Konektor zvukové karty Ensoniq 5100

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Nagant

Konektor zvukové karty Ensoniq 5100

#1 Příspěvek od Nagant »

Mám tady zvukovou kartu Ensoniq AudioPC 5100 s čipem Creative ES1371. Má to 2 stereojacky - audio-in, Sluchátka/aktivní repro. Pak to má nějaký sedmipinový konektor s "klíčem" uprostřed, něco jako A/V konektor. Nevíte, kde je co na jakém pinu, nemáte, neměl jste někdo tuto kartu?

Na zvukovce je NF zesilovač LM1876T s relativně velkým chladičem, ale je to asi vyvedeno na ten sedmipinový konektor.

Zkoušel jsem tím nahradit zvukovku Creative Sound Blaster AudioPCI128, sliboval jsem si, že by to mohlo být lepší než ten SB, ale ten linkový výstup je naprostá bída, mám poťák hlasitosti na bedýnkách nadoraz, všechna softwarová táhla ve Windows na maximu a stejne to hraje dost potichu.

Zkoušel jsem to na ty ovladače od SB 128, jiné drivery mi nějak nešly, v těch ovladačích je pěkný zmatek (Creative Labs kdysi pohltil právě ten Ensoniq).
xmarty08

#2 Příspěvek od xmarty08 »

A není na tý zvukovce nějakej Jumper na volbu mezi Line/Speak OUT?
Nagant

#3 Příspěvek od Nagant »

Bohužel ne. (To je tak na SB PCI128, verze se zesilovačem.)

Tak kartu jsem strčil do počítače s OS MS Windows XP (původně jsem laboroval s Windows 2000). Kartu to našlo, nainstalovalo. Ale nevybudí to sluchátka k walkmanu, aktivní bedýnky ano, ale wav a midi soubory jsou dost slabé, i když jsou sw táhla i potenciometr na maximu.

Audio-CD hraje docela nahlas, ale je to taková telefonní kvalita, něco lepšího než AM rádio - nešumí to tedy, ale frekvenční rozsah hodně slabý, odhaduju tak do 7 kHz.
Otázka je, zda by to s tím frekvenčním rozsahem bylo lepší po připojení repro přes ten integrovaný zesík.

Nebo se s tím požná netrápit, a dát tam rovnou SB128, třeba nějaký výrobce po koupi jiného technologii opravdu vylepšil :D, a ne naopak (jak bývá bohužel obvyklé :evil: )
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“