Chladič z mosazi

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Návštěvník

#31 Příspěvek od Návštěvník »

jezevec píše:Co to píšeš za ptákoviny, vždyť si sám sobě odporuješ.
Jinak všeobecně, měděné chladiče jsou výkonější, můžou být menší (dají se udělat slabší žebra)než hliníkové, ale taky podstatně dražší, proto se používají hlavně hliníkové, popřípadě s nalisovaným měděným jádrem.

Jinak podle tvé logiky by tam nemusel být žádný chladič. Vzduch má proti mědi sice nepatrnou tepelnou vodivost, ale zato má "obrovskou plochu", celou atmosféru země.

Nepíšu ptákoviny, jen tvrdím, že hliník s 3,3x větším průřezem má 2x větší tepelnou vodivost než měď. Takže tepelný spád pouzdro-chladič, který bude u hliníku větší se více než vykompenzuje menším tepelným spádem na samotném chladiči, takže ve výsledku bude ten polovodič s kilovým hliníkovým chladičem studenější než s kilovým měděným. Bavím se o deskových chladičích, kde ten měděný má třeba 3mm a ten hliníkový 10mm (stejná hmotnost).
Já tu srovnávám účinnost chlazení 1kg Al a 1kg Cu a ty píšeš ptákoviny o atmosféře, která má 5 triliónů kg. :roll:
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od jezevec »

Anonym píše:Nepíšu ptákoviny, jen tvrdím, že hliník s 3,3x větším průřezem má 2x větší tepelnou vodivost než měď. Takže tepelný spád pouzdro-chladič, který bude u hliníku větší se více než vykompenzuje menším tepelným spádem na samotném chladiči, takže ve výsledku bude ten polovodič s kilovým hliníkovým chladičem studenější než s kilovým měděným. Bavím se o deskových chladičích, kde ten měděný má třeba 3mm a ten hliníkový 10mm (stejná hmotnost).
Já tu srovnávám účinnost chlazení 1kg Al a 1kg Cu a ty píšeš ptákoviny o atmosféře, která má 5 triliónů kg. :roll:

Nemáš pravdu, vyzkoušej si to v praxi.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od Habesan »

Sandal píše:Takže to co vidíš jako zlaté tak je uměle nabarvenej elox.

Důkaz?

A co když použijeme jinou chemikáli než H2SO4 H2CrO4 ?
Možná se to pak nebude jmenovat eloxování a třeba ani nebude sedět anglický výraz anodizing, a možná že máš pravdu a já mám chladič na grafické kartě skutečně nalakovaný (ne že by mi záleželo na tom, jak vypadá).
Sendyx

#34 Příspěvek od Sendyx »

Eloxování je ELektrolytická OXidace hliníku a asi nezávisí na om, v jaké lázni se dělá. Pokud vím, tak je to buď H2SO4, nebo směs kyselin chromu a solí, nebo organické kyseliny - šťavelová apod. Vrstva oxidu se dá barvit a penetrovat...
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“