OTF 51M487-40, cvrliká zdroj
Moderátor: Moderátoři
Burajko píše:Nie je to tda4605-3 ,totizto robili sa v troch modifikaciach,a tam bol rozdiel v kmitocte v stand.by...ale neviem ktory to bol.Vymen ho za inu verziu...
Rozdiel je v tom kmitocte stby.
http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... l69cwy.pdf str.5
– No-Load Operation: The power supply unit oscillates
in non continuous mode at a typical frequency
of 20 to 40kHz. Depending upon the
transformer winding and the regulated voltage divider,
-pracovny mod bez zataze:Napajaci zdroj osciluje nekontinualne(burst .mod),na frekvencii od 20 do 40khz.Zavisi na vinuti trafa a napatoveho delica.
Niektore kusky mi isli v ovc-kach do len okolo 12KHz.Impulzne trafa maju pravdepodobne vysoku kapacitu prim. vinutia(medzizavitovu) a tym vznikaju tlmene kmity a to tda-cko caka az kym dozneju na urcitu pre neho akceptovatelnu uroven.
Inak to tdacko v inom zdroji nemalo ziadny problem.Mozno iny pomer toho napatoveho delica.V katalogovom liste ta zenerka zapojena do vyvodu 1 nie je.
To si len orava vymyslela ako "zlepsovak".S tymto sice zvysuju strmost(presnost) regulacii,ale na ukor stability.Co je mozno tento pripad.A mozno je to kvalitnou vyrobou obvodov v cine.
- Přílohy
-
P8070014.jpg- Za prevádzky. Všinmite si tylá impulzov. Tie zákmity, či čo to je, sú v poriadku?
- (28.24 KiB) Staženo 161 x
-
P8070018.jpg- Tie "veľké pulzy" pod elektronickou lupou.
- (24.59 KiB) Staženo 137 x
-
P8070016.jpg- Detail
- (25.66 KiB) Staženo 150 x
-
P8070019.jpg- V stand-by režime. Všimnite tú asymetriu. Tá asi robí tie zvuky.
- (25.77 KiB) Staženo 141 x
Snažím sa pochopiť činnosti toho švába. Nestačím s Angličtinou, spolu sme to lámali so sestrou. Zatiaľ mi to vychádza tak, že pin 8 IO čaká, kým dozneje tylo impulzu, potom zopne tranzistor VT101 a súčasne odblokuje C111. Ten sa začne nabíjať a nabíja sa, kým nedosiahne úroveň regulovaného napätia zo spätnej väzby. Potom ukončí budenie tranzistora a vybije C111 a cyklus sa opakuje. To mi ale nedáva odpoveď na tie "dávky".
Nikomu vám nič nehovoria oscilogramy v predchádzajúcom príspevku?
Bujarko, ako je to, prosím Ťa, s tým burst módom? Prosím lopatisticky, nejak sa v tom motám.
Toto moje tvrzení:
kokun píše:Duvsan píše:Trafo je 6PN 350 61. Mám k dispozícii 6PN 350 57, dokonca dva kusy. Datasheet sa mi nejak nepodarilo nájsť, alebo to stále neviem. Ovšem či je chyba v trafu, budem vedieť až po výmene (a naserie ma, keď bude cvrčať i to druhé).
Oboje se tuším používaly v té "tvé" C445 - právě podle typu obrazovky !!! - ale i v jiných "příbuzných" typech.
Pokud (tu ...... 61-ku) v některé jiné telce máš, tak si ho na chvíli vypůjč a budeš mít jasno - je to tím, není to tím; shánět, neshánět
a ještě 2x jsem tě přesvědčoval - beru zpět. (Stejně mně to pořád "vrtalo" v hlavě, když jsi psal, že ti "pináž" nesedí).
Sorry - ale u mně je jeden problém: PC (s NETem v bytě) a vše ostatní v dílně (není to daleko - cca 30m, ale hlavně, v sousední budově) - takže když chci něco fundovaně napsat, musím pro danou dokumentaci do dílny (tzn. převlíct, přezout ...... ), takže někdy píšu "jen z paměti"
Když jsi to teď zase "oprášil", tak jsem zašel do dílny a tu je výsledek:
Měl jsi pravdu trafo 6PN 350 57 má jinou "patici", takže přímo (bez "překřížení" vývodů) použít nejde - přesto bych ho (i za cenu toho "nadrátování") vyzkoušel. Nebude mít ani úplně shodná napětí všech vinutí - ale malých rozdílů se neboj (zdroje jsou si podobné "jako vejce, vejci") - takže na zkoušku (ať máš tu jistotu: je to tím trafem, není to trafem) bych si s tím tu práci dal. Pak teprve shánět orig. - kdyby se prokázalo, že je toho "cvrlikání" příčinou.
Ještě na vysvětlenou, jak to s těmi trafáky do C445-ky je:
Tady píšu (viz moje "citace" nahoře), že ....... 61-ka je sice kompatibilní (záměnná) s 6PN 350 57-kou, ale ona je záměnná s 9WN 660 61-kou
Ale jak píšu - na zkoušku to "předrátuj" - a budeš chytřejší
Duvsan píše:Já jsem uvažoval cokoliv kolem trafa s tím, že to je v pořádku. Takže trváš na tom? Když - tak to zítra přehodím a jestli máš pravdu, tak tam pak zůstane. Ale nezdá se mi to; vysvětli mi ty pulzy, viď obr. výš.
Nejde o to, či na tom trvám já - já jenom celou dobu říkám, že za zkoušku nic nedáš. Teď, když i já zjišťuju, že ta záměna není až tak bezproblémová (jak jsem si původně myslel) - že odsaješ 10 pinů, strčíš druhé, zapájíš a máš vyzkoušeno - teď je to na tobě, jestli se ti s tím bude chtít párat.
Vím ale o lidech, kteří klidně "předrátují" i VN-splitko, když má podobná vinutí (dává přibližně stejná napětí).
Co se týká "pulzů" - hodnocení po mně nechtěj. Já nejsem žádný "teoretik", abych dělal závěry, zda jsou, či nejsou v pořádku (a sám odzkoušeno nemám, abych měl "průběhy" v malíčku). Pokud nemám možnost porovnat na dobrém tvp (a v manuálu není uveden žádný!), tak nevím.
Já bych se v tomto případě spíš přiklonil k té zk. "vyměnit trafo".
A které?
Duvsan píše:Jo a co bude lepší, 6PN 350 57 nebo 9WN 660 61? Mám oba dva.
V manuálu 51M487 je uváděno splitko ELDOR 1142.0635C - totéž se používá v C445-ce a v ní je odpovídající zdroj. tr. toto: 9WN 660 61. Píšeš, že ho máš - tak použij. Pokud by telka s ním "chodila", tak bych se nebál, nechat ho tam i natrvalo. Jak píšu výše, ty zdroje jsou téměř shodné, používá se stejné splitko a i obrazovka nebude moc odlišná. Je to jen o tom "předrátování".
A když se prokáže, že je to trafem, co ti brání sehnat druhé a dát tam originál (jak jsem psal už na samém začátku
Pak bych šel na tu zkoušku trafa.