Galvanické oddělení osciloskopu

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
caven

Galvanické oddělení osciloskopu

#1 Příspěvek od caven »

Zdravím, chtěl bych proměřit zesilovač, který je ovšem zapojený do můstku a když nemám na osciloskopu galvanicky oddělené vstupy tak si ani neškrtnu a proto mě napsaly dvě možnosti.

Galvanicky oddělit zesilovač. To je možnost podlě mě nejlepší, ale když budu chtít poté měřit něco většího tak abych sehnal docela výkonné odddělovací trafo.

Galvanicky oddělit osciloskop. Tam by mi stačilo trafo 100VA, ale zajímalo by mě zda je to vůbec možné, jelikož osciloskop má tří vodičové napájení a vstupní kanály měří vůči PE. Čili s oddělovacím trafem by mi to měřilo vůči zemím na sondách, což potřebuji, ale přežije to ten osciloskop ?

Děkuji
Maskot

#2 Příspěvek od Maskot »

Funkcne je oboji stejne,pokud oddelis osciloskop je tam maly problem v tom,jeho plast je spojen s merenym zarizenim coz nemusi byt pri doteku prijemne.
Bernard

#3 Příspěvek od Bernard »

Osciloskop asi není dvoukanálový, jinak bys měřil oběma vstupy současně a sledoval rozdíl A-B.
caven

#4 Příspěvek od caven »

Osciloskpo dvoukanálový je, jenže není tady problém jenom toho zesilovače, já to dal jako obecný problém, ale koukám, že špatně. Protě bych potřeboval měřit "kdekoliv" a né abych byl vázán tím jedním pólem na (mínusový) pól ...
bu2520

#5 Příspěvek od bu2520 »

docela s úspěchem používám trafo ze 100V rozvodu, primár paralelně se zátěží a na sekundáru měřím, neznám sice poměr tak že neznám amplitudu, ale limitaci a zkreslení odhalit jde.
eljaro
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od eljaro »

mněřit zkr trafo je to jediné levné řešení pak jedině gylvanickou sondu není to problém a lze si něco i postavit ale, ale ta kalibrace a přesnost bude nejmenší problém větší bude samotné kvalitní před dělení .obecně rychlejší je trafo - pokud nesleduješ stejnosměrnou složku ta zkr trafo není vidět !
PS:omluvte pravopis dík
radekrd
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od radekrd »

Bernard píše:Osciloskop asi není dvoukanálový, jinak bys měřil oběma vstupy současně a sledoval rozdíl A-B.

U tohoto režimu je třeba dávat pozor na přebuzení vstupních zesilovačů osciloskopu.
Cust

#8 Příspěvek od Cust »

a co takhle ubastlit krabičku s přístrojovým zesilovačem?
(frekvenčně kompenzovaným děličem + jednoduchá sonda)
Mysteri

#9 Příspěvek od Mysteri »

Zapoj oscík do predlžováku na ktorom nebudeš mať zapojený kolík. Treba si potom uvedomiť, že na kostre oscíku budeš mať ,,živo", takže opatrne. Takto fungujem už 3 desaťročia. :lol:
kysmen

#10 Příspěvek od kysmen »

Ahaj Cavene, nedávno jsem to taky řešil. Tady je to vlákno
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... sciloskopu
caven

#11 Příspěvek od caven »

Děkuji ;)
Odpovědět

Zpět na „Poradna“