Způsob zapájení diody
Moderátor: Moderátoři
Způsob zapájení diody
P.S. Omlouvám se za šílenou formulaci poslední věty.
Záleží jakou diodu si takhle viděl. Pokud to byla např. KY710 v kovovém pouzdru, tak to ani jinak nejde, ale pokud je to dioda v plastovém pouzdru, KY132, 1N4007,1N5408 ap. tak je to jedno.Skay píše:Vzpomínám, že jsem kdysi v nějakém AR nebo podobně viděl zapájení diody "na stojáka" a jedna plocha byla přímo u desky z důvodu odvodu tepla do mědi. Nějak si však nedokážu zdůvodnit který konec by to měl být. Nevzpomínáte si? Případně vysvětlil by mi někdo na jaké straně přechodu vzniká ten ztrátový výkon?
P.S. Omlouvám se za šílenou formulaci poslední věty.
-
spáč
A o čem se zmiňuji v mém příspěvku ? Můžeš diodu zapájet třeba 20mm nad pl.spoj a ještě na oba vývody připájet měděný pásek jako chladič, který spojíš s vývodem diody v místě spájení z druhé stranyspáč píše:Existuje i opačný směr, v zájmu chlazení nechat vývody raději delší a diodu zvednout nad desku. I vývod je jako chladič a pokud okolo může proudit vzduch, je o to účinnější. Já bych to řešil spíš tak.
-
Spáč
V pohoděSpáč píše:>BIPOLAR: No vidíš, nějak jsem to přehlíd, tak promiň, ale aspoň jsme zajedno.
Občas se dá v katalogu vidět graf, čím kratší vývody, tím větší povolená ztráta. Tam se ovšem předpokládá, že konec vývodu ústí do ideálního (nekonečného) chladiče, což plošný spoj určitě není. Život ja samý kompromis.