Dvě sériové pojistky, která praskne?

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
sandokan987

Dvě sériové pojistky, která praskne?

#1 Příspěvek od sandokan987 »

Sestrojil jsem úchyty na akumulátory a z bezpečnostního důvodu jsou přímo v úchytek(takové lišty) autopojistky 5A. Jsou to dva bezúdržbové aku v paralelním zapojením. Slouží pro pohon elektromotoru+zařízení pro ovládání elektromotoru. Max. odběr motoru je 5A. Maximální odběr celé sestavy je asi 7A. U každého aku je tedy pojistka a potom jsou aku propojeny těmito kabely. V tomto místě bych chtěl umístit další pojistku, ale tak, aby praskla v případě nutnosti právě tato. Napadlo mě dát tam takovou tu válcovou rychlou skleněnou pojistku tak na 8A. Bude to takhle fungovat tak jak potřebuju?
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od ZdenekHQ »

Zkus to. Podle mě v případě zkratu shoří "obě tři", při hraniční zátěži kolem 10A spíš ta rychlá.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
eljaro
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od eljaro »

ZdenekHQ má asi pravdu zhoří obě tři ! leda bys nakombinoval časové charakteristiky ! porovnat ruzné chararkteristiky mužeš v detailech pojistek na stránkách eniky

http://www.enika.cz/download/pdf/cf520.pdf
a
http://www.enika.cz/download/pdf/ct_gt520.pdf

pokud jde o auto pojistky u nich jeden neví ubytek je na nich malý ale ta rychlost je docela zrádná ! pokud ti jde o posloupnost tak F do předu a T k bateriím ale problém je ten že T musejí být na menší proud než to F .
V praxi se to řeší spíše tak že pojistka je u baterie za ní jde tlumivka pak je propojit paralelně a před řadit pojisku a u tlumivky provést filtatraci elitem pokud dáš 1000uF na 1A pak ta pojistka zhoří aniž to ovlivní ty u baterii

PS: omluvte pravopis dík !
stevo59

#4 Příspěvek od stevo59 »

Myslím si, že zhoria všetky,lebo rozdiel vypínacích prúdov jednotlivých poistiek asi spadne do prípustného rozptylu charakteristík. Navyše treba rátať so záberovým prúdom motora, to tiež vie narobiť vrásky na čele...Š.
...kábel odrezaný na presnú dľžku je nutne krátky...
sandokan987

#5 Příspěvek od sandokan987 »

A co kdybych dal k akumulátorům 2x25A pojistku. A za to dal tu rychlou třeba na 10A. Je 40A dostatečná rezerva aby ty 25A neshořely?
stevo59

#6 Příspěvek od stevo59 »

To by malo fungovať, ak tá rýchla 10A vydrží záberový prúd motora (a možno tam má mäkký rozbeh a nespomenul to). Š.
sandokan987

#7 Příspěvek od sandokan987 »

No velké napěťové špičky tam asi nebudou. 5A je max. proud při plném zatížení motoru, jinak má třeba jen 2A při takovém normálním zatížení a navíc mám napětí motoru vyfiltrováno kondenzátory + je jeden velký 1000uF kondenzátor na napájení celého zařízení, což by ale mohlo způsobit problém ne? Protože kondenzátor se začne velice rychle nabíjet a tak aby ta pojistka nepraskla. Nevím jak rychlé jsou tyhle pojistky, nemám s nimi žádné zkušenosti.
sandokan987

#8 Příspěvek od sandokan987 »

A další problém je jestli tam takový proud může vůbec téct aby ty pojistky byly k něčemu. Na každém z kabelů by tedy byla u aku 25A pojistka. Kabel mám 0,75, ale nevím jestli je to průřez nebo průměr, změřit to moc nejde, pokud to oholím a zakroutím tam naměřím asi 0,8, když je to narovnané to měřit nejde, protože se ty fousky třepí ... Není na kabely nějaká řada tak jako třeba na odpory abych zjistil co těch 0,75 je?
stevo59

#9 Příspěvek od stevo59 »

Není na kabely nějaká řada tak jako třeba na odpory abych zjistil co těch 0,75 je?

Je. Vodiče sa rozlišujú podľa prierezu v mm2, nie priemeru. Rada pre vodiče je ...0.5, 0.75, 1.0, 1.5, 2.5, 4,6,10,...., samozrejme je to len časť.
Ale na 25A poistku je ten kábel slabý.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“