Aký tranzistor?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
jurill

Aký tranzistor?

#1 Příspěvek od jurill »

Úplne banálny problém, ale predsa si neviem rady. Pri oprave baby monitoru som zistil, že je vadný tranzistor pri stabilizácii napájacieho U. Cca 13V stabilizuje na 7V pri odbere 200mA. Keďže tam bolo SMD, tak som tam dal univerzálny NPN tranzistor, s ktorým aj funguje, ale sa veľmi hreje. Už som ich pár vymenil, ale každý, aj 5A sa nadmieru ohrieva. Čo tam mám dať?
breta1

#2 Příspěvek od breta1 »

Asi je velký odběr (někde je závada) - prostě to topí výkonem 1,2W, s tím žádný tranzistor nic neudělá.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od ZdenekHQ »

Zřejmě opravuješ následek a ne příčinu.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
masar

#4 Příspěvek od masar »

SMD tranzistor dokázal vzniklé teplo lépe rozvést do desky PCB, která sloužila k uchlazení těch 1,2W. Nyní musíš použít jiný chladič, např. chladící křidélko a pod. :wink:
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od ZdenekHQ »

Jestli tam skutečně topili zbytečně 1W, tak se raději ani nebudu ptát na značku, protože to evidentně smrdí kur****m. Doufám, že to nebylo napájený z baterek.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
jurill

#6 Příspěvek od jurill »

Ďakujem za príspevky, len na doplnenie je to napájané adaptérom a je to vysielacia časť. Že by tých 200mA bolo veľa? Inak nič iné sa neohrieva a funguje to. Nechápem prečo sa ohrieva aj výkonový tranzistor ?
EKKAR

#7 Příspěvek od EKKAR »

Protože pokud adaptér dává cca 13V a za trandíkem je jen 7V, tak i při těch 0,2A odběru je při úbytku těch 6V na tranzistoru kolektorová ztráta vyšší než 1W - a ta se musí vyzářit! Původní SMD tranzistor ji odvedl do mědi na desce, tam se to rozložilo a netopilo to tak výrazně, pokud ale dáš třeba TO-126 pouzdro (jaké má např. BD135), bude žhavé jak pěťák, protože jeho tepelný odpor vůči okolnímu vzduchu je několikanásobně větší, než u toho SMD naletovaného k desce! Dej mu hliníkové křídlo a bude to OK, to teplo tam prostě vznikne, - pokud bys ho tam nechtěl, musel bys napětí stabilizovat (a teplo odvádět) už v prostoru adaptéru... Anebo použít spínaný adaptér se vším, co k němu patří - včetně možného rušení...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
breta1

#8 Příspěvek od breta1 »

Nějak se mi nechce věřit, že ta blecha SMD tranzistor je schopna přes svoje vývody odvést do tišťáku 1,2W, žil jsem v domění, že tak max 0,25W....
masar

#9 Příspěvek od masar »

breta1 píše:Nějak se mi nechce věřit, že ta blecha SMD tranzistor je schopna přes svoje vývody odvést do tišťáku 1,2W, žil jsem v domění, že tak max 0,25W....

Je to o tepelném odporu systému. Uvnitř TO-126 je také blecha. A navíc - i SMD tranzistory mívají křidélko. :wink:
jurillovi pouze není jasný zákon o zachování energie.
rnbw

#10 Příspěvek od rnbw »

SMD je dost siroky pojem. Moze to byt SOT-23 alebo TO-252...
Odpovědět

Zpět na „Poradna“