Problém so žhavením
Moderátor: Moderátoři
Problém so žhavením
mám takýto problém:
Keď naštartujem studený motor, tak sa z výfuku "vyprdne" biely dym, potom už žiadny dym... Keď nažhavím dva krát, tak sa neobjaví žiadny dym. Tipujem na nejaký problém so žhavením... konkrétne relé žhavenia... Čo viem, tak to relé spína prúd o veľkosti približne 40A, môže sa stať, že sú jeho kontakty napr. opálené a tak pri tom prúde 40A predstavujú prechodový odpor, ktorý spôsobí nedostatočné nažhavenie motora?
Keď som meral, či ide na žhavičky napätie, tak ide, ale bude to s tým napätím a prechodovým odporom asi trochu zložitejšie...
Ako by ste mi odporučili zistiť, či je to relé naozaj poškodené...
Moje tipy:
- zmerať úbytok napätia medzi vstupnou a výstupnou svorkou relé, pri pripojených žhavičoch
- prechodový odpor pri zopnutom relé a odpojených žhavičoch
Poraďte mi prosím, či sa uberám správnym smerom, prípadne nejaké rady a posrehy...
- motor je klasický komôrkáč 1,9D a štartuje bez akéhokoľvek zakopávania, alebo niečoho podobného, "len" ten dym ma znepokojuje...
- prikláňam sa k cabernet-ovi, že problém bude niekde na žhaviacom okruhu...
- čiže to, že relé má nejako opálené kontakty a v dôsledku toho je tam väčší prechodový odpor zamietate?
např. v -15C napočítal do 30a startoval. A ono to kupodivu fungovalo. Jen žhaviče a baterka z toho neměla radost.
Nevěřím že žhaví pořád. Má jen dožhavování po startu. Známému se na cromě naopak spekly kontakty a skončilo to kouřem z alternátoru. Po výměněn jsme při připojování aku zjistili že se jiskří i když nemá a šlo ven i relé.vrky píše:Mám Cromu 2,5tds nepřímý vstřik, takže žhaví pořád.
Bílý dým může být i špatně rozprášená nafta. Tedy trysky.
A kutilmile - nelituju tě
- vrky, myslím, že sa to aj zhoršuje, niekedy bolo cítiť len nespálenú naftu, možno trochu dymu, no teraz keď naštartujem a hneď sa idem pozrieť tak ten dym aj vidím...
- mám Peugeot 206, 1.9D
- tú krabičku kde je to relé som nerozoberal a myslím, že je zaliata a nedá sa rozobrať... tak preto si chcem byť istejší, že je to ona...
- EKKAR, Ty si to opísal presne...
- najviac ma pri tejto poruche žhaviaceho okruhu utvrdzuje to, že keď nažhavím 2 krát, tak nie je cítiť nespálenú naftu a ani nevidieť žiadny dym...
EKKARE: vejtřasce se dávalo čuchnout RUDÉ PRÁVO, teď třeba BLESK, ŠÍP, DNES, (KRKONOŠSKÝ DENÍK) atd... DOTAZ: máš tam opravdu žhavičky jaké tam mají být? Nemáš je náhodou na delší čas a mezi tím ti automat žhavení vypne tak musíš nažhavit dvakrát?
A kutilmile - nelituju tě
vrky píše:rezisi: žhaví pořád jsem myslel ať je teplo nabo zima. Mě: nažhaví, zhasne kontrolka, ale žhaví dál - natočím a po chvilce jde teprve napětí nahoru (croma je vybavena voltmetrem). Ano jsou na 11V
Tak to jsem blbě pochopil. Ony to tak nějak měly myslím kdysi všechny diesely. Až teď je doba že se žhaví od určité teploty.
Dát přečíst noviny používám na traktoru. Přijde mi to mnohem šetrnější než ruzné ty spreje s éterem. Tedy pokud mi je nesežere i se sponkama
Kolik má ten motor najeto? Ono když nejsou pořádné tlaky tak se to může taky tak nějak projevovat. Nedojde prostě k takovému stlačení a záhřátí vzduchu aby nafta všechna shořela dokonale.
Zkuis vytáhnout jednu žhavičku a koukej jak vypadá když zhasne žhavení. Měla by krásně svítit. Tak si je můžeš ověřit všechny.