Hrozí poškození gramodesek?

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
sinclair

#46 Příspěvek od sinclair »

Nefunguje mi přihlášení na zdejší upload, tak jsem to pověsil jinam. Servisní manuál pro NC470 a NAD5120, je bez příloh, protože mají formát A3.

http://www.edisk.cz/stahnout-soubor/278 ... 0.5KB.html

Zde je originální servisní manuál, vydaný firmou NAD pro model 5120 :

http://www.edisk.cz/stahnout-soubor/840 ... .67MB.html
Sekundar

#47 Příspěvek od Sekundar »

To Hill :

Typy hrotů jsi popsal, alespoň podle mě, naprosto skvěle! :wink:
Teď už vím jaké jsou mezi nimi rozdíly a kde který použít.
Díky tvému obsáhlému ale úplně přehlednému výkladu zjišťuju, že použití eliptického hrotu u mě nepřipadá v úvahu.
U NC 470 asi raménko takové parametry nebude splňovat.
Rád jsem se zase něco užitečného přiučil.
Snad jen najít vhodnou přenosku a dílo bude dokonáno.

Díky moc!
Sekundar

#48 Příspěvek od Sekundar »

Tak mě napadá, někde se řešily přenosky Ortofon.
Někdo si koupil přenosku (myslím že OMB10) za nějakých 1200 kč
a jiní psali, že běžně stojí kolem 500 kč.
Prý originál stojí těch 1200 kč a ty levnější jsou nějaká náhrada...
Jak to poznat, když na těch levnějších bylo prý uvedeno Ortofon OMB10
jako u originálu?
Hill
Administrátor

#49 Příspěvek od Hill »

Ale howning, Ortofon je pořád Ortofon, je svůj a náhrada pod stejným jménem výrobce neexistuje, jenže těch přenosek nabízí průběžně ještě dnes kolem 10 modelů ve třech různých vzájemně nesnadno záměnných řadách; například přenosku Ortofon Concorde (jefukkolik) do NC470 nemáš jak uchytit, ta patří do jiných ramének. A do jiné cenové kategorie.
U tebe je celkem jedno, zda použiješ OMB5 nebo OMB5E - to raménko umí obě dobře.
OMB10 má o trochu poddajnější systém, než OMB5, jinak jsou oba systémy stejné. Jestli ji někdo koupil za 1200, tak se měl poohlédnout v jiném obchodě, kde ho tak nenatáhnou.
Jinak kolik za ta léta Ortofon vyrobil typů, jsem nepočítal, ale jsou v databázi http://www.cartridgedb.com/
konosuke

#50 Příspěvek od konosuke »

někdy koncem 70.let XX. století vážně hrozilo zavedení kvadrofonní reprodukce (rovněž z LP nosičů) jakožto logického nástupce sterea. komerčně se však systém neprosadil, nerozšířil. akorát přinesl jednu zvláštnost v podobě speciálního hrotu SHIBATA pro Q soustavu CD4 a VD4 - tzv.diskrétní kvadrofonie. proti hrotu biradiálnímu má mít poloměr zaoblení ve svislém řezu značně velký, tím se omezí deformace v místě styku. hrot takto může zásluhou kosočtvercového průřezu dokonale sledovat i jemná zvlnění drážky...síly jsou vzhledem k drážce výhodněji rozloženy než u hrotu eliptického. pro běžné stereo jedna nevýhoda: vzhledem k velké ploše styku s drážkou je nadmíru citlivý na přítomné nečistoty...tolik dostupná literatura (B.Sýkora, J.Svoboda, J.Brda, V.Gazda, J.Pešák a další) v praxi jsem neměl tu čest
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
matus15

#51 Příspěvek od matus15 »

Myslím si že existovala platňa nahraná v kvadre... Bolo to niečo Anglické nejaké Rolling Stones či niečo podobné... Osobne som to videl len raz u kamaráta takže sa už nepamätám... A on so zbieraním platní prestal (zbieral platne a ani nemal gramofón) a všetko len tak vyhodil =/... Existovalo vôbec v Československu gramo-kvadro?
Hill
Administrátor

#52 Příspěvek od Hill »

Kdysi jsem viděl a slyšel gramorádio v systému SQ-kvadro (tuším B&O, nebo Elac?) na HiFi-expo nebo Mevro či jaký veletrh to byl.
Že Tesla něco připravovala, to ano, ale, jestli se to dostalo dál, než k jednomu dvěma funkčním vzorkům, pochybuji. Dekodér SQ s pevným směšováním 10-40 se snad i prodával.
On slušný dekodér s úplnou logikou sestavený z diskrétních součástek a operáků byla dost rozměrná lokomotiva a dovoz obvodů Motorola pro dekodér s úplnou logikou (stačily 3 pouzdra IO) zřejmě pod nejméně třemi záminkami neschválilo ministerstvo. Těch pár kousků se k nám dostalo spíše díky spolupráci Tesly Litovel s firmou Perpetuum Ebner nebo Lenco.
Ale, jestli je tu někdo, kdo o tom má přesnější údaje, tak prosím sem s nimi, o mnoha věcech se tehdy mluvilo, jako o hotovkách a nikdy jsme se jich nedočkali.
Návštěvník

#53 Příspěvek od Návštěvník »

To LP bylo P.F Dark Side of the Moon.
Ale kde jsem se ho zbavil už fakt nevím. Ani v hi-fi klubu nebylo
na čem poslechnout 8-)
Jirikczech

#54 Příspěvek od Jirikczech »

Bylo o dost více LP nahraných v SQ kvadrofonii, lisovaly se i u nás. Doma mám Mou vlast od Bedřicha Smetany. Dark Side of The Moon od Pink Floydů vyšlo kvadrofonně vícekrát, naposledy (pokud je mi známo) v roce 1993 na barevném vinylu jako promo k turné po Austrálii. A SQ dekodér byl u nás určitě v prodeji, viděl jsem ho v obchodě v roce 1980.
pole

#55 Příspěvek od pole »

hm ta gramo kvadrofonia by ma celkom zaujimala pretoze sam mam doma Ceskoslovensku platnu daka vazna hudba kde hra Stivin na flautu a je to nahrate v kvadro. A zo zaujimavosti by som to rad rozchodil :)

Da sa nikde zohnat schema na ten dekoder alebo ma napada aj softwarove spracovanie pomocou zvuk karty.
Pripadne ma zaujima princip ako sa to kodovalo?
Hill
Administrátor

#56 Příspěvek od Hill »

Naše desky byly tehdy kódované v maticovém systému SQ, takže: deska se snímá normální stereofonní přenoskou, je celkem jedno, zda výchylkovou nebo rychlostní (z té signál musí samozřejmě projít předzesilovačem s korekcí podle RIAA) a oba kanály se přivedou na vstup SQ dekodéru.
Ten musí "rozeznat", zda hrot v drážce koná přímý pohyb daný jedním bokem drážky - tento signál přivádí do předních kanálů, nebo kruhový pohyb doleva či doprava - a ten se přivede do zadních kanálů.
Protože nelze hrotem kroužit současně doleva i doprava, je jasné, že signál "vzadu uprostřed" nelze vyhodnotit.
Ono to vyhodnocení je i tak poněkud problematické: když do soustavy rovnic o čtyřech neznámých dosadím jen dvě proměnné (to jsou ty signály levého a pravého kanálu z gramce), nemůžu vypočítat čtyři výsledky. Musí tam být nějaká podmínka vzájemného vztahu těch vstupních signálů, která umožní se více nebo méně nepřesně tyto další dva výstupy "dopočítat".
Dnes se to opět komplikuje, protože začínali jsme to stavět s diskrétními součástkami, které se daly v obchodech někdy sehnat, zatímco sehnat integrované obvody Motorola byl pro většinu neřešitelný úkol. A dnes se tyto obvody budou opět asi špatně shánět:
- MC1312P je plný SQ dekodér, pomocí vnější odporové matice mu šlo zavést maticování 10-40 [%], čímž se zlepšily přeslechy mezi "vpředu uprostřed" a "vzadu uprostřed" za cenu mírného zhoršení přeslechů levý/pravý vpředu i vzadu
- MC1314P je sada elektronických potenciometrů, kterými lze řídit vyvážení kanálů navzájem i hlasitost a současně se využívají ke zlepšení přeslechů pomocí signálů z předozadní a vlnové logiky
- MC1315P obsahuje obvody vyhodnocení vzájemného fázového a amplitudového vztahu signálů, jeho výstupy se mění směšovací poměr matic kolem MC1312P a zesílení jednotlivých kanálů v MC1314P.

Kompletní datasheet pro úplný dekodér lze stáhnout třeba tady :
http://www.datasheetarchive.com/pdf-dat ... 104308.pdf

Ale docela poslouchatelně to chodí i s MC1312P a maticováním 10-40, případně v téměř diskrétním zapojení s pár operáky a několika běžnými tranzistory, jen to vyjde poněkud rozměrnější.
Crifodo

#57 Příspěvek od Crifodo »

neexistuje ten SQ dekodér jako plugin do nějakého DSP?
I když ono těch desek kvadrofonně nahraných bude asi tak málo, že to vede k zamyšlení nad účelností nějakého výzkumu...
matus15

#58 Příspěvek od matus15 »

V československu existoval kvadro-adaptér, volal sa AZQ-100, dizajnovol pasoval ku AZS-100, pred pár mesiacmi sa predával na Aukre, dokonca dvakrát. V zadu boli 3 konektory DIN s rôznov citlivosťou, kedˇže sa Adaptér dal pripojiť buď do výsupu pre kvadro adaptér("štvorlístok") alebo do výstupu MONITOR.
pole

#59 Příspěvek od pole »

Tu som nasiel daky postup na konverziu SQ V pocitaci ale pravdu povediac moc tomu nerozumiem :)
http://www.quadraphonicquad.com/forums/ ... php?t=7939
kewin
Kontaktovat uživatele:

#60 Příspěvek od kewin »

kewin píše:zajimave ja vlastnim gramofon NZC 040 přenoska VK 4302 funglovku mam odhadem 30 desek zatim :-) otazka je za co tu přenosku zaměnit ale jedině za kvalitni :-)a tak nějak cenově přijatelnou Děkuji :wink:

už mám jinej mašinu plně funkčni tesla MC 400 z přenoskou VM 2101 8-)
super mašinka jen bych do zásoby bral nejlepe puvodni přenosku otazka zda se da sehnat ? :roll:
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“