SONY 29LS60K
Moderátor: Moderátoři
-
nunu
Duvsan píše:Vyměnil jsem R5806 a R5809, jestli se některý nerozpojuje. Bez zlepšení. Vyndal jsem R5805, sepnul stejně. R5807 a R5808 měnit asi zmysel nemá.
Po všech těchto výměnách už zbývají jenom dvě teoreticky možné příčiny sepnutí - přes snížený odpor diody D5809 v nepropustném směru a nějakým průsakem (svodem) v cestě od kolektoru Q5816 ke vstupu do procesoru. Ponechej tedy odpor R5805 odpojený a odpoj i diodu D5809. Poslední důvod k sepnutí odstraníš přerušením cesty od kolektoru Q5816. Stav tranzistorů je nutno kontrolovat ale opatrně, protože i krátký impuls v kterékoliv bázi obou tranzistorů může způsobit sepnutí. Tím impulsem může být i např. rušení indukované do přívodů k měřícímu přístroji.
Nemůže s tím mít něco ten jas, jak jsem psal výš?
Žádnou zmínku o jasu jsem nenašel, nicméně pokud je obvod s Q5815/5816 od ostatních obvodů oddělen (odpojený R5805), nemůže ho spínat nic jiného než závada v obvodu samotném. Vzhledem k jednoduchosti tohoto obvodu očekávám brzký úspěch při stanovení diagnózy.
Jinak tu regulaci rozměru chválím. Já si ji plánuju, až se mi uvolní stůl, přidělat jednak přitvrzením zdroje použitím TL431 v děliči pro stabilizační spětnou vazbu a taky úpravou rozměru přes diodový modilátor napětím odvozeným z jasového omezovače nebo možná podle středního jasu obrazu. Bude-li třeba, přidělám taky stabilizaci pro vertikál.
Nějak jsem nenašel souvislosti s tímto vláknem.