drátový IEM - mikrofónní preamp a sluchátklvý ampík
Moderátor: Moderátoři
drátový IEM - mikrofónní preamp a sluchátklvý ampík
dostal jsem nápad jak vyřešit problémy s monitory pro vokalistku - jednoduchý IEM (In Ear Monitor). Obvod jsem řešil viz. obrázek.
Hodnoty komponent:
R1,2,11,12,16,17 - 4,7 kOhm
R3,4,7 - 1 kOhm
R10,15 - 1 kOhm (možná menší)
R5,6 - 10 kOhm
R8 - 1 MOhm
R13,18,20,21 - 47 kOhm
R14,19 - 10 Ohm
C - 470 uF (možná menší u některých, aby se to líp vešlo)
C1,2 dimenzované na 60V (proti phantomu)
Rezistory 0,25W
Inspiroval jsem se u http://www.elektroakustika.cz/schema.html a podle toho zvolil NE5532 pro první dva (mikrofónní) OZ a druhý pár (sluchátkový) TL072. Hádám, že bipolární NE5532 vyhovuje mikrofónům lépe, než J-FET TL072, který zase asi lépe aplikovat k hi-Z aplikacím jako piezosnímače apod.
Podstatný rozdíl je v napájení - 9V baterie.
Prosím Vás, zkušení bastlíři, mohli byste mi obvod zkontrolovat a případně poradit co změnit k lepšímu?
Dostal jsem při prekreslování nápad, že bych mohl některé dvojice rezistorů (např. R7 a R8) nahradit trimmerem. Nebude to dělat problém?
Výstup ke zvukaři jsou na obrázku pouze spojené dráty. Napadlo mě ale, co kdyby měly preampy u zvukaře měly znatelně nižší odpor než toto. Jak by se to chovalo? (očekávám zeslabení signálu) Nebylo by lepčejší předřadit rezistor?
- Přílohy
-
mike-pre.jpg- (50.35 KiB) Staženo 133 x
TL072 - je za pár kaček, což je pro mě na první testy právě příznivé. Jestli víte o něčem lepším, co není o mnoho dražší, rád se poučím.
Jestli se mi výtvor podaří, kouknu po samozřejmě lepších kouscích.
9V (příp. 2x9V) - je třeba aby to bylo mobilní, upnout na opasek. Transformátor nepřichází v úvahu.
Proč by měl být omezovač hlasitosti (limiter, pokud chápu správně) tak důležitý?
A díky za upozornění, potenciometr "volume" je osově převrácen.