Běžné zvukové karty jsou dostačující 16bitové (nebudu rozebírat jak to funguje, je toho na netu dostod jiných) lepší karty Sound Blaster Audigy jsou 24bitové a to i na vstupním AD převodníku a dokáží nahrát zvuk ve znatelně lepší kvalitě a dnes už nejsou ani tak drahé(500kč).
Kam tím mířím? Myslím že by bylo zajímavé a mám to v plánu snad zanedlouho postavit takové PC kde budou 4 zvukovky 24bitové a protože LineIn je Stereo tudíž je možnost nahrávat 8kanálů zvlášť.
Je potřeba sestavit 8kanálový nejen mikrofonní předzesilovač který dokáže takové vstupy co já budu chtít dostat na linkovou úroveň a předá je zvukové kartě.
Toto není až tak složité(stačil byl TL072 s pár součástkama). JENŽE!!!!
Rozvedu tu co jak bude nahráváno:
-------------------
zpěv
mic do preampu zde se signál zesílí a je potřeba ho rozdělit na cestu do zvukovky a do odposlechového komba
basa
možnost1)
je snímáná kabelem přímo z nástroje do preampu-problém s impedancí snímačů a je zesílena a jedna cesta jde do zvukovky a druhá do komba
možnost2)
kombo má symetrický výstup>převést a oddělit, ale jak s kostrama?
kytara
mic do preampu nic víc
saxofon
mic potřebuje fantomové napájení a jde do preampu nic víc
klávesy
mají vlastní trafo a jsou stereo,ale snímat stačí jeden kanál. Ale je potřeba signál vést i do komba
bicí
kopák se zvučí jedním mic rovnou do preampu
levá a pravá strana kondenzátorovým mikrofonem který potřebuje fantom do preampu
-------------------------
jen pro ujasnění kombo které tu je zmiňované má směšovač pro 5 vstupů a tudíž se využívá jako odposlech pro klávesy a zpěv současně
-------------------------
prvně podle mě vzniká problém že pokud vytvořím předzesilovač napájený z napětí zdroje PC a na jeho vstup připojím třeba mikrofon,a výstup pokud připojím přímo na vstup Line In zvukovky vznikne velké rozdílové napětí koster a musí být použit oddělovací člen (nejspíš galvanický - ground loop=trafo 1:1) který zhoršuje kvalitu signálu (dobré trafa od neutriku jsou za 350kč jedno a jsou kvalitní ale představa že jen na trafách nechám 8x350kč je docela nepříjemná takže to chce vymyslet něco jiného) V tuto chvíli by mě zajímaly možnosti a vaše návrhy jak toto zrealizovat aby toto bylo pro každý kanál možné se samozřejmě co nejmenší strátovostí kvality a jednoduchostí konstrukce.
Podle mě připadají v úvahu 2 možnosti a to
-ODUZEMNIT zdroj v PC (což je podle mě docela održku a zajímalo by mě co to udělá třeba vůči monitoru LCD ale přesto se to někdy dělá)
-předzesilovači udělat vlastní trafo které jej galvanicky oddělí od sítě s PC
což je podle mě schůdnější ale složitější varianta a zajímalo by mě která z těchto variant je podle vás lepší a která vůbec bude fungovat
To bychom měli základní problém jak vůbec napájet preamp. Dejme tomu že tato základní věc pude vyřešit nějakým způsobem. Vzniká hned další problém a to je Fantomové napájení. Toto napájení má být 48V ale vzhledem k tomu jak malé proudy tam tečou není potřeba ani tak velké,je funkční cca při 12V,ale jde o individuální mikrofony.Tím že potřebujem napětí 48V vzniká problém u zdroje z PC které má 12V a basta. Jde o to, zdali by se to dalo řešit přídavným trafem???A to samé pokud napájíme trafem, lze to použít?
Přecházíme na další problém a to je že pokud jsme signál do prampu přijmuli, zesílili na linkovouu úroveň, poslali do zvukovky ale potřebujem ještě jednu odbočku která tento signál také zesílí ale pude do komba a bude dál reprodukován. Takže další co je za problém je zem vstupu komba a zem výstupu preampu. pokud bych nedělal další odbočku za preampem a pouze to natvrdo oddělil,jak se to zachová oproti oddělení?
V neposlední řadě mě ještě napadlo jak je to vůbec s impedancí na vstupech a výstupech jak preampu, tak zvukovky a nástrojů a komba...
Další věc je že z kláves leze už signál na linkové úrovni a je stereo a je potřeba ho dostat do preampu(jemožné předzesílení vynechat a jít rovnou do zvukovky, nejspíš ano,ale jak pak dostat signál do komba? Pokud použiju levý na nahrávání a pravý do komba,tak se mi kostry komba a Preampu tak jako tak spojí.
Ideální případ by byl takový že by to bylo zabudované v předním panelu PC a ještě ideálnější že by to bylo napájeno z PC zdroje ale to není podmínkou.Neideálnější je zabudovat tyto střeva do kufru a ne Casu PC