úprava stávajícího zapojení
Moderátor: Moderátoři
- Filispin_CZ
úprava stávajícího zapojení
Přesně to potřebuji, ale má to jeden háček. Vstupní napětí je max. 20V no a já bych potřeboval vstupní napětí max. 30V. Chtěl bych hlídat pokles napětí pod 24V. Maximální vstupní napětí by bylo 28,5V. Poradí někdo jak na to? Umím to zbastlit, ale neumím si to upravit.
A kutilmile - nelituju tě
- Filispin_CZ
- Filispin_CZ
protože, pokud bude mít relé vnitřní odpor 2 kOhm (operák napájený 30 V), tak maximální napětí na výstupu, které dá (v potu tváře) TL062 bude max. nějakých 25 V. Pokud použiješ relé s nižším vnitřním odporem, bude situace ještě horší. Každopádně si napětí na relé změř...
PS: Pozor na relé s vnitřním odporem 1 kOhm a menší - to by nemusel tento šváb otevřít nikdy!
- Filispin_CZ
EKKAR píše:Já bych tam místo toho bzučáku dal spínací NPN tranzistor, kterým by se teprve spínalo relé - BC639 by to měl zvládnout s dostatečnou rezervou. Mezi výstup OZ a bázi tranzistoru odpor nějakých 1kΩ - 1,5kΩ, aby to bylo kapku omezené a nešlo to bází natvrdo a k trandíku samozřejmě damper diodu, stačí 1N4001 (až 07) na zhášení zpětných špiček...
Takze jestli jsem to dobre nakreslil a pochopil, tak by to mohlo vypadat nejak takhle?
- Přílohy
-
schema.jpg- (148.48 KiB) Staženo 158 x
Filispin_CZ píše:Takze jestli jsem to dobre nakreslil a pochopil, tak by to mohlo vypadat nejak takhle?
Jo, máš to naprosto přesně. Je na Tobě, jestli změníš zenerku na 6V2 nebo 6V8, jak navrhuje Anonym, nebo změníš odpor R3 z těch 10kΩ na 4k7 až 5k6 - obojím posuneš indikovanou napěťovou hranici nahoru. Já třeba bych pod tu 3V Zenerku fláknul jednu nebo dvě LED, tím by se referenční napětí zvedlo o jejich napětí v propustném směru a bylo by...
- Filispin_CZ