Reproduktory, problém s impedancí

Poruchy, opravy, rady, návody (kromě návodů na UNLOCK !)

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Alios

Reproduktory, problém s impedancí

#1 Příspěvek od Alios »

Zdravím, mám problém s impedancí repro.Mám repra, která mají impedanci 4 Ohmy, citlivosti neznám, není uvedeno. :evil:
Potřeboval bych poradit, jak to udělat, abych je mohl dát do auta v paralelním zapojení dveře-palubka.V tomto zapojení vychází impedance 2 Ohmy, ale autorádio(Panasonic CQ) vyžaduje minimálně 4 ohmy impedanci.Prosím poraďte.Mám tam dát sériově odpor nebo jak?Díky.
Alios
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

Panasonic CQ (co dál??) má obvykle výstup na 4 repra po 4Ω.
Odpor je kravinimum, jednak na něm ztratíš půlku výkonu a na ty dva repráky paralelně spojené zbude po čtvrtině, druhak reproduktory ztratí tlumení malou výstupní impedancí zesilovače.
Zapoj každý reproduktor na jeden výstup a je to.

Jinak na to, udělat ze čtyřohmových reproduktorů zase čtyřohmovou kombinaci, potřebuješ 4 kousky: vždy dva paralelně a tyto dvojice do série. Nebo dva v sérii a paralelně k druhým dvěma v sérii.
Alios

#3 Příspěvek od Alios »

Díky, je to autorádio Panasonic CQ 1321NE, impedance 4-8 Ohmu, 4 kanály.Repro jsou Philips a Sofare France.A nějak to opravdu nejde, byla by škoda když tam můžu dát 6 reproduktorů dát jenom 4, ale asi mně nic nezbyde.Tak proč to tam tak dělají.Kdybych měl 8 Ohmové, tak by nebyl problém.Kdyby to nějak šlo, byl bych rád.Výkon rádia je 4x50W.
workhard
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od workhard »

Tak je dej do série. Bude to lepší,než tam dávat odpor.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Erix1997

#5 Příspěvek od Erix1997 »

Hmm, to by šlo, akorát bych musel rozdělat půl auta. :( chtělo by to nějak jednoduše zvýšit zátěž.
rnbw

#6 Příspěvek od rnbw »

Nebude ten do palubnej dosky vyskovy? V tom pripade by to chcelo vyhybku.
Sendyx

#7 Příspěvek od Sendyx »

Tak si kup nějaký koncák, stačí relativně slabý, a jeden pár repro dej na něho.
jarda_k

#8 Příspěvek od jarda_k »

A vtý palubce máš širokopásmový repráky, nebo jsou tam jen výškáče? Já třeba mám ve svým autě v palubce výškáč připojený přes kondenzátor(vyhýbku)
Alios

#9 Příspěvek od Alios »

V palubce je širokopásmový, je tam kondenzátorová výhybka.
Crifodo

#10 Příspěvek od Crifodo »

Hill píše: druhak reproduktory ztratí tlumení malou výstupní impedancí zesilovače.

v autě, pro typického posluchače (nebo řidiče?) s typickým repertoárem na tom záleží? :roll:
Hill
Administrátor

#11 Příspěvek od Hill »

Crifodo, asi máš pravdu: typického posluchače a typický repertoár jsem neřešil.
Vzal jsem to z opačného pohledu: řady CQ(-*)13... od Panasoniců jsou všeobecně dost povedené a zaslouží si trochu péče s volbou a umístěním reproduktorů. To je bolest ve většině aut - nějaká tuhost ozvučnice a její prostor se neřeší, ostatně spektrum hluků překrývajících užitečný zvuk je ve většině aut tak široké a akustický tlak těch rušivých hluků natolik velký, že překrývají nejen nedostatky reprodukce, což se hodí, ale i její pozitiva.
Tak jo, beru zpět.

Podotýkám, že do spousty palubek se vejdou reproduktory do Φ 10cm, z takových stejně moc hloubek nedostaneš, zato například dopravní hlášení zvládají perfektně. Doporučil bych to rozdělit:
dej do dveří jen basáky, do palubky dvoupásmové, použij výhybku s dělicím kmitočtem kolem 200Hz a máš to.

(-*) Škoda, že CQ-RD je na kazety, má totiž vyhledávání AF i TP vyřešené daleko líp, než například CQ-C, a to jak automatické, tak z hlediska obsluhy naslepo. Jestli je to tím, že konstruktéři kladli větší důraz na přehrávání placek a mp3 a WMA a proto komfort obsluhy tuneru odflákli, nevím. Ale po několika dlouhých zahraničních cestách jsem si nechal CQ-RD133, i když má "jen" 4x40W hudebního výkonu, tedy 4x20W sinus - ještě jsem je ani nevyzkoušel, zda je skutečně umí...
Odpovědět

Zpět na „Autorádia“