programovatelné spínání
Moderátor: Moderátoři
programovatelné spínání
Chci vyrobit co nejjednodušší obvod, který bude spínat cca 25 výstupů, dle naprogramované sekvence a délky sepnutí. Potřebuji, aby bylo možné uživatelské přeprogramování.
Jelikož jsem laik, tak budu muset oslovit někoho, kdo mi s výrobou pomůže, ale rád bych nejprve touto cestou poprosil o názor zkušených odborníků. Nevím, zda je jednodušší či levnější řešit nastavení sekvence nějakými switchi na desce plošného spoje nebo zda použít nějaký programovatelný čip a sekvenci měnit například připojeným PC přes COM port.
Obvod bude spínat jen malé napětí - na každém výstupu bude série LED diod.
Budu rád za každý názor i zkušenost, ale i pokud by mi někdo chtěl pomoci s výrobou.
Viktor - alias bear009
- kevin_mitnick
Požadované univerzálnosti dosáhneš určitě pomocí procesoru, nastavit se pak dá téměř cokoli.
To nejdůležitější je však u tebe v hlavě a to je přesná funkce a podmínky.
Už víme, že chceš různé sekvence a 25 výstupů na kterých budou LED.
Dále např. jak často se bude přeprogramovávat, bude se jednat o předprogramované sekvence nebo bude potřeba vymýšlet nové, min. max. doba prodlevy mezi jednotlivými výstupy, velikost zařízení, cena atd.
EDIT: tak koukám, že jsme se kevin_mitnick celkem shodli
Musí být intervaly přesné nebo je budeš nastavovat "od ruky"?
Moje představa je zatím tato:
Procesor cca. 100kč, ten má 33 vstupů/výstupů, pak cca. dvě tlačítka, jedním se nastaví časová prodleva, druhým se vybere výstup. Naprogramuje se tak celá sekvence a pak se to spustí.
Počet opakování a nebo zpoždění zapnutí sekvence, to už jsou další funkce.
Tu představu ovládání a funkce do posledního detailu musíš mít opravdu ty, ty jsi strůjcem.
Nicmene uvedomil jsem si jednu komplikaci (hlavne pro programovani sekvence) - muze nastat situace, kdy bude potreba, aby bylo aktivnich vice vystupu najednou. To znamena, ze se bude muset kazdy vystup naprogramovat zvlast. Myslim, ze se nevyhnu nutnosti programovat pomoci pripojeneho PC.
Jinak naprogramovana sekvence pobezi ve smycce, ktera muze byt pevne dana (napr. 2min)
Jestli si moc vymejslim, tak mi prosimvas nekdo napiste, at uz se na to vy*eru
Akorát teda to propojení s tím PC to komplikuje. To znamená, že budeš potřebovat nějakou aplikaci, kde si nastavíš sekvenci, pak se to přetáhne přes převodník RS232 do procesoru.
Kvůli jednomu zařízení bych to takhle asi nedělal a kdyby jsi jich potřeboval víc, tak už bych raději uvažoval o programátoru, s tím, že si tu sekvenci napíšeš přímo v programu pro procesor, je to jednoduché jak facka, pokud bych ti ukázal, co v daném programu změnit.
Jinak jeden kus bych dělal stylem programování paměti:
25 přepínačů k nastavení, které výstupy budou aktivní, tlačítkem namačkat prodlevu a zapsat do paměti, pak opět změnit kombinaci výstupů, tlačítkem namačkat, za jak dlouho se aktivuje a zapsat... atd.
Pokud to bude jednou za x týnů, tak se to dá přežít a bude to nejlevnější varianta.
Jinak bu2520 má pravdu, pokud by jsi chtěl tu první variantu s aplikací na PC, tak ti ty peníze nevyjdou na komplet + ocenění programátora.