Lze měřit DVB-T signál ?

Servisní část určená pro profesionály

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
mi-ro

Lze měřit DVB-T signál ?

#1 Příspěvek od mi-ro »

Možná to tu bylo již řešeno ale jak vypadá DVB-T signál na měřící TV nebo na obyčejný TV? Prosím o praktický zkušenosti i teorii, dík
..to bude jen ňákej odpůrek
RadekB

#2 Příspěvek od RadekB »

Na bezne TV to neni skoro znat, je to takove trosku jine zrneni.
Na mericim pristroji, ktery neobsahuje demodulator QPSK signalu se ukaze hodnota, ale neodpovida skutecnosti
Na mericim pristroji, urcenem k mereni i DVB-T se ukaze spravne hodnota sily signalu v dbuV
Pokud ma merak obrazovku, zalezi na tom jestli ma obvod pro zpracovani tohoto signalu, pokud ano, umi zpracovat multiplex jako kazdy digitalni prijimac ale v naproste vetsine se chova jako bezna TV, takze jenom zrneni. Nektere lepsi maji moznost mereni BER a pak na monitoru jsou jen informace o parametrech vysilani (uroven, C/N, BER apod ale na obraz)
mi-ro

#3 Příspěvek od mi-ro »

Problém je takový že jsme na okraji, spíš mimo zaručený signál DVB-T z Prahy. Vlastním běžnou analogovou měřící TV a dneska jsme "u piva" diskutovali zda se na S-metru ukáže na kanále 25 nebo 46 nějaká hodnota. Je mi jasný že se jedná o digitální modulaci ale přece tam nějaký výkon na daným kmitočtu být musí. Takže obraz nebude určitě, to je jasný ale co signál?
..to bude jen ňákej odpůrek
RadekB

#4 Příspěvek od RadekB »

Ano, ukaze se, ale uroven neodpovida skutecnosti. ted si nepamatuju, jestli jestli bude mensi nebo vetsi nez skutecnost, ale pro zjisteni jestli tam neco je nebo ne a presne dosmerovani anteny to staci
Hill
Administrátor

#5 Příspěvek od Hill »

To podle toho, jestli přijímač měří jen prostou špičkovou úroveň nebo vyžaduje zasynchronizovaný signál a klíčuje měření jen na temena synchronizačních impulsů - asi by neškodilo každý používaný typ měřicího přijímače pro analogový signál porovnat podle přijímače pro digitál a rozdíl zjistit.
Nedávno jsme to zkoušeli měřit na K25 pomocí jakéhosi staršího modelu Kathreina a do údaje 50dBuV nám set-top-box vůbec nereagoval. Kvalitu 50% oznámil až od 53-55dBuV. Po zařazení selektivní propusti na vstup boxu už stačila úroveň 47dBuV pro 75-80% kvalitu, Patrně za to může 105dBuV signálu v místě antény na K23 a 84dBuV na K24, i když pravdě je podobnější první případ.
Schválně - kdo máte další zkušenosti, sem s nimi
Odpovědět

Zpět na „Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce“