PWM Stmievač + modifikácia na FADE IN / OUT (START / END)

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
MihajSimi

PWM Stmievač + modifikácia na FADE IN / OUT (START / END)

#1 Příspěvek od MihajSimi »

Nazdar chalani...

Mal by som otázku, isto je tu kopec tém ohľadom PWM, ale ani jednu som nenašiel ktorá by mi pasovala, tak som založil tento topic.

Potreboval by som upraviť PWM tak aby pri zopnutí by nabehol na úroveň jasu ktorú mám potenciometrom nastavenú a pri druhom zopnutí tlačítka sa s oneskorením dajme tomu 10 sec. zas postupne stmieval až do 0% Duty Cycle.

Mám jednu schému ktorú som použil na 555 PWM, neviem či k niečomu bude, či sa dá prerobiť na to čo potrebujem, ak máte niečo vhodnejšie tak sem s tým please :) Mimochodom som dosť amater tak opatrne na mňa. :)

Dík
Přílohy
555 PWM.gif
(5.36 KiB) Staženo 150 x
Stan3

#2 Příspěvek od Stan3 »

Nejsnadněji bys toto vyřešil použitím uP.
MihajSimi

#3 Příspěvek od MihajSimi »

Stan3 píše:Nejsnadněji bys toto vyřešil použitím uP.

"Mimochodom som dosť amater tak opatrne na mňa. Smile"

Dík... čo znamená uP?
Zirafka

#4 Příspěvek od Zirafka »

uP - mikroprocesor

Jednoduché řešení tu asi jinak nepůjde, ale šlo by to i analogově.
MihajSimi

#5 Příspěvek od MihajSimi »

s programovaním nemám žiadne skúsenosti, teda programovaním procesorov... soft, to hej :P ale to asi nepomôže :D

takže jedine asi analogovo... a nechcem to cez riadenie prúdu... ale riadiť samotné duty cycle... ale ako? :(
Zirafka

#6 Příspěvek od Zirafka »

Nepíšeš pro jaké napětí a proudy to chceš. Ale inspirací ti může být například Danyk :-) Ačkoli to není PŠM ale klasická fázová regulace, což by nemělo vadit, jelikož nepíšeš, proč přesně chceš použít PŠM ;-)
MihajSimi

#7 Příspěvek od MihajSimi »

Variola: Prepáč, som si neuvedomil že som nenapísal na čo to potrebujem a tak...

Takže, potrebujem to na stmievanie 2,5W LED. bude ich asi 6. takže čo sa prúdu týka tak 0,7 * 6 = 4,2A.

Výstup. Napätie do 4V

Chcem to cez PWM (PŠM) aby nedošlo k rôznym javom či už farebným alebo inej intenzity svietenia. A taktiež PWM má vysokú účinnosť.

Neviem čo presne je fázová regulácia... ale tipujem že to bude nejako ovplyvňovať veľkosť prúdu čo by mi vadilo
Zirafka

#8 Příspěvek od Zirafka »

Fázová regulace se používá u střídavého proudu, u stejnosměrného se jí říká PWM :-D Jasně, není to úplně přesně, ale hodně podobné.

Fázová regulace funguje takto:

Regulátor čeká, až napájecí napětí projde nulou. V ten okamžik začne počítat a v určitém okamžiku zapne proud do zátěže. Používá se na to tyristor nebo triak. Po zapnutí teče proud až do konce periody kdy se situace opakuje.

Jinak fázová regulace pochopitelně mění efektivní hodnotu proudu procházející zátěží, ale to PWM pochopitelně také ;-)

Přesné schéma ti neporadím, ale někde jsem to viděla v časopisu. Bylo to prezentované jako obvod, který šetří halogenové žárovky. Zapneš a ona se postupně rozsvítí, po vypnutí zase postupně zhasne. Kde to bylo, si nevzpomenu. Ale třebas si vzpomene někdo jiný :-)
Odpovědět

Zpět na „Poradna“