Utrazvuková čistička
Moderátor: Moderátoři
Utrazvuková čistička
chcel by som sa spytat ako funguje utrazvuková čistička. To ze sa voda v čisticke rozkmita ultrazvukom a nasledne vlnenie kvapaliny dokonale cisti cisteny predmet je mi jasé.
Len by som chcel vediet co vlastne rozkmitava tu vodu? Co je ten menic co dava vode energiu. Ako je to cele zkonštruované?
Dala by sa ultrazvukova cisticka spravit doma tak ze by som si kupil 50-100W piezovyskovy reproduktor. Do repraku by som cez zosilnovac palil 100W ultrazvuku a reproduktor by som ponoril do vody? fungovalo by mi to?
- Artaban001
Ultrazvukovy vanicky se daji koupit - nejlevnejsi stoji 1200Kc (tusim 300ml, pevny cas chodu 5min a plny/polovicni vykon. Ma nerez vanicku). Inac - ultrazvuk budi specialni piezoelektricky polepy na ty vane. Ty nikde nesezenes a navic musis pocitat z tim, ze do tech piezoelementu leze napeti radove ve stovkach voltu.
Tady je odkaz, kde je prodavaji zasilkove:
http://www.volny.cz/matejkatvs/prodej/n ... vavana.htm
- Artaban001
Jinak testoval jsem ty piezoelementy na napetovou odolnost megmetem a pri 500V se probijely. A to pri stridavym proudu to bude jeste horsi..
- Artaban001
- Artaban001
Pole:
protoze "reprakem" v cisticce je vana jako celek. Steny vanicky jsou polepeny dvema, nebo vice specialnimy polepy piezoelektrickych transduktoru, nebo jak se tomu rika. To spis by se Ti podarilo podomacku postavit magnetostrikcni buzeni, ale navod mi kdysi jen prosel rukama a byl jiz notne stary
Oživenie umrtvených RJ, tacho, immo, airbag, diagnostika automobilov, chiptuning, kódovanie a dorábky systémov, autoelektrika, zabezpečovacie a kamerové systémy
Zkoušel jsem i připojit výstup místo do pieza do malé žárovky (někdo to tady na foru psal, že tak zkoušel měnič při nějaké opravě) a žárovku to rozžhne.