Oživení frekvenčního měniče

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Honza_dy

#1 Příspěvek od Honza_dy »

Zdravím,
sehnal jsem starší měnič LENZE. Po dohledání dokumentace jsem se dočetl, že měniče skladované déle než dva roky je potřeba znovu oživit podle tohoto návodu. Problém je v tom, že můj typ nemá na svorkovnici vyvedenu stejnosměrnou sběrnici označovanou Ug+/Ug-.
Proto se ptám, můžu oživení provést tím že připojím síťové napětí přímo na vstupní svorky?(samozřejmě přes odpor :D ) Konkrétně mi jde o zapojení usměrňovače v měniči. Nevím jestli je to klasický třífázový usměrňovač, nebo něco složitějšího. Po rozebrání měniče se na sběrnici dostanu, ale nechci se v tom zbytečně vrtat. Měření proti vstupním svorkám ukazuje klasiku, diody na Ug+ a Ug- , ale nejsem si jistý. Znáte někdo tyhle stroje? Můžu to takhle provést?
vrky

#2 Příspěvek od vrky »

Myslím si že tím oživením myslí formování kondíků v měniči. Nebo se pletu?
Honza_dy

#3 Příspěvek od Honza_dy »

Samozřejmě, jde o naformování kondenzátorů. Napsal jsem to blbě. Už jsem viděl jak bouchnul fungl nový měnič, který ležel pár let na skladě a vzalo to sebou i polovodiče takže nechci nic podcenit...
galjo

#4 Příspěvek od galjo »

Zapoj to bez záťaže cez 200 W žiarovku.. ( može byť aj silnejšia...)
img_rbk

#5 Příspěvek od img_rbk »

Ta ziarovka moze byt aj slabsia, zacinal by som 40W a potom ju vymenil za 100W. az potom tych 200W a nechal by som to zapnute dlhsie.
kokun

#6 Příspěvek od kokun »

img_rbk píše:Ta ziarovka moze byt aj slabsia, zacinal by som 40W a potom ju vymenil za 100W. az potom tych 200W a nechal by som to zapnute dlhsie.

A honem, dokud jsou - od 1.9. zákaz EU :roll: :cry:
Honza - kokúň

#7 Příspěvek od Honza_dy »

Mám tu drátový rezistor 1k/100W tak vezmu L1 a L2 do jedné fáze rezistor + ampérmetr a zkusím to. Buď to bouchne hned a nebo se ty kondíky za pár hodin srovnají. Spíš se bojím aby tam nebyl nějaký řízený usměrňovač. Pak dám vědět jak to dopadlo.
img_rbk

#8 Příspěvek od img_rbk »

Dolezite je, cim dlksie kondenzatory bez napatia, tym napatie na kondenzatoroch ma pomensi stupat. Moze to trvat aj 4 hodiny. Lepsie je dodrzat ak si este dobre pamatam rok kapacita bez napatia = 1 hodina formovania.
Honza_dy

#9 Příspěvek od Honza_dy »

Tak se nakonec povedlo. Měnič jsem zapojil bez zátěže přes odpory, nejdřív 1k a po 5ti hodinách 200R a další dvě hodiny. Teď už frčí jak o život. 
Díky za příspěvky.
Dolton

#10 Příspěvek od Dolton »

Zdravím.
Taktiež mám problém s meničom LENZE 8100. Zapojil som ho podľa schémy, ale motor sa rozbieha dosť neochotne, niekedy musím rotor potočiť rukou, aby sa rozbehol (nezaťažený) a na ktorú stranu som ho pohol na tú sa roztočil. V nábehovej fáze rozbehu má veľmi malý točivý moment. Skúsil som zmeniť zapojenie motora do trojuholníka (motor má 1,5 kW), trochu sa to zlepšilo, po rozbehnutí už otáčky riadi pekne ale ten točivý moment na začiatku je stále zlý, nevládze roztočiť pripojenú záťaž (sústruh).
Nemáte niekto s týmto skúsenosti? Ďakujem.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“