Výpočet šířky cesty na DPS

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
relax_relax_relax

Výpočet šířky cesty na DPS

#1 Příspěvek od relax_relax_relax »

Ahoj, neví někdo jak vypočítat šířku cesty pro DPS pro daný proud? Mám desku s fotovrstvou a ta má pokud si pamatuju 35um tloušťku mědi. Potřeboval bych vědět jakou volit šířku cesty pro 10A a 12V. Nikde jsem nenašel žádné vzorečky a vypočítat se to asi snadno nedá. Normálně bych si asi určil podle délky a průřezu cesty a podle odporu mědi nějakou ztrátu, ale někde jsem četl, že to není taková "sranda". U dps prý stačí menší průřez než u kabelu, dále se musí vést v úvahu poklesy napětí ... Jak mám tedy šířku cesty určit?
Cust

#2 Příspěvek od Cust »

relax.... šestnáctka drát a je to v ókeji :-)
relax_relax_relax

#3 Příspěvek od relax_relax_relax »

Teď jsem trochu mimo. Jakej drát?
BOBOBO

#4 Příspěvek od BOBOBO »

No připájíš holý Cu drát navrch folie . Tím můžeš nechat spoj relativně úzký a proud běží tím drátem . Běžně se i výkonový spoj folií "zlepšuje jejím celoplošným cínováním .
GeorgeB
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od GeorgeB »

míra22

#6 Příspěvek od míra22 »

Crifodo

#7 Příspěvek od Crifodo »

Jen takový přípodotek, není důvod proč by nemohly být ovrstvené desky i dvojnásobek nebo polovic tlustou fólií, i když těch 35 µ je nejčastější. Aby se pak někdo nedivil. Jednoduše se to dá porovnat měrnou hmotností, pokud síla laminátu je stejná. 18µ desky ale bývají obyčejně na 0,8-1mm základu.
Skay
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Skay »

Požívám na to jednoduchý prográmek (viz. míra22). Zadáš si sílu spoje, max oteplení který jsi ochoten tolerovat a ono ti to zpočítá jaký proud tudy můžeš hnát. Přikládam ti obrázek podle kterýho běhá i ten program
Přílohy
PCB zatižitelnost.jpg
(82.25 KiB) Staženo 1387 x
Odpovědět

Zpět na „Poradna“