Cestinarsky problem
Moderátor: Moderátoři
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Cestinarsky problem
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Hill píše:Připadá mi scestné, zabývat se českou terminologií a přitom nepoužít českou klávesnici.
To je blbej zvyk z dob, kdy cestina na pocitacich byl vaznej, nebo spis neresitelnej problem. Proto jsem si na to zvykl. Ostatne i dnes se najdou pripady, kdy je cestina na obtiz, namatkou treba nektery na linuxu postaveny domaci NASy. A to jsme v roku 2009.
A taky je to rychlejsi, ale snad si casem zvyknu a preorientuju se.
-
Pajosek dva
- Artaban001
II) nějak se mi nechce věřit, že ta masa frikulínů co pisou cestinou zastihla dobu, kdy na osmibitech nebyla národní znaková sada a na klávesnicích popisky. Když se to dalo i v Tasswordu na Spectru, o prvních T602 na XT v roce 1990 nemluvě.
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Crifodo píše:I) docela by mě zajímalo, když takovej kokůtek napíše že by si dal HORKY CAJ, co tím vlastně myslel![]()
II) nějak se mi nechce věřit, že ta masa frikulínů co pisou cestinou zastihla dobu, kdy na osmibitech nebyla národní znaková sada a na klávesnicích popisky. Když se to dalo i v Tasswordu na Spectru, o prvních T602 na XT v roce 1990 nemluvě.
Nekteri tak pisou, kvuli rychlosti a nekteri ze zvyku. Me osobne nedela nejmensi problemy to cist. Davno uz mi netece mliko po brade a tech problemu jsem zazil opravdu hodne, i proto, ze jsem se pohyboval v multiplatformnim prostredi. K cemu to je, kdyz s diakritikou sice muzes psat, ale mas na to dvacet ruznych zpusobu kodovani navzajem nekompatibilnich. Donedavna polovina diskuzi na netu vubec diakritiku nepodporovala a i dnes se najdou pripady kdy vadi.
Nekomu to mozna muze pripadat jako przneni cestiny, ale ja bych diakritiku nejradeji zrusil uplne.
Nakonec co je lepsi, psat bez diakritiky, ale bez chyb, nebo kurvit cestinu pravopisnyma chybama jak tu nekteri predvadeji?
Pokud to psani bez hacku a carek, nekomu tak moc vadi, at napise adminovi, treba z toho bude novy pravidlo. Nakonec by se daly taky zakazat hovorovy vyrazy a striktne se drzet spisovne cestiny aby byla nejaka uroven.
To jsem trochu odbocil, muj prvotni dotaz se tykal vyhradne toho rodu. V pravidlech jsem taky nasel oba vyrazy, jen me zajimal vas nazor.
Pořád trvá můj dotaz, jak cestinari popíšou slovo, které má s diakritikou jiný význam? sníží se k háčku/čárce nebo budou psát sprzeszky a zdvojenee hlaasky jako kokoti? to už by bylo opravdu efektivní