Přestala fungovat sériová komunikace

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
neznamybastlir89

Přestala fungovat sériová komunikace

#1 Příspěvek od neznamybastlir89 »

Mám zapojení mega16, max232. Komunikace od megy do pc jde v pohodě. Ale najednou přestala fungovat komunikace od pc k modulu. Komunikace občas za několik sekund na moment naskočila, ale modul dostal jen nějaké paznaky z pc, takže komunikace neproběhla ok. Zkoušel jsem snížit baudrate-stejné chování, vyměnit max232-nepomohlo, vyměnit konektor na kabelu-nepomohlo(po přeměření kabelu je kabel ok). Někdy pomohlo když jsem zahýbal s konektorem a zárověň s kabelem v něm, pak prošel třeba alespoň jeden znak od pc do modulu v celku. Jindy zas pomůže pokud se dotknu maxe v patici. Teď zase nepomáhá nic. Co tam je za problém? Něco se spálilo, studený spoj nebo čemu odpovídá tohle chování?
mtajovsky

#2 Příspěvek od mtajovsky »

MAX232 je hodně choulostivý brouk, převodník úrovně TTL na RS232 a naopak s nábojovou pumpou. Zkuste mu na vstupy dát trvale patřičné úrovně a změřit, jestli správně převádí. Zkontrolovat elyty pumpy.
neznamybastlir89

#3 Příspěvek od neznamybastlir89 »

Tak to asi vypadá na ten studený spoj. Na výstupu Rout maxe směrem k mega16 jsem naměřil multimetrem 0-3V kolísavé, pokud jsem posílal něco přes sériák, ale na vstupním pinu megy už jsem nenaměřil nic.
neznamybastlir89

#4 Příspěvek od neznamybastlir89 »

Čím dostanu dolů ten zelený nepajitelný lak na dps? Mám doma isopropanol, půjde to s ním?
Návštěvník

#5 Příspěvek od Návštěvník »

Jestli myslíš zelenou nepájivou masku, tak ta válcovaná se dá rozpustit hydroxidem sodným. Ale pokud potřebuješ odstranit jen kousek, tak spíš oškrabat. Nebo tu přerušenou cestičku propoj drátkem.
neznamybastlir89

#6 Příspěvek od neznamybastlir89 »

Jaká válcovaná? Je to malá lahvička kde je napsáno "lak na osazené plošné spoje". Ale nejdřív až budu mít čas vyzkouším vyndat IO z patic a proměřit jenom patice, jestli není nějaká načatá nožička u mcu.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“