Vypínání modulu pomocí tranzistoru nefunguje

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
neznamybastlir89

Vypínání modulu pomocí tranzistoru nefunguje

#1 Příspěvek od neznamybastlir89 »

Vyrobil jsem si takový vypínač APček do serverovny s tím že časem tam přibudou fce jako detekce pohybu atd., ale to není důležité. Důležité je jak by to mělo fungovat: po spojení zapínacích pinů na určitou dobu se nastartuje základní deska alix a ta přes usb vazbu udrží napájení na celé konstrukci, tudíš když vypnu alix vypne se vše. Z různých důvodů mám implementované nouzové vypnutí konstrukce zkratováním usb vazby pomocí tranzistoru. Zkoušel jsem to na nepájivém poli a tam to jelo, pak jsem to vyrobil na dps, přidal pár kondenzátorů a už to nejede. Myslím, že tam vadí kondenzátor C7. Totiž pokud mega sepne zkratovací tranzistor, tak sebe sama vypne, ale jen na chvílí, pak to celé zase naběhne nebo se to dostane do nedefinovanáho stavu jako: mega neběží, ale alix ano. Myslím, že díky C7 se udrží napětí pro alix a stabilizátor už má málo a tak dojde k tomuhle. Bohužel moc se v tom nevyznám, nějak jsem to dal všechno dohromady jen díky tomuto fóru a vůbec googlu. Co s tím mohu teď když je to hotové dělat a dělá to vůbec ten C7(47uF)?

Schéma je zde: http://www.flyshare.cz/stahni/40746/schema89.png
neznamybastlir89

#2 Příspěvek od neznamybastlir89 »

Jenom abyste se v tom orientovali: zkratovací tranzistor je T4(hned nad usb vazbou), aktivuje ho PB0 na procesoru.
neznamybastlir89

#3 Příspěvek od neznamybastlir89 »

Pokud alix napajim ze samostatneho zdroje tak to nefunguje uplne stejne, coz znamena ze je moc dlouho aktivni usb vazba ale proc?
Banda

#4 Příspěvek od Banda »

Nejde stáhnout schéma.
neznamybastlir89

#5 Příspěvek od neznamybastlir89 »

Tak jsem to dal ještě sem:
http://www.edisk.cz/stahni/98263/schema ... .84KB.html

Dneska je to hrůza, jedna úschovna nefunguje, sem mi to jako příliha vložit nejde(prostě po připožení prázdná stránka).
EKKAR

#6 Příspěvek od EKKAR »

Hlavně by ses měl nejdřív registrovat - pak se Ti nebude stávat, že ti server nevezme přílohu... To Ti ještě nedošlo, že jako non-reg máš tady na h***o (na nic) práva???
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
neznamybastlir89

#7 Příspěvek od neznamybastlir89 »

Tak jsem se registroval a stejně to nejde. Alespoň na edisku to je. Prosím koukněte na to a řekněte mi co mám špatně.
Banda

#8 Příspěvek od Banda »

No, je to "pěkné" schéma. Zásadní chyba v něm není.
Je jasné, že Mega sama sebe nemůže vypnout a po čase opět naběhne.
Dal bych tam relé, to by byla jistota.
neznamybastlir89

#9 Příspěvek od neznamybastlir89 »

To už tam teď nedám když to mám nalakovaný. Proč by mega nemohla sebe sama vypnout? Jak říkám na nepájivém poli to fungovalo.
Banda

#10 Příspěvek od Banda »

Tak to je zajímavé. Najdi tedy ten rozdíl(y).
radekrd
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od radekrd »

Banda píše:No, je to "pěkné" schéma. Zásadní chyba v něm není.
Je jasné, že Mega sama sebe nemůže vypnout a po čase opět naběhne.
Dal bych tam relé, to by byla jistota.

Sama sebe vypnout může, ale ne v tomto zapojení. Protože v momentě, kdy se odpojí napájení, přestane pochopitelně téct proud i do báze T4, a napájení se opět zapne.
neznamybastlir89

#12 Příspěvek od neznamybastlir89 »

Jenže v tu chvíli přestane téct proud i do alix desky a tudíš by měla být usb vazba vyřazena a nemělo by to mít co zapnout. A jak říkám rozdíly jsou akorát v kondenzátorech, v tom nepajitelným poli jsem měl místo C15 kde je 100uF jen 100nF a neměl jsem tam C7. Jenže pokud před vypnutím zvýším odběr cca o 200mA(zapnu některé AP), tak to nemá vliv.
neznamybastlir89

#13 Příspěvek od neznamybastlir89 »

A ještě v tamtom zapojení jsem neměl na mega16 nastavený brown-out detektor. Tady ho mám na 4V, může to mít vliv?
neznamybastlir89

#14 Příspěvek od neznamybastlir89 »

To je hodně blbá otázka, jsem já to ale vůl, myslím že to může být tím brown-out, když zresetuje mcu tak se nedokončí "vyzkratování".
neznamybastlir89

#15 Příspěvek od neznamybastlir89 »

Tak bylo to tím. Na 4V jsem to sice neměl, měl jsem ho nastavený na 2,7V, ale to asi stačilo. Když jsem brown out vypnul, tak to funguje. Způsob jak ho nechat zapnutý tak, aby to fungovalo asi neexistuje že?
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“