Impulzný zosilovač
Moderátor: Moderátoři
Impulzný zosilovač
Mám regulovatelný zdroj jednosmerného prúdu (0-15Voltov) typ Voltcraft EP-925 a pulzný generátor typ Instek FG-8219A ( 0-10V, 50ohm).
Vôbec to nemusí byť extra čisté prerušovanie, skôr mi ide u univerzálnosť aby som si mohol meniť výkon a frekvenciu a prípadne na vstupe keby moholo byť miesto 15V až 300V čo mám ešte jeden taký zdroj jednosmerného napätia.
Teorie elektroniky sa moc nerozumiem akurat si to viem spraviť. Ak by ste mi teda mohli poradiť dáku schému zapojenia takého zosilovača by mi pomohlo.
Alebo inak povedané mám zdroj jednosmerného prúdu 15-300V a potrebujem ho nejakým jednoduchým spôsobom - zariadením prerušovať a aby to znieslo do cca 100Watt a 50kHz. Relé také asi neexistuje.
Ďakujem
-
Návštěvník
Kludne to môže byť charakterizované ako posilenie generátoru aj ked neviem aký je rozdiel medzi zosilovačom a posilnovačom. A tiež by som poprosil škycu k tým 3 súčiastkam posilnovača půlmůstek s IR2184 + 2xIRFP460, ak by sa dalo od anonyma, ak teda by to ten účel splnilo.
Ďakujem
-
Návštěvník
janko_s píše:A tiež by som poprosil škycu k tým 3 súčiastkam posilnovača půlmůstek s IR2184 + 2xIRFP460, ak by sa dalo od anonyma, ak teda by to ten účel splnilo.
Ďakujem
Stáhni si datašít IR2184, je to v něm nakreslené. Hned první strana, Vcc je napájení budiče 10-20V, IN je vstup obdélníku 0-10V, /SD připojit na 5-10V nebo nezapojit. Napájení půlmůstku (tranzistorů) max. 600V nebo podle tranzistorů, IRFP460 jsou do 500V. Výstupy TO LOAD spojit a tam bude oproti zemi ten výstupní obdélník 0-napájení tranzistorů. Zatížení podle tranzistorů, IRFP460, když jsou dobře chlazené, jsou až do 20A. Zem generátoru, zem napájení budiče i zem zdroje pro napájení tranzistorů jsou spojené. Vstup by se dal případně oddělit rychlým optočlenem. Pozor na to velké napětí, ať nejsou mrtvoly!
Môžem tieto 2 výstupy TO LOAD zapojiť 2 spôsobmi? Jeden by bol že medzi vývody TO LOAD dám danú záťaž čiže na jednej strane bude +500V a na druhej -500V. A druhý spôsob by bol že zužitkujem každý výstup z TO LOAD samostatne a to tak že ku každému výstupu dám inú záťaž a z druhej strany záťaž zapojím na zemnenie.
A ešte neviem či je potrebné zapojiť aj tie 2 kondenzátory a 2 odpory čo sú v tej schéme, lebo neviem aké majú mať parametre. Ten optočlen čo si vravel to bude tá ochrana aby sa nepoškodil ten pulzny generátor?
Inak vyzerá to pekne jednoducho čo ma velmi potešilo, lebo fakt nič viac nechcem iba ako také rýchle relé do 50kHz. Aj tie 2 výstupy na TO LOAD sú super lebo presne to som chcel, experimentovať so záťažou aby som mohol zistiť aké budú výsledky ked dám +500V/0V alebo +500/-500V alebo -500V/0V. Už som skúšal rôzne zapájať tranzistory ale vždy mi to všetky parametre pomenilo tak dúfam že toto víde.
Ďakujem
-
Návštěvník
Kde by se vzalo na výstupu -500V? Na výstupu může být jen +500V když je sepnutý horní tranzistor nebo 0V když je sepnutý spodní tranzistor.
Asi by ses v tom radši neměl vrtat, když v tom máš takový guláš.
Akurát ma pletie že na tom obrazku je na LO priebeh dole tak som myslel že to bude presne opačný napäťový pulz ako je na HO.
To s tým SD to som poplietol ale kym sa mi to rozležalo čo som popísal už som to odoslal.
Tak si nebudem proste všimať tu schemu a zapojim čo potrebujem medzi tie vývody TO LOAD a budem mať +500V/0V. A čo tie ostatné súčiastky kondíky a odpory a diodka na tej schéme. Poradíš čo to má mať za parametre?
Aplikácia je mnohoraká ja chcem používať pulzy o roznych napätí na zmenu vlastností materiálov, tj ak prechádza určité médium napr. plyn alebo tekutina medzi dvoma plochami ktoré maju napäťový pulzujuci rozdiel tak sa toto medium môže ionizovať alebo niektoré zložité zlučeniny rozkladať na jednoduchšie napr. spaliny, horlave plyny...
- Přílohy
-
priebeh.JPG- (22.75 KiB) Staženo 106 x
-
Návštěvník
-
Návštěvník
- Přílohy
-
ir2184.JPG- (22.47 KiB) Staženo 105 x
-
schaltplan_22v_aus_12v_bei_5_ampere.gif- (20.84 KiB) Staženo 120 x
-
10.jpg- (17.01 KiB) Staženo 125 x
-
Návštěvník
Když ti napíšu, že máš výstupy spojit a zátěž dát vůči zemi a ty začneš koumat, jestli tu zátěž dát mezi výstupy nebo tam dát dvě zátěže, tak je asi něco špatně. A já se nenechám zavřít za nabádání k sebevraždě.