Prodloužení vývodů kondíků když se nevlezou
Moderátor: Moderátoři
- ar196
- Kontaktovat uživatele:
Prodloužení vývodů kondíků když se nevlezou
Jedná se o naletování na cca 10cm kabel a zafiksování jinde kde je prostor.Jedná se o kondy 3300uF 35V na výstupu zdroje 5V a 12V.
Dík za odpověd.
- zdenoeddie
- Kontaktovat uživatele:
Udělat to můžeš,ale opravářská etika to nedovoluje.ar196 píše:Dobrý den můžu prodloužit vývody kondenzátorů ve spínaném zdroji když jsem nesehnal původní velikost a ty nové tam prostě nevlezou.
Jedná se o naletování na cca 10cm kabel a zafiksování jinde kde je prostor.Jedná se o kondy 3300uF 35V na výstupu zdroje 5V a 12V.
Dík za odpověd.
Nemám zájem o korekci pravopisu.
Hlavně se drž údaje o tepelné odolnosti - do zdrojů radši všecky kondy na 105°C než na vyšší napětí. Ty jsou krom toho vždycky větší rozměrově než původní, takže se Ti nevejdou - a to Tě nutí dělat podobné 3,14čoviny, jako navrhuješ...
A kutilmile - nelituju tě
ar196 píše:Neboj k primáru to nebude.Jen jsem potřeboval vědět jestli to třeba nezačne nějak kmitat.
A ještě drobnost původní kondy jsou na 10V nahrazuju za 35V.Někde jsem četl že je to nevhodné a snižuje se životnost kondu.
takže je to nad dimenzování na škodu ANO nebo NE
Takto velke skor ano.
Ak uz, tak uplne musi stacit 16V.
Ale ak tam povodne bol na 10V, tak v tomto zapojeni nevidim dovod to zvysovat.
- jezevec
- Hlavní moderátor
- Kontaktovat uživatele:
fero7 píše:ar196 píše:Neboj k primáru to nebude.Jen jsem potřeboval vědět jestli to třeba nezačne nějak kmitat.
A ještě drobnost původní kondy jsou na 10V nahrazuju za 35V.Někde jsem četl že je to nevhodné a snižuje se životnost kondu.
takže je to nad dimenzování na škodu ANO nebo NE
Takto velke skor ano.
Ak uz, tak uplne musi stacit 16V.
Ale ak tam povodne bol na 10V, tak v tomto zapojeni nevidim dovod to zvysovat.
Napěťové naddimenzování ničemu nevadí. Dokonce je vhodné z hlediska životnosti, hlavně v imp. zdrojích. Elyty na vyšší napětí jsou rozměrově větší a proto je jejich vlastní ohřev procházejícím proudem nižší a tím se prodlouží jejich životnost.
Pokud prodloužíš vývody u filtračního elytu na sekundární straně impulsního zdroje o 10cm, má to negativní vliv. Vlastně snižuješ kapacitu vlivem indukčnosti přívodů, která není při kmitočtech spínaných zdrojů zanedbatelná a hlavně vyrobíš další zdroj rušení.
Celé to je o tom, že návrháři zdrojů cpou do stále stejného objemu pořád větší a větší přenášený výkon - v objemu, ve kterém AT zdroj měl 200, nanejvýš 250VA, má ATX klidně i 450VA - což se nutně projeví na množství tepla v krabici. A kondíky na vyšší napětí jsou samozřejmě objemnější, takže leckde se pak můžou i dotýkat nějakého povrchu, který je horký - a kterého by se kondíky na původně navržené napětí nedotýkaly, takže teplo by se na ně nedostávalo přímým kontaktem, ale jen sáláním. Pokud navíc budou tak velké, že se na původní místo vůbec nevejdou a musejí se vyhodit mimo desku na dlouhé dráty, jsou úplně k ničemu - a to jsi napsal sám, že indukčnost těch dlouhých přívodů zneguje dobrý vliv obnovení správné nebo větší filtrační kapacity.
- jezevec
- Hlavní moderátor
- Kontaktovat uživatele:
K tvé připomínce, že je to zbytečné, není, důvody jsem uvedl. To že se při větších rozměrech může dotýkat třeba chladiče je jiná, to už závisí na dané konstrukci. Spínané zdroje nejsou jen počítačové zdroje. Třeba v TV je místa většinou dost.