řízení kolejiště, PWM, obusměrné

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
otakar karasek

řízení kolejiště, PWM, obusměrné

#1 Příspěvek od otakar karasek »

Dobrý den, chtěl bych Vás poprosit o radu.
Chci si řídit kolejiště s pomocí mikrokontroléru. Přerušování kolejnic je dosti obtížné a tak bych chtěl mít jednu stále na nule a v druhé pulzy +15 / -15 / případně zhruba nic ( v mašince jsou DC motorky, takže nějaké +0,6V mi celkem nevadi).
Z logiky mám výstup +5/0 V (maximálně +/- 30 mA), mašinky jedou na 15V, 1 motorek bere asi 200mA.

o čem jsem přemýšlel:
1) použít OZ nápájený +/-15V s překlápěcí urovní 2,4V a ten nějak zapínat/vypínat (nevím však jak zam zapojit případný další tranzistor)

2) použít jeden PNP a jeden NPN tranzistor (ty by dělali ty "pulzy") a jejich výstup by byl přes přepínací relé spojen s ovládanou kolejnicí.
- mohl by jste mi prosím upravit/doplnit o nutné prvky, s kterými to bude fungovat?

3) asi máte lepší nápad, pak prosím poradte
děkuji mnohokrát Otakar
Přílohy
navrh.jpg
(70.44 KiB) Staženo 145 x
rkozeluh

#2 Příspěvek od rkozeluh »

Něco podobného bylo nedávno v PE 2,3/2009, teď ho tu zrovna nemám, ale myslím, že se tam řešilo něco podobného, ne-li přesně toto.
.
Stan3

#3 Příspěvek od Stan3 »

H-můstek řízený z uP. Tohle zapojení ti umožní plynulé řízení otáček motůrků oběma směry.
Přílohy
H-most.JPG
(23.76 KiB) Staženo 168 x
otakar karasek

#4 Příspěvek od otakar karasek »

ahoj, díky za nápad, ale to bych pak musel mít přerušené obě kolejnice kolejnice koleje; já bych ale chtěl mít přerušovanou vždy jenom jednu kolejnici u koleje, protože jejich přerušování má negativní vliv na jízdní vlastnosti vláčku a s ohebnými kolejnicovými pruty je ještě větší potíž :(
radekrd
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od radekrd »

Tak trafo s dvěma vinutími a polomost.
nekmil

#6 Příspěvek od nekmil »

Nedávno jsem dělal takový jednoduchý regulátor na 3 koleje, ale ty myslím byly vzájemně izolované (bylo to pro kolegu z práce)
Tak jen pro inspiraci

http://www.edisk.cz/stahnout-soubor/929 ... .12KB.html
brukker

#7 Příspěvek od brukker »

digital-bahn.de
EKKAR

#8 Příspěvek od EKKAR »

http://www.mtbbus.cz/basic/index.htm je to česky, myslím, že je to i dost blízko původnímu dotazu.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
otakar.karasek

#9 Příspěvek od otakar.karasek »

ahoj, tak díky všem za nápady.
S velkou pomocí dobrého kamaráda jsem to nakonec udělal s pomocí +/-15V dvěma komplementárnímy tranzistory spojenými kolektory do zátěže. Ovládání z logické částí pak s pomocí OZ.
Otakar
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“