SoundBlaster a PC

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
xpo

SoundBlaster a PC

#1 Příspěvek od xpo »

Zdravim. Nenasiel som konkretnu oblast, ktora by sa tykala hudby a aparatur. Samozrejme v spojeni s PC. Tak som to dal sem. Mozno uz samotna predstava je zla, tak ma cim skor vyvedte z omylu, ale zohnal som SB 1024 live (4ks) za par korun - teda vsetky spolu do 100 a neviem, ci by sa nedali zapojit sucasne do 4-och volnych slotov v PC. Teoreticky by sa tym rozsirila polyfonia na minimalne 128 - o to ide. Midi by zostalo 16 kanalov, co aj na take domace skusanie staci. Vsetko v PC by bolo len midi, ziadne vyuzivanie audio a zatazovanie PC. Audio by tieklo nazivo do mixu. Nebudu sa tie karty vzajomne ovplyvnovat? Teda mam na mysli, bude to vobec fungovat? Neskusal to niekto? Nie su skusenosti? Vdaka za kazdy postreh a odpoved.
Crifodo

#2 Příspěvek od Crifodo »

Asi to bude závislé spíš na sw který na tom chceš provozovat ne?
z hlediska PC se bude jednat jen o dost volných IRQ a adres, to bude hlavní problém.
Myslím že na rychlejším stroji se dá spousta věcí okolo MIDI které je už dost historické, řešit programově líp, pomocí pluginů a tak.
rnbw

#3 Příspěvek od rnbw »

Z pohladu HW tam nie je problem. Otazka je, ako sa bude tvarit SW.
keemo

#4 Příspěvek od keemo »

Mam taky neblahy pocit ze v OS ako takom sa da vybrat vzdy iba jedna zvukova karta ktora bude pouzivana...
xpo

#5 Příspěvek od xpo »

No, je to aj otazka rychlosti kompu. Takto. S MIDI mam nejake skusenosti, pouzival som zvukove moduly k syntezatoru a hardverovy seq. Pridelovanie parametrov, kanalov, ... nerobilo ziadne problemy a takpovediac, trochu som zaspal dobu. Viem, ze sa dnes hry so zvukom daju realizovat sw, ale pre mna klasika je klasika. Mam k MIDI vztah. Skusal som uz aj program so zvukmi a islo to na onboard zvukovke, teda bez svaba, ale program bol sialene komplikovany a komp, na ktorom som to skusal bol celkom bomba. Teda co sa tyka tej rychlosti PC, myslim, ze pracu s formatom midi zvladne aj ten "najpomalsi". Jedna sa o to, ze tie zvukove moduly boli pozicane a svoje nemam. Daju sa dnes kupit za ovela nizsiu cenu, ale stale je to cca 7000. Mam znameho, ktory sa venuje skladaniu PC a jeden lacny a nie rychly by mi poskladal z toho, co ma doma. Islo mi o to, zistit, ci to vobec pojde. Pretoze on to nevie. Ale ak pisete, ze ano, poviem mu, zlozi za "pivo". Takto by ma vysiel zvukovy modul, samozrejme bez efektov, velmi "lacno". Takze vdaka za odpovede, skusime, uvidime ako sa s tym vysporiada sw.
xpo

#6 Příspěvek od xpo »

No, ak sa v OS da nastavit sucasne len jedna zvukova karta, tak znamy skladatel PC by to mal vediet. No tak to ho teda zjazdim.
Crifodo

#7 Příspěvek od Crifodo »

W98 umožňovaly nastavit zvukovku jako výchozí, ale aplikace pak (zpravidla) dovolujou vybrat konkrétní zvukový hw který budou používat. Chodila mi na W98 DS-XG karta a současně zvukovka z videostřihové karty, navzájem si nevadily pokud se to nepralo o čas pro přístup na 5400 disk. Jak to bylo s MIDI ale nevím to jsem nezkoušel, nebyl důvod.
práci s MIDI zvládne i hodně slabá mašina na druhou stranu banky vzorků které to má podle toho mají zvuk :(
Ale aktuální rady bych asi hledal spíš na muzikantských webech.
xmurgi

#8 Příspěvek od xmurgi »

Asi ta sklamem, ale kedysi som pre kamosa DJa tento problem riesil, mal predstavu SB1024 + SB128. Vysledok bol taky, ze nakoniec nesla ani jedna karta, nezvladal to ovladac pod windows k zvukovym kartam. Nakoniec sa musel uspokojit s SB1024 rozchodenou cez AtomixMP3, predny vystup do koncakov a zadny do odposluchu. Ale tych dj SW co spolupracovali s SB1024 bolo viac, len uz si nepamatam nazvy.
xpo

#9 Příspěvek od xpo »

Tak to ma fakt nepotesilo. Ale vdaka za reakcie. Uz to vidim, ze kupim nejaky lepsi modul, alebo dva, prip. tri kusy slabsich a po problemoch. V PC vyuzijem jednu SB a zvysok dat poslem von na moduly. A este mi aj klaves nieco pohra. Ziskam tak 32 hlasov krat ( SB, tri moduly, klaves ) pat, prip. len styri a budem mat spolu aj tak tych 128 hlasov. Alebo 160. To bohato staci. Ked to nejde, tak to nejde. Este raz, vdaka.
rnbw

#10 Příspěvek od rnbw »

To, co pisal xmurgi, je nieco uplne ine...

Ked tie karty mas, tak preco to nevyskusas? :roll:
xpo

#11 Příspěvek od xpo »

Ako som spomenul vyssie, druhy komp by mi musel poskladat znamy a aj to "za pivo" by nieco predsa len stalo. Niekedy v minulosti by som to takto urcite riesil, teda pokus-omyl, ale dnes je svet inde a je velmi vela sikovnych ludi s bohatymi skusenostami, ktori su ochotni podelit sa o vedomosti. Vedel som, ze ked sa spytam, niekto mi odpovie. A som velmi rad, ze k mojmu rychlemu rozhodnutiu a ako som pisal na zaciatku, k vyvedeniu z omylu, prispelo viacero uzivatelov tohto skutocne VYDARENEHO FORA. ( Tymto sucasne vyjadrujem pochvalu zakladatelom, spravcom, administratorom, moderatorom a vsetkym tym, ktori sa podielaju na bezporuchovom fungovani. ) Ist hlavou proti muru by pre mna bola urcite strata casu a penazi, ktore investujem do zvukovych modulov. Teda je rozhodnute. Pojde sa do modulov a SB karty zostanu v zalohe. Vdaka vsetkym.[/b]
kelley

#12 Příspěvek od kelley »

Na OS to ani tak nezáleží, záleží to především na ovladači zvukové karty, 4xSB nepůjde, u Creative Labs bohužel nikdy neuměli psát pořádný ovladače. M-Audio, R.M.E., dříve např. Turtle Beach a jiné zvukovky pro muzikanty už zpravidla s možností víc zvukovek v jednom compu počítají.
Ale pokud jsou zvukovky dostatečně "jiné", tak to taky jde. Sám jsem takto měl v dobách Windows 98 najednou v compu SB AWE32, Turtle Beach Monterey, Gravis PnP a Yamahu SW60XG...
OS nedokáže obsloužit víc zvukovek naráz, protože v samotném OS to nedává smysl. Která zvukovka se má aktuálně používat se nastaví v ovládacích panelech - zvuky - a pak ve windows mixeru. Můžeš si nastavit třeba že MIDI půjde z jedné zvukovky a audio/wav z jiné.
V sw sekvencerech typu Cubase, Sonar apod. tam ale můžeš přehrávat MIDI syntezátorů/zvukovek najednou kolik chceš. Musí být samozřejmě korektně nainstalovaný v OS.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“