11AK37 - rušivé pruhy
Moderátor: Moderátoři
11AK37 - rušivé pruhy
- jezevec
- Hlavní moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Duvsan píše:... Dal som ho otcovi do izby a na obraze na všetkých programoch sú jemné farebné pásy. V AV nie. Čo je ešte horšie, nie len na ňom, ale na všetkých televízoroch v domácnosti. Nemám to totiž cez rozbočovače, boli v nich veľké straty, tak som to kedysi pred rokmi dal všetko paralelne "natvrdo". Lacné anténne predzosilňovače si aj tak na impedančnom prispôsobení veľmi nepotrpia. Evidentne televízor, resp. jeho tuner, ruší seba i okolie a ja netuším, čo s tým. Nemáte niekto podobnú skúsenosť?
Když uděláš takovou prasárnu, tak se nediv.
1) ujasnit si které vysílače a které kanály chceš přijímat - podle toho nakoupit pořádné a kvalitní antény (Yaginy, colorky, "plzeňská" síta, log-per.) - těžko radit takto na dálku, který z uvedených čtyř typů, je pro Tebe ten pravý, záleží to na místních podmínkách, kanálech, síle signálu v místě příjmu, nebo např. na tom jestli třeba z jednoho směru budeš chctít chytat více kanálů, nebo vysílačů atd...atd...
2) podle síly jednotlivých signálů, podle počtu účastnických zásuvek, podle délky koaxu k zásuvkám navrhnout a nastavit domovní zesilovač.
3) k rozbočení použít buď rozbočovače, nebo průbežné účastnické zásuvky a poslední koncovou se zátěží 75ohmů.
Pokud uvažuješ do budoucna o satelitu a budeš chtít na každé TV z tohoto satelitu přijímat jiný program současně, doporučuji Ti nepoužívat průběžné zásuvky, ale koupit všechny koncové a od každé natáhnout sólo koax do centrálního místa, zde bude zatím rozbočovač, později, až si pořídíš satelit, rozbočovač vyhodíš a dáš tam místo něj multipřepínač.
Pokud to neuděláš takto pořádně a budeš anténní rozvody bastlit jako doteďka budeš se i nadále setkávat s podobnými jevy, rušením, duchy, stojatým vlněním a pod. a jednotlivé televizory se Ti budou ovlivňovat navzájem.
Myslel jsem spíš ladění kanálů toho rušícího tv, ne těch rušených. Také se podívej, jak se změní rušení při navolení prázdného kanálu (bez synchronizace)rušící tv. Možná by pak pomohla nějaká zádrž na anténním vstupu do této tv.Duvsan píše:Ruší to na všech programech, ale to moaré není úplně stejné. Nechápu, že jsem si toho nevšim venku pod přístřeškem, ani otec.
Tušil jsem, že to nebude brnkačka. No nic, až budu mít na to prostor, budu si hrát.
Teď až mi doťouklo, vždyť ta televize je napájená přes video. Prozkoumám to, pak dám vědět.
Duvsan píše:Napájení jde klasicky po jednom z těch kabelů a ta televize má taky tu výhybku. Ostatní televize jsou odděleny keramickými kondenzátory z toho "bodu" na půdě.
Víš mně je jen divné, že Ti to nefungovalo přes ten rozbočovač, ten rozbočovač má průchozí útlum max. 4,5dB něco tam je špatně.....aktivní rozbočovač už bych tam v žádném případě necpal.....ten mega-zesilovač v té polské anténě to musí utáhnout. Nedával jsi tam rozbočovač, který měl zrovna ve větvi z které jde napájení oddělovací kondík???
nebyl tam někde zkrat??? Hodněkrát jsem se setkal i s tím, že v tomhle "polském zázraku" byl vadný jeden tranzistor.....Ještě bych každopádně zkusil vyměnit filtrační elyt v tom napáječi toho zesilovače....