Cílová skupina jsou v tomto případě nudící se kámoši rybáři, ti samozřejmě dostanou hotový stroj. Cena součástek je relativně bezvýznamná, všechno jsou to IO za pětikačku, konstrukce hledací cívky jednoduchá. Nejdražší je samozřejmě výroba.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Crifodo

#7 Příspěvek od Crifodo »

snažil bych se všechna tlačítka integrovat do desky, potenciometry a pípák pokud možno taky, kdyby to nešlo tak na jeden subpanel event. kolmo k hlavní dps v řadovém konektoru. Drátování svorkovnic je hrozný opruz a poukázka na poruchy.
Vidíš já myslel že cílová skupina jsou lidi, kteří vyrazí v pátek večer na skrytou zeminu na silničním obchvatu a těží meče z bronzového nebo halštatského období, které pak putujou do Němec :roll:
Tak to bylo kdysi u nás před stavbou jistého velkého podniku... meče se prodávaly po hospodách, památkáři si rvali zbytky vlasů.
souba

#8 Příspěvek od souba »

Přikláním se vždy k jednoduším konstrukcím
Myslím si že toto zařízení je zbytečně přeintegrované.
Oživení by se také asi neobešlo bez komplikací.
V AR jsou jednoduší konstrukce popřípadě i s tranzistory.
Kdysi jsem něco podobného stavěl .

V hlasování dávám střed .
V jednoduchosti je síla a omezení poruch .

Pokud nevyzkoušíš nedělej předčasné závěry!
Trochu trpělivosti neuškodí .
Pokud nejde o život není kam spěchat.
nekmil

#9 Příspěvek od nekmil »

Pro mne je každý pájený bod utrpení (lenost).
Tohle bych stavěl jen skutečně v nouzi nejvyšší a možná by mě nepřesvedčily ani peníze.
Hlasoval jsem střed. :)
Maskot

#10 Příspěvek od Maskot »

Jako hotova skladacka by to nemel byt problem,horsi stav bude az to sikovny bastlir zacne skladat z toho co se mu vali po stole.Takze se priklonim k nazoru stavet,ale nejradeji z kompletni sady soucastek --> dodavat zajemcum bud stavebnici,nebo opravdu hotovy modul.
Sendyx

#11 Příspěvek od Sendyx »

Naskýtá se otázka, jestli je složitost/jednoduchost úměrná dosahovaným výsledkům.
stepa
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od stepa »

Mě to tak hrozný nepřijde(ale to už mám něco málo za sebou). Co to udělá s někým kdo začíná, či poznává funkce součástek, toť otázka.

Ale kdybych si k tomu měl dělat DPS, tak se na to asi vyprdnu. Kdyby to byla stavebnice, tak to je zase jenom tupý osazování(nic se tím vlastně nenaučíš)...nevím no :)

Když už tak složitá stavebnice, tak ať se tam musí alespoň něco nastavovat při oživování, ať to má nějaký význam...přeci kdo si takový všelijaký krámy staví, má asi chuť se něco přiučit. Kdo ne, tak si to koupí hotový a nebude se zabývat stavebnicí.
...to co pisu nemyslim zle, ikdyz to tak muze vyznit...
Jezibabak

#13 Příspěvek od Jezibabak »

Tak kdyby k tomu byl tišťák, např. jako stavebnice, tak je to ok. Já osazování zase můžu.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od forbidden »

stepa píše:Když už tak složitá stavebnice, tak ať se tam musí alespoň něco nastavovat při oživování, ať to má nějaký význam...přeci kdo si takový všelijaký krámy staví, má asi chuť se něco přiučit. Kdo ne, tak si to koupí hotový a nebude se zabývat stavebnicí.

S timto bych az tak nesouhlasil. Koupit cely hotovy se nemusi mnohdy vyplatit. Amaterska konstrukce muze za tu cenu nabidnout funkce, ktery ma tovarni vyrobek treba radove drazsi. O detektorech kovu skoro nic nevim, ale kdybych ho chtel, tak se podivam na pomer cena/vlastnosti a podle toho se rozhodnu. Nemusim ho zrovna stavet vcetne osazovani desek, koupil bych klidne i hotovy moduly s tim, ze si to dobastlim podle svych potreb a schopnosti. Nepotrebuju vedet funkci kazdyho IO v zapojeni.
Cust

#15 Příspěvek od Cust »

masar píše:Myslím, že vzhledem k cílové skupině, jaké je toto zapojení určeno, se jedná o poměrně složité zapojení, které když se podaří bez chyby realizovat, dobře, když ale ne, obrovský problém. Toto zapojení vyžaduje nejen pečlivou práci, ale i dobrou znalost použitých obvodů a jejich funkce v přístroji. Nechci podceňovat cílovou skupinu, ale myslím, že její nemalou část tvoří lidé se zájmem hledat bez patřičných znalostí. Ani sebelepší manuál to nezmění. Přesto jsem volil prostřední variantu. :wink:

v podstatě se stotožňuji s uvedeným...

PS: neřkl bych že je to složité pro zkušenější bastlíře, ale sám víš s jakýma konstrukcema se tu lidi často perou (i 5 součástek bývá někdy problém)
lituju tě při každodením vysvětlování budoucím majitelům, že asi mají slitý cín u nožiček IO nebo IO osazený obráceně :-) (ale nevím jestli potenciální konstruktéry správně odhaduji)
Naposledy upravil(a) Cust dne 02 zář 2009, 20:00, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“