Zdravím, mám problém s impedancí repro.Mám repra, která mají impedanci 4 Ohmy, citlivosti neznám, není uvedeno. Potřeboval bych poradit, jak to udělat, abych je mohl dát do auta v paralelním zapojení dveře-palubka.V tomto zapojení vychází impedance 2 Ohmy, ale autorádio(Panasonic CQ) vyžaduje minimálně 4 ohmy impedanci.Prosím poraďte.Mám tam dát sériově odpor nebo jak?Díky.
Alios
Panasonic CQ (co dál??) má obvykle výstup na 4 repra po 4Ω.
Odpor je kravinimum, jednak na něm ztratíš půlku výkonu a na ty dva repráky paralelně spojené zbude po čtvrtině, druhak reproduktory ztratí tlumení malou výstupní impedancí zesilovače.
Zapoj každý reproduktor na jeden výstup a je to.
Jinak na to, udělat ze čtyřohmových reproduktorů zase čtyřohmovou kombinaci, potřebuješ 4 kousky: vždy dva paralelně a tyto dvojice do série. Nebo dva v sérii a paralelně k druhým dvěma v sérii.
Díky, je to autorádio Panasonic CQ 1321NE, impedance 4-8 Ohmu, 4 kanály.Repro jsou Philips a Sofare France.A nějak to opravdu nejde, byla by škoda když tam můžu dát 6 reproduktorů dát jenom 4, ale asi mně nic nezbyde.Tak proč to tam tak dělají.Kdybych měl 8 Ohmové, tak by nebyl problém.Kdyby to nějak šlo, byl bych rád.Výkon rádia je 4x50W.
Crifodo, asi máš pravdu: typického posluchače a typický repertoár jsem neřešil.
Vzal jsem to z opačného pohledu: řady CQ(-*)13... od Panasoniců jsou všeobecně dost povedené a zaslouží si trochu péče s volbou a umístěním reproduktorů. To je bolest ve většině aut - nějaká tuhost ozvučnice a její prostor se neřeší, ostatně spektrum hluků překrývajících užitečný zvuk je ve většině aut tak široké a akustický tlak těch rušivých hluků natolik velký, že překrývají nejen nedostatky reprodukce, což se hodí, ale i její pozitiva.
Tak jo, beru zpět.
Podotýkám, že do spousty palubek se vejdou reproduktory do Φ 10cm, z takových stejně moc hloubek nedostaneš, zato například dopravní hlášení zvládají perfektně. Doporučil bych to rozdělit:
dej do dveří jen basáky, do palubky dvoupásmové, použij výhybku s dělicím kmitočtem kolem 200Hz a máš to.
(-*) Škoda, že CQ-RD je na kazety, má totiž vyhledávání AF i TP vyřešené daleko líp, než například CQ-C, a to jak automatické, tak z hlediska obsluhy naslepo. Jestli je to tím, že konstruktéři kladli větší důraz na přehrávání placek a mp3 a WMA a proto komfort obsluhy tuneru odflákli, nevím. Ale po několika dlouhých zahraničních cestách jsem si nechal CQ-RD133, i když má "jen" 4x40W hudebního výkonu, tedy 4x20W sinus - ještě jsem je ani nevyzkoušel, zda je skutečně umí...