Převodník 5V/24V

Diskuze a poradna o programátorech a programování různých obvodů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Honza MAS

Převodník 5V/24V

#1 Příspěvek od Honza MAS »

Zdravím Všechny.
Potřebuju poradit s převodníkem 5v na 24V. Mám 1K odpor z pinu PIC do báze tranzistoru KC239(NPN). Na kolektoru 24V, v emitoru proti zemi odpor 10K. ( zkoušel jsem to i bez něj)
Při napětí 5V v bázi se na emitoru objeví jen 4,8V a ne 24. Proč?
Předem dík Všem.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od forbidden »

Protoze v tomto zapojeni nemuze byt na emitoru nikdy veci napeti jak na bazi. Jestli chces tech 24 V spinat do nejakyho spotrebice, tak uzemni emitor a nech otevrenej kolektor.
Honza MAS

#3 Příspěvek od Honza MAS »

Díky za odpověď.
kolik myslíš dát odpor do toho kolektoru? Akorát bude výstup negovanej, ale to nějak otočím v SW.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od forbidden »

Do kolektoru nic davat nemusis, na ten pripojis uz tu zatez. Budes takto vlastne spinat zem te zatezi. Negovany to bude, ale jestli neni problem upravit program, tak je tohle nejjednodussi reseni.
Vaseks

#5 Příspěvek od Vaseks »

forbidden píše:Do kolektoru nic davat nemusis, na ten pripojis uz tu zatez. Budes takto vlastne spinat zem te zatezi. Negovany to bude, ale jestli neni problem upravit program, tak je tohle nejjednodussi reseni.

Taky dobrá rada. Taky to může dát do zkratu když do "kolektoru nic nedá". Dej tam aspoň těch 10 kohmů, protože asi neznáš parametry zátěže. A silně doporučuji těmhle "informatickým elektronikům" nastudovat si alespoň základy elektroniky!!! Zapojení tranzistoru SE a SC!
spáč

#6 Příspěvek od spáč »

Jestli spínáš jenom těch pár miliampér, můžeš dát bázi přes ten 1K na +5V a na pin PIC emitor. A bude to bez negace.
Vaseks

#7 Příspěvek od Vaseks »

spáč píše:Jestli spínáš jenom těch pár miliampér, můžeš dát bázi přes ten 1K na +5V a na pin PIC emitor. A bude to bez negace.

To by tam asi nepoužíval těch 24 V! Co tak proudový zesilovací činitel h21e? Vždyť to shoří po prvním sepnutí!!!
Naposledy upravil(a) Vaseks dne 15 říj 2009, 21:56, celkem upraveno 1 x.
Vaseks

#8 Příspěvek od Vaseks »

Takže použij tam tranzistor PNP, velikost odporu do báze záleží na tom co chceš spínat (napiš parametry zátěže) a k něčemu se dopátráme. Prohnat proud zátěže přes procesor je nesmysl.
spáč

#9 Příspěvek od spáč »

Zátěž bude pochopitelně v kolektoru, třeba těch 10K, co dával do emitoru. Potom nemá co shořet.
Vaseks

#10 Příspěvek od Vaseks »

Takže na dobrou noc. K čemu je zátěž na 24V (předpokládám minimálně relé, jinak ztrácí smysl tahle hodnota napětí), kterou poteče proud cca 2,4 mA? Nehledě na to, že použít v téhle aplikaci dva spínací tranzistory v sérii je nesmysl. Howgh.
spáč

#11 Příspěvek od spáč »

To musí říct Honza MAS. Budil emitorový sledovač a vadilo mu, že tam má jen 4,8V, a nevadilo jen 0,48 mA. Tak jsem (možná mylně) předpokládal, že mu jde jen o napěťový převodník logické úrovně. :?:
Návštěvník

#12 Příspěvek od Návštěvník »

Já myslím, že velikost zátěže tady určuje Honza MAS, psal o 10k, dostal radu pro 10k, až napíše, že chce spínat 500W motor, dostane radu pro 500W motor.
Vaseks

#13 Příspěvek od Vaseks »

OK třeba se ještě ozve. Poradíme, ale musí konkrétně napsat co chce.Dobrou noc. :blyawn:
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od forbidden »

Ja to pochopil tak, ze chce spinat neco napajeny 24-ti voltama pomoci 5 V vystupu. Ale podle dotazu mohl potrebovat mozna i jen ciste prevodnik napetove urovne.
Musi to trochu upresnit.
Honza MAS

#15 Příspěvek od Honza MAS »

Se nehádejte :) .
Upřesňuji: Relé by bylo v pohodě ale já potřebuju ten výstup z Pic do PLC, které pracuje s 24V. Tzn., že jen tak sepnout to nejde. Několik vstupů má společnou zem. Proudový odběr je minimální. cca pár mA.
Možná by to řešil optočlen, ale ten se mi tam dávat nechce.
Odpovědět

Zpět na „Programování PIC, ATMEL, EEPROM a dalších obvodů“