PROBLÉM - Grunding WKC 5100 RDS
Moderátor: Moderátoři
PROBLÉM - Grunding WKC 5100 RDS
potřeboval bych poradit ohledně tohoto rádia. Je to již dosti starý kousek, skoro bych řekl muzejní, ale přesto doufám, že se u někoho z Vás drobná rada pro mou maličkost najde. Toto rádio má v autě jeden známý, nedá se uvrtat do koupě nového, tak se pokouším sehnat někoho, kdo je opravdový fajnšmekr v oboru. Nu, jedná se o to, že při pouštění kazety se do reproduktorů dostává nějaký šum. Myslel jsem si, že by to mohlo být způsobené přívodem od baterie. Ono, samotné připojení rádia je dosti komplikované, protože šťáva jde nejdřív do rozvodné skříně a pak až teprve do rádia. Inu zkusil jsem rádio připojit novým vedením přímo na baterii, to je bohužel bez efektu, daný problém zůstává. Zajímavý úkaz je, když rádio vyndáte z jeho uložení v palubce, pak ruchy přestanou. Napadlo mě tedy, že by mohlo jít o jakési naindukování napětí na snímací hlavu v kazetovém přehrávači. Ovšem, je tu jedna otázečka. Kde se bere tak silné rušivé elektromagnetické pole? Z alternátoru to nebude, protože jsem ho zkusil odpojit za chodu a bylo to pořád stejné. Dospěl jsem tedy k názoru, že by na vině mohl být rozdělovač. Pořád mi ale není jasné, proč se rušení projevuje jen v době, kdy je rádio zasunuté v palubní desce. Předem Vám děkuji za odpověď.
1. zemní smyčka, která vznikne:
1.1 přívodem kostry na konektor z jednoho bodu a kontaktem skříňky rádia s něčím, co je ukostřené v jiném místě karosérie. Mezi těmito kostřicími body může vznikat úbytek napětí (například hvízdání alternátoru).
Odpomoc - zkusit zasunout rádio tak, aby se spolehlivě ničeho vodivého nedotýkalo.
2.1 teprve po připojení antény, která je po vyjmutí rádia z palubky odpojená. Je-li anténa odpojená, rušení zmizí.
Odpomoc: zkusit odpojit anténu a vrátit rádio zpět do palubky. Pokud se rušení neobjeví, bude vhodné zařadit do anténního kabelu filtr plášťových proudů nebo plášť koaxiálu na konci u antény odizolovat od kostry auta případně ho s kostrou zase spojit, ale přes kapacitu asi 4,7 - 10nF
2. rušení magnetickým polem z kabelového svazku procházejícího nad krytem rádia nebo na něm přímo položeném. Zde se mohou vyskytovat šumové složky vzniklé ze signálů pracující či s jinými jednotkami komunikující řídicí jednotky.
Odpomoc: přemístit kabelový svazek dál, aby jeho magnetický tok nedosáhl ke snímací hlavě, případně svazek opatřit stíněním v délce přesahující šířku rádia (toto stínění je vhodné ukostřit na stěnu motorového prostoru, ale izolovat od rádia)