Prosím o pomoc s identifikací předmětu.

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
EKKAR

Prosím o pomoc s identifikací předmětu.

#1 Příspěvek od EKKAR »

Při úklidu jsem na chalupě narazil na zajímavou militárii - usuzuju podle khaki barvy a vojenské přejímací značky. Jinak k tomu nevím ani zbla, jen co se dá usoudit z vnějšího vzhledu - podle poutek to je určeno k zavěšení na opasek, je to 18cm vysoké, 17,8cm široké a asi 7cm silné (s těmi poutky).

Tělo je odlitek z lehké slitiny, spodní část je odklopná, uvnitř jsou dva kabely zakončené plochými oky, barevně označené červená/modrá. Evidentně to sloužilo jako schránka na nějakou baterii - jakou???

Na boku uvnitř pod tím velkým "šroubem" je do 2pólové zásuvky zapojený váleček velmi podobný startéru zářivky - jen je poniklovaný a zespoda uzavřený pertinaxovou destičkou s vyznačením polarity. Na plášti válečku je žlutý potisk TESLA RB3 FB, Made in Czechoslovakia, 09 - 64, razítko OTK a vojenská značka (zkřížené meče). Šroubovací víčko je těsněné gumou a má uvnitř pružinu, která přitlačuje ten váleček do zdířek.
Na druhém boku je shora pod šroubem ukrytý nějaký nastavovací prvek a zespoda pod ním je (výstupní???) konektor šroubovacího typu se 3 piny. Na obdélníkovém víčku mezi poutky a konektorem je nápis:
NSP 2
xbk
1963
č.04165
a znovu vojenská značka. Na opačné straně pouzdra je proti tomu víčku páčkový vypínač s označenou aktivní polohou, původně asi pod gumovým vodotěsným krytem. Více viz fotky.

Může mi někdo přiblížit, co si to vlastně někdo z rodiny donesl z vojny? Já se s tím během své ZVS nesetkal.
Díky za pomoc.
Přílohy
pohled dovnitř.jpg
(21.54 KiB) Staženo 140 x
pohled zprava.jpg
(20.93 KiB) Staženo 104 x
pohled zleva.jpg
(35.6 KiB) Staženo 117 x
pohled zezadu.jpg
(39.88 KiB) Staženo 109 x
čelní pohled.jpg
(26.06 KiB) Staženo 116 x
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Maskot

#2 Příspěvek od Maskot »

Připomína mi to kus ze soupravy pro nocni videni(bylo to za mych voj. casu pouzito u UK59).
EKKAR

#3 Příspěvek od EKKAR »

Maskot, můžeš to upřesnit? Nebo někdo jiný, kdo to zná podrobněji? Jaká baterie se používala, jaké to mělo další parametry? Já byl RTV, my jsme používali klystrony, mikrovlny, velké antény a počítače, ne infra a fotonásobiče... Tohle jsem v životě neviděl.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
kevin_mitnick

#4 Příspěvek od kevin_mitnick »

Je to napajeci zdroj ze soupravy infradalekohledu k samopalu vz. 58. Nasel jsem k tomu jenom tohle:
Přílohy
NSP-2.pdf
(68.6 KiB) Staženo 272 x
EKKAR

#5 Příspěvek od EKKAR »

WOW! Vstupní napětí z AgZn akumulátoru 4,5V, výstupní 18kV (napájecí napětí EOP) - HEZKÝ!
Díky za pomoc, už vím, kam a komu to strčím... :lol: :lol: :lol:
kevin_mitnick

#6 Příspěvek od kevin_mitnick »

Obavam se, ze VN to vyrabelo az v casti, ktera byla upevnena na zbrani.

Z toho baterkoveho pouzdra lezlo tusim tak par set voltu stridavych, myslim ze na nejake vyssi frekvenci + stejnosmerne pro infrareflektor...
masar

#7 Příspěvek od masar »

Není ta tvá chalupa nějaká zvláštní? To aby se tam člověk bál uklízet. :wink:
EKKAR

#8 Příspěvek od EKKAR »

Masar - chalupa není moje, je rodiny. A nebojím se, protože tohle byl snad poslední kout, kam jsem doposud nevlezl - pod základy jsem se tedy ještě nedíval... Jen nechápu, kdo a kdy si to tam mohl "uklidit" - a svých dvou předků, co tam bydleli už se na nic nezeptám. Přitom nebožtík děda válčil ještě za Ády Čalouníka, taky nebožtík táta v rámci obnovy republiky v 60. letech "podepsal dráhu", takže na vojně nikdy nebyl - a já sloužil u RTV... Přitom zmíněný (asi) měnič je z počátku 60. let - že by tenkrát mašinfíři fasovali noční vidění? A zrovna ve formě night zaměřovače k Sa vz.58/UK vz.59? No nic, VHÚ bude mít další přírůstek do depozitářů...
masar

#9 Příspěvek od masar »

Já jen tak, aby řeč nestála... :wink:
cackler

#10 Příspěvek od cackler »

škoda, že k tomu nemáš i zbytek, tady pár odkazů co jsem k tomu našel:

http://home.arcor.de/thuernagel/nsp2.html
http://www.gunscollecting.com/english/s ... per-scope/
EKKAR

#11 Příspěvek od EKKAR »

Zbytek se u mne těžko najde - i když u známého jsem "potkal" na podobné půdě i infračervený reflektor z tanku - takové to bubnovité, skoro půlmetrové monstrum, dobře známé z přehlídek z tanků T-55 a T-62, co bývalo montované na pravé straně věže hned vedle kanónové příruby... Takže neztrácej naději, bratři z Východu ještě nejsou pryč ani 20 let, tak se ještě ledacos může někde skrývat...
hasaghk

#12 Příspěvek od hasaghk »

mal by som o to zaujem-dohodli by sme sa?
EKKAR

#13 Příspěvek od EKKAR »

Dej vědět, jak si takovou dohodu představuješ - zatím mi to leží v kutlochu. Stačí po SZ.
BIPOLAR

#14 Příspěvek od BIPOLAR »

Nemáš ještě jeden kousek ? Taky bych věděl kam to strčit :wink: :lol: .
Lepší je se zeptat a být hlupákem 5 minut, než se neptat a být hlupákem celý život.
hasaghk

#15 Příspěvek od hasaghk »

EKKER ,pisal som ti,neviem ci ti dosla sz.-pise mi nedoručené...
Odpovědět

Zpět na „Poradna“