Přečtení a zápis EEPROM

Diskuze a poradna o programátorech a programování různých obvodů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Jindrich75

Přečtení a zápis EEPROM

#1 Příspěvek od Jindrich75 »

Zdravím, snad tento příspěvek umisťuji správně. Řeším problém s přeprogramováním čipu v palubním počítači auta a aby nedošlo hned na začátku k omylu, musím napsat, že nemám na mysli chiptuning a změnu obsahu čipu v řídící jednotce motoru, pro zvýšení výkonu, ale změnu v čipu pro informativní display a momentální spotřebě a podobně. Palubní počítač byl totiž původně v autě, kde byl jiný motor a pro ten můj je teď potřeba změnit kód, který určuje, o jaký typ motoru se jedná a počet impulsů. Tyto hodnoty samozřejmě znám, ale nevím, jak je v čipu změnit. Tak nějak počítám, že by se dal nějak připojit třeba k sériovému portu RS232 a pomocí nějakého programu upravit obsah, ale nevím jak ho připojit a jaký program použít a proto se obracím na odborníky.

Čip má 8 pinů a je na něm
CSI
CAT59C11PI
S9037
mihal

#2 Příspěvek od mihal »

Ten svab je len eeproma, budu v nej ulozene len prevadzkove hodnoty. S vycitanim by problem byt nemal. Ak je to eeproma budikov, tak tam sa obycajne menia ine, obchodne cennejsie data :twisted: . Konfiguracia pocitaca bude v procesore. Musis nehrat program pre tvoj typ motora do pamati programu procesoru, v pripade ze sedi hw. Ak je hw odlisny tak nema cenu vyvijat novy sw, ale zajdi na vrakac, tam mozno najdes to co potrebujes.
Na flashovanie v aute su aj programy (ECM2001, Galetto..) ale ich zvladnutie predpoklada urcite skusenosti.
Mozes este popisat typ auta, pripadne doplnit foto, o co vlastne ide.
breta1

#3 Příspěvek od breta1 »

Ten svab je EEPROM typ 59C11 a potrebne udaje najdes zde.

http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... 59C11.html
Jindrich75

#4 Příspěvek od Jindrich75 »

mihal píše:...

Dík za odpověď. Přímo pro budíky je podobný čip. Tam by ty impulsy možná bylo také dobré upravit, jelikož ty jsem měnil také. Jde o HW z Vectry 2000 a dal jsem to to Calibry, takže jde vlastně o to samé. Ty auta jsou až na karoserii stejná. Stejná elektrika, motory, výbava, takže jsem nic nepředělával. Jen jsem vytáhl hodiny a místo nich nasadil palubní počítač. Problém je jen v tom, že kód a počet impulsů v tom palubním počítači, je pro jiný typ motoru, ale jinak program jako takový je stejný, jen vychází z jiných hodnot, které jsou právě v tom čipu. V autorizovaném servisu by mi to v pohodě změnili. Stojí to jenom asi 200,- Kč a trvá to 10 minut, ale on tady v okolí žádný není a jet někam 100 km se mi moc nechce. Mám dokumentaci jak k tomu palubnímu počítači, tak k tomu čipu samotnému, ale o elektronice vím jen základy a nějaký programátor EEPROM bych asi dohromady jen tak nedal.
Jindrich75

#5 Příspěvek od Jindrich75 »

breta1 píše:Ten svab je EEPROM typ 59C11 a potrebne udaje najdes zde.

http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... 59C11.html

Takže je to on. Tohle jsem si také vygooglil, ale nebyl jsem si zcela jist, takže děkuju za potvrzení.

Jak tedy obsah tohohle čipu přečíst, pozměnit a znovu zapsat?
Atlan

#6 Příspěvek od Atlan »

Ked to stoji v servise caa200 kacek ..tak by som sa na homodomo vykaslal a dal to urobit tam.... urob si vylet a jeto
mihal

#7 Příspěvek od mihal »

Budes to musiet flashovat, vzhladom na rv bude stacit cez diagnosticky konektor RJ. Ak v tejto oblasti nemas skusenosti, nemas min.2tis Eur na nutny HW a z pripadneho neuspechu v podobe nefungovania auta by ti bolo blbe, tak investuj tie 2kila a par litrov benzinu. Uvedom si, ze sa jedna o AUTO.
Jindrich75

#8 Příspěvek od Jindrich75 »

mihal píše:Budes to musiet flashovat, vzhladom na rv bude stacit cez diagnosticky konektor RJ. Ak v tejto oblasti nemas skusenosti, nemas min.2tis Eur na nutny HW a z pripadneho neuspechu v podobe nefungovania auta by ti bolo blbe, tak investuj tie 2kila a par litrov benzinu. Uvedom si, ze sa jedna o AUTO.

Ten čip není v řídící jednotce, ale v palubním počítači a ten nemá na funkci motoru žádný vliv.
Jindrich75

#9 Příspěvek od Jindrich75 »

Tohle je asi ono v tom posledním příspěvku:

http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=24927

a ještě jsem našel toto jednodušší zapojení pro paralelní port:

http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=1232

jenže tam není napsáno, že je to i pro tu 59Cxx EEPROM.
Fungovalo by to taky?
Atlan

#10 Příspěvek od Atlan »

typ rozhrania je Microwire Serial EEPROM taketo napriklad pouziva 93cxx to iste rozhranie ma aj ten tvoj cip 59c11

TAk ze by to malo ist... problemom mozu byt urcite programy a subory... lebo niektore robia swap bytov.

TAk ze mozes pouzit napr ponyprog,alebo icprog len si poriadne porovnaj co stiahnes a verifikuj to viac krat aby si mal istotu ze je to toto.

Pre ponyprog staci par diod odpory kondik vojde sa to do krytky COm portu. KAblik od programatora by nemal byt dlhy caa 10cm a obcas je vhodne zablokovat napajaie IO hned na nozkach 100n pripadne pouzit ext napajanie ked to com port neutiahne...

Drxzim palce..
Jindrich75

#11 Příspěvek od Jindrich75 »

Atlan píše:...

Dík za odpověď. Co to druhé schéma pro ten paralelní port. To se mi zdá mnohem jednodušší a jak tak procházím net, tak by to mělo být i spolehlivější, ale všude se zmiňují jen o tom čipu 93Cxx. Šel by přes ten paralelní port i 59Cxx?
Atlan

#12 Příspěvek od Atlan »

ked to pouziva rovnake rozhranie tak by malo..ist.

LPT hm co ja viem davaj bacha lachko sa to vraj da znicit. pozri kup jednu 93cxx a mozes si na nej vyskusat programtor zapis citanie.... a potom tam pichni tu tvoju a uvidis
Odpovědět

Zpět na „Programování PIC, ATMEL, EEPROM a dalších obvodů“